eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.comΠαρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας:Καταδικάστηκε ο Δημήτρης Καμπόσος για συκοφαντική δυσφήμιση – Παιδαγωγική η απόφαση…Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 δημοσιεύθηκε η υπ’ αριμ. 472/2017 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, όπου ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος καταδικάζεται για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος μου.
Το Ιστορικό μιας Αγωγής


Στην εφημερίδα του κ. Καμπόσου «ΔΗΜΟΤΗΣ», στον αριθμό φύλλου 12 (Μάιος 2016), στη σελίδα 10 υπό τον τίτλο σε ροζ φόντο, «Σου θυμίζω πως πρόσφατα μάζεψαν εκβιαστές δημοσιογράφους…» δημοσιεύθηκαν τα ακόλουθα κείμενα: «Πρέπει κάποιοι επιτέλους να βάλουν μυαλό και να πάψουν να πιστεύουν πως με το να βάλεις ένα σακάκι θα γίνεις Δήμαρχος. Ποιος είναι αυτός που θέλει να αντιμετωπίσει τον Καμπόσο στις επόμενες εκλογές;;; Μόνο ένας τρελός θα έμπαινε απέναντι στον Δήμαρχο των έργων… Και κοίτα που υπάρχουν ακόμα τρελοί… μόνο που δεν είναι μόνο τρελοί αλλά και εκβιαστές και δυστυχώς αυτό το έχουν μεταλαμπαδεύσει και στα παιδιά τους τα οποία πίστεψαν πώς παίρνοντας ένα στυλό έγιναν δημοσιογράφοι. Ευτυχώς ο Κάμποσος δεν μασάει από εκβιασμούς…», και στη σελίδα 15 υπό τον τίτλο σε μαύρο φόντο «Επάγγελμα …ανεπάγγελτος» τα εξής σχόλια: «-Τι δουλειά κάνετε;-Έχω ένα site και το παίζω δημοσιογράφος- Ο γιος σας;- Τίποτα, άνοιξα ένα και σ’ αυτόν και την ψιλοπέφτουμε στους αιρετούς μπας και μας χαρτζιλικώσουν.-Έτσι ε; Να κάνω κι εγώ ένα να την βγάζω χαλαρά-Ναι κι αν τους πεις ότι θα κατέβεις και για Δήμαρχος (τότε θα κονομάμε) ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ.ΔΟΥΛΕΥΤΕ ΡΕ !!!…».
Στις12.05.2016, στον διαδικτυακό τόπο κοινωνικής δικτύωσης «facebook» και στο προφίλ του Όθωνα Νικολόπουλου, ο οποίος κοινοποίησε την ανάρτηση με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Τρελό γέλιο με την εφημερίδα του Δημήτρη Καμπόσου-Τους έπιασε κόψιμο στο Ναύπλιο!!! Σε κορυφαίο σατιρικό έντυπο, πανελλαδικής εμβέλειας εξελίσσεται η εφημερίδα του συνδυασμού Κάμποσου, ΔΗΜΟΤΗΣ. Αυτές τις ημέρες, βοηθούντος του… argolisnews.wordpress.com», ο Δημήτρης Καμπόσος ανήρτησε σχόλιο, με το οποίο απαντώντας σε μένα, έγραψε: «Δεν πρόκειται να πάρει ούτε ευρώ. Μπορεί να γράφει ότι θέλει. Λεφτά ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΜΕ ΒΛΑΚΕΙΕΣ. Πάντως σε λίγες μέρες θα παραλάβει κάποια «χαρτιά» που θα σκεφτεί πολύ καλά για την παραπέρα πορεία του … γελάω μαζί σας αρκετά… και συμμερίζομαι τον πόνο σας».
