eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Δύο σημαντικά προγράμματα για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ του Δήμου Ερμιονίδας με  αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, σημερινού ΥΠΑΠΕΝ (Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας) σε συνεργασία με την Περιφέρεια  Πελοποννήσου φέρνουν καλά νέα στην αντιμετώπιση του  προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων  στην περιοχή μας  που πρέπει να επιλυθεί προς όφελος της υγείας των κατοίκων της περιοχής, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος



Στη συνεδρίαση της  16 - 01 – 2015  το Περιφερειακό  Συμβούλιο Πελοποννήσου , με την απόφαση Νο 6   ενέκρινε την αποδοχή υλοποίησης της Πράξης: «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και αναβάθμιση εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» με κωδικό MIS 373897 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», στην οποία γίνεται λόγος για έργα αποκατάστασης 80 ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου, εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για τον   τρόπο που διάλεξε η Περιφέρεια για να δημοπρατήσει το έργο   επιλέγοντας  να κάνει ένα μόνο διαγωνισμό  και να το πάρει μια μεγάλη εταιρεία, 



Μεταξύ των ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση   συμπεριλαμβάνονται και οι δικοί μας  Κρόθι, Ρορρό , Σταυρός 1 και Δισκούρια Κρανιδίου (χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης), όπως φαίνεται και στο έγγραφα 1και 2 :



Έγγραφο 1 (Απόφαση Περιφέρειας)






Έγγραφο 2 (Λίστα των ΧΑΔΑ):






 Η έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ήρθε μετά την αποστολή στην Περιφέρεια   Πελοποννήσου   της  απόφασης του  Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕ.Κ.Α. Κ. Νικόλαου Ταγαρά  στις 17-12-2014 με θέμα την :



«3η Τροποποίηση της Πράξης "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ" με κωδικό MIS 373897 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη".



Στο έγγραφο αυτό αναγράφεται:









Η δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 30,742,739.93 ευρώ, ενώ  συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.



Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας,  την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015 ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Σφυρής ενημέρωσε το σώμα  ότι ο Δήμος μας θα χρηματοδοτηθεί  από το Υ.ΠΕ.Κ.Α.  με 400.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στο Σταυρό Διδύμων και τον Κάμπο Κρανιδίου.

Την ίδια ημέρα στην ιστοσελίδα του Δήμου  γράφτηκε  ότι:



«Εγκρίθηκε το αίτημα του Δήμου Ερμιονίδας προς το Υ.ΠΕ.Κ.Α. για χρηματοδότηση με ποσό ύψους 400.000€ προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση χώρων αποβλήτων, τα οποία βρίσκονται αποτεθειμένα σε τρία εμφανή σημεία στην Δημοτική Ενότητα Κρανιδίου.



Η Δημοτική Ενότητα Κρανιδίου χρησιμοποιούσε τρία (3) σημεία απόθεσης των αστικών αποβλήτων, χωρίς να πραγματοποιείται διαλογή και διαχείριση στα δύο εξ αυτών.

Συγκεκριμένα στην Τοπική Κοινότητα Διδύμων υπάρχει ένας χώρος συλλογής αστικών αποβλήτων στον οποίο λειτουργούσε ο δεματοποιητής και ένας δεύτερος χώρος διάθεσης αποβλήτων ακριβώς έξω από την εγκατάσταση του δεματοποιητή, ενώ στην περιοχή Κάμπος Κρανιδίου βρίσκεται η τρίτη θέση απόθεσης των αστικών αποβλήτων.

Κατόπιν συνεννοήσεως του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, ο Δήμος Ερμιονίδας υπέβαλε στις 23 Δεκεμβρίου 2014 στο Υ.ΠΕ.Κ.Α. συνοπτική οικονομοτεχνική μελέτη αποκατάστασης των τριών προαναφερόμενων χώρων απόθεσης αποβλήτων. »



Σύμφωνα με το τοπογραφικό του ΧΑΔΑ « Σταυρός 1 » η προς αποκατάσταση έκταση βρίσκεται μέσα στο οικόπεδο των 17880 τ.μ. στη θέση Σταυρός Διδύμων που παραχώρησε  το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Κρανιδίου με την απόφαση 119 /2010 για την εγκατάσταση δεματοποιητή στον ΦΟΔΣΑ Αργολίδος






Στον συγκεκριμένο χώρο ,σήμερα, υπάρχουν συσσωρευμένα χύδην απορρίμματα όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία:






Όπως όλοι καταλαβαίνουμε πρόκειται για δύο διαφορετικές αποφάσεις σε δύο διαφορετικά  χρονικά διαστήματα   όπου η μία απόφαση  ακολουθεί την άλλη.



Στην πρώτη η οποία προηγήθηκε χρονικά στις 17-12-2014 στο  έγγραφο του Υ.ΠΕ.Κ.Α. το οποίο αποστέλλεται στην περιφέρεια Πελοποννήσου  για έγκριση και αποδοχή της υλοποίησης γίνεται μεταξύ των άλλων  αναφορά για αποκατάσταση των ΧΑΔΑ  Κρόθι, Ρορρό,Σταυρός 1 και «Δισκούρια» και στη δεύτερη, που ανακοίνωσε ο    Δήμαρχος   στις 22-01-2015 και προήλθε μετά από  αίτημα  της Δημοτικής Αρχής στις 23-12-2014 , γίνεται λόγος για αποκατάσταση του χώρου του δεματοποιητή  ΙΣταυρός-Πλάτωμα) ώστε να επαναλειτουργήσει καθώς και της υπερ-χωματερής στον Κάμπο Κρανιδίου.



Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ σημαντικό θέμα για το Δήμο μας     και η Δημοτική Αρχή οφείλει:



α) να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης  να μην χαθεί κανένα από τα δύο προγράμματα για το Δήμο μας



β) να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και να πιέσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως αναθέτουσας αρχής στο τρέξιμο του έργου της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ  αφού στην   απόφαση σημειώνεται   ότι τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31-12-2015.



και



γ) να συνδράμει με τα στελέχη της στην αποσαφήνιση των δύο διαφορετικών προγραμμάτων όσον αφορά τη θέση «Σταυρός 1 »  για να μην εμπλακούμε σε αλληλοκαλύψεις διαφόρων υπηρεσιών που θα αποτελέσουν τροχοπέδη στη διαδικασία εκτέλεσης και εφαρμογής των δύο (2) προγραμμάτων.



Εμείς στη  ΝΕΔΥΠΕΡ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της παράταξής μας έχουμε κάνει λόγο για την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ του Δήμου  Ερμιονίδας   και πως η επίλυση  ενός τόσο  σοβαρού θέματος  που έχει επιβαρύνει την μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά ταυτόχρονα προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία των δημοτών  είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.



Τάσος Τόκας



Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας



Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