Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

''Συνάντηση του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Katherina Reiche''

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουλίου, με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Katherina Reiche. Η κυρία Reiche επισκέφθηκε τη χώρα μας ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας στην οποία μετείχαν...
.... στελέχη των Γερμανικών Υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας, εκπρόσωποι γερμανικών εταιρειών και φορέων του επιχειρείν της Γερμανίας, του Εμπορικού και Βιομηχανικου Επιμελητηρίου της Φρανκφούρτης και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Γερμανίας για τη διαχείριση υλικών, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθ. Κελέμης. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Μαθιουδάκης, καθώς και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΚΑ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος κι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, με στόχο να αξιοποιηθούν αναπτυξιακά εργαλεία που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Υπουργός ΠΕΚΑ παρουσίασε στη Γερμανίδα Υφυπουργό Περιβάλλοντος τους στόχους του Υπουργείου το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν να κάνουν με την απλοποίηση και επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του χώρου, το Εθνικό Κτηματολόγιο, τη διαχείριση των απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων. Επιπλέον, ο Γιάννης Μανιάτης, επανέλαβε την ανάγκη στήριξης από τον γερμανικό τραπεζικό τομέα προγραμμάτων που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια, μέσα από κοινές δράσεις και συνέργειες ελληνικών και γερμανικών εταιρειών, που θα έχουν διασφαλισμένη την τραπεζική χρηματοδότηση. Όπως τόνισε, η προσπάθεια να αλλάξουμε τη δομή του κατασκευαστικού κλάδου μπορεί να γίνει μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση και θωράκιση των κτιρίων και να δώσει μια αναζωογονητική ένεση στις δραστηριότητες παραγωγικών κλάδων της οικοδομής, ανοίγοντας πολλές θέσεις εργασίας.
Κατά τη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο διμερούς συνεργασίας ιδιαίτερα στο πεδίο της βιομάζας και της γεωθερμίας, ενώ η γερμανική πλευρά δεσμεύτηκε να εξετάσει από τη δική της σκοπιά τις δυνατότητες να συμβάλλουν και σε αυτό τον τομέα. Επιπλέον, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας το επόμενο διάστημα, με την εμπλοκή τόσο των Υπουργείων Περιβάλλοντος των δύο χωρών, όσο και των Οργανισμών Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας και Γερμανίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη συνεργασία προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Η Γερμανίδα Υφυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά αντικείμενα τα οποία μπορούν μέσα από συνέργειες των δύο χωρών να συμβάλουν αποφασιστικά στον οδικό χάρτη που έχει χαράξει η ελληνική κυβέρνηση προς την ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των γερμανικών επιχειρήσεων παρουσίασαν καλές πρακτικές (best practices) για το επιχειρείν στην Ελλάδα, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα ενέργειας και ιδιαίτερα στην συμπαραγωγή, στην αγορά τροφίμων, στον οδοφωτισμό και στη διαχείριση απορριμμάτων.
Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία στο μέλλον πιο στενά, με ακόμα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, προκειμένου να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και καλύτερα επενδυτικά προγράμματα και δραστηριότητες που σχεδιάζονται.