Μετά από προσφυγή μου στην Δικαιοσύνη και την κατάθεση σχετικής αγωγής από τον δικηγόρο Νικόλαο Καρούζο, στις 31/5/2017 δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 472/2017 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, η οποία, μετά από πολυσέλιδο σκεπτικό, καταλήγει:
«Επομένως, τα ως άνω ισχυριζόμενα από τον εναγόμενο γεγονότα και υπαινιγμοί ότι ο ενάγων προβαίνει σε εκβιασμούς με τα γραφόμενά του, ήσαν ψευδή, ενώ ο εναγόμενος προέβη στην υποστήριξή τους, μολονότι γνώριζε την αναλήθειά τους. Επιπλέον, οι αναληθείς αυτοί ισχυρισμοί του εναγομένου ηδύναντο να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος, ενώ τελικώς προσέβαλαν παρανόμως την προσωπικότητά του, θίγοντας την τιμή και την υπόληψή του, καθώς και την υπόστασή του, ως επαγγελματία και υποψήφιου πολιτικού ανδρός, καθώς ο μέσος αναγνώστης της εφημερίδας* και χρήστης του διαδικτύου, που επιθυμούσε να περιηγηθεί στο εν λόγω προσωπικό ιστολόγιο («facebook») απεκόμιζε την εντύπωση ότι ο αυτός (ενάγων) μετέρχεται ανήθικων και ανέντιμων μέσων και δη της τελέσεως εκβίασης. Συνεπώς, κατά τους ισχυρισμούς αυτούς, τελέσθηκε από τον εναγόμενο το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφημίσεως εις βάρος του ενάγοντος (άρθρα 363-362 ΠΚ). Ο εναγόμενος επέλεξε να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο, μη αναγκαίο τρόπο εκδηλώσεως της μειωτικής συμπεριφοράς του, με τον ειδικό σκοπό να προσβάλει την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος, εκδηλώνοντας, έτσι, καταφρόνηση προς το πρόσωπό του και αμφισβητώντας την κοινωνική και επαγγελματική του υπόληψη, καθώς και την προσωπική του υπόσταση. Κατόπιν τούτων, το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη το είδος και τη βαρύτητα της προσβολής, το βαθμό του πταίσματος του εναγομένου, την έκταση της βλάβης του ενάγοντος, το χρόνο και τον τρόπο του αδικήματος, την κοινωνική και περιουσιακή κατάσταση των μερών, τις περιστάσεις, όπως εκτιμούνται με βάση τους κανόνες της κοινής πείρας και λογικής (ΑΠ 433/2008, ΑΠ 195/2008 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 132/2006 Αρμ 2006.757), κρίνει ότι από την πιο πάνω υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά του εναγομένου, ο ενάγων υπέστη ηθική βλάβη, για την αποκατάσταση της οποίαςδικαιούται χρηματική ικανοποίηση, η οποία ανέρχεται, στο εύλογο και δίκαιο, κατά την κρίση του, βάσει του 932 ΑΚ, δηλαδή ανάλογο με τις ως άνω συγκεκριμένες περιστάσεις της ένδικης περίπτωσης, αλλά και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας (αρθρ 25 Σ), ποσό των χιλίων (1.000,00) ευρώ. Πρέπει, συνεπώς, να γίνει κατά ένα μέρος δεκτή η αγωγή, ως βάσιμη και κατ’ ουσίαν, και να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του εναγομένου να καταβάλει στον ενάγοντα, το ποσό των χιλίων (1.000,00) ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, νομιμοτόκως από την επομένη της επίδοσης της αγωγής και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως…» 
Η δικαστική απόφαση, όπου ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος καταδικάζεται για συκοφαντική δυσφήμιση, θέλω να ελπίζω ότι θα λειτουργήσει παιδαγωγικά προς τον ίδιο, ώστε στο εξής η συμπεριφορά και οι εκφράσεις του να είναι συμβατές με τα κοινωνικά ειωθότα…
Όσο για το επιδικασθέν ποσό, για να υπάρξει κάποιο όφελος στην τοπική κοινωνία από την όλη υπόθεση και μιας που δεν έχω – δόξα τω Θεώ – πιεστική ανάγκη χρημάτων, προτίθεμαι να το εκχωρήσω στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Πολιτών Άργους. Βέβαια, τα 1.000 ευρώ συν τους τόκους, δεν είναι πολλά αλλά τόσα επεδίκασε η Δικαιοσύνη και έτσι κάποιοι αδικημένοι από την ζωή συμπολίτες θα ωφεληθούν.
*Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, που αναφέρεται στην εφημερίδα “ΔΗΜΟΤΗΣ”: “Ως εκ τούτου, την εφημερίδα “ΔΗΜΟΤΗΣ” με τα επίμαχα κείμενα εκδίδει και διευθύνει ο εναγόμενος (Σ.Σ. ο Δημήτρης Καμπόσος), εν γνώσει του καταχωρίσθηκαν τα επίμαχα κείμενα, τα οποία αποδέχθηκε και ο σχετικός ισχυρισμός του τυγχάνει αβάσιμος”. Με το θέμα, όμως, θα ασχοληθώ σε αυριανό μου σημείωμα…
Γιώργος Ν. Μουσταΐρας
Αγρότης – Δημοσιογράφος (αυτοσυντηρούμενος)