Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

'' Smart Hydra ''

 Η Ύδρα τώρα και στα smart phones

 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Διαβάστε το άρθρο «Ύδρα, πρώτο πιλοτικό νησί στις έξυπνες τηλεματικές εφαρμογές της Μεσογείου» στο παρακάτω:


Με την έναρξη του Καλλικρατείου πόσα δεν ακούσαμε για ηλεκτρονικά μουσεία, ηλεκτρονικές περιηγήσεις στην Ερμιονίδα με ή χωρίς κινητά, ακόμα και διαγκωνισμοί για το ποια μέρη θα μπουν στο πρόγραμμα (ποιο πρόγραμμα...), σε ποια κτήρια θα εγκατασταθεί κ.λ.π., κ.λ.π. Ήταν ακόμη η συμπολίτευση στο κλίμα προ της κρίσης τότε που ο Γιωργάκης έβλεπε ότι λεφτά υπάρχουν, και η συμπολίτευση το πίστευε (μη μου πείτε ότι δεν το πίστευε η αντιπολίτευση) ότι σε λίγο θα αρχίσει να ρέει το ευρώ από ΕΣΠΑ και άλλα παρόμοια προγράμματα, και ότι θα αρκούσε ένα απλό τηλέφωνο στον ομοϊδεάτη βουλευτή, ή στον πολιτευτή μας για να ανοίξει η βρύση. Ωραία φύσηξε ο μπάτης........

Το ξαναθυμήθηκε το θέμα η αντιπολίτευση και όταν το κτήριο Μίληση θέλησε να το νοικιάσει ο δήμος, βγήκε η αντιπολίτευση να θυμίσει ότι εκεί, μεταξύ των άλλων, πρόκειται να γίνει το ηλεκτρονικό μουσείο Πορτοχελίου κ.λ.π. Δυστυχώς βουλιάξαμε στα σκουπίδια μας και που μυαλό για τέτοια.
Όμως η τεχνολογία τρέχει σαν τον παπατρέχα, όμως τον παπατρέχα τον έπιασε πρώτη η Ύδρα.

Το βέβαιο είναι ότι παγκοσμίως οι πωλήσεις των smart phones έχουν υπερβεί κατά πολύ τις πωλήσεις οικογενειακών PC. Δηλαδή με το πέρασμα του χρόνου θα κρατάμε στο χέρι μας ένα υπερκομπιούτερ. Σήμερα λοιπόν ένας χώρος ‘δομείται’ με ένα πλέγμα γεωγραφικών συντεταγμένων, ένα πλέγμα πραγματικών στοιχείων αναγνώρισης και μία αποθήκευση στοιχείων σε εικόνα, ήχο, βίντεο. Δηλαδή ένας περιηγητής μπαίνει για πρώτη φορά στο Μπίστι Ερμιόνης. Του είναι τελείως άγνωστο το μέρος. Βγάζει το κινητό του και βάζει μπρος την κάμερα. Αυτή εντοπίζει θέσεις ενδιαφέροντος και τον καθοδηγεί. Φτάνει, ας πούμε στον Μύλο. Αμέσως στην οθόνη του βγαίνει η ιστορία του μύλου, παλιές φωτογραφίες, λεπτομέρειες της κατασκευής του, βιβλιογραφία, μέχρι και η τελετή των εγκαινίων του σε βίντεο.
Φυσικά έχουμε επιλέξει όλα αυτά σε κατάλληλο πρόγραμμα και φυσικά ο επισκέπτης πρέπει να ξέρει και ποιο site να ανοίξει για να αρχίσει το κινητό του να βλέπει και να αναγνωρίζει. Απλά το site αυτής της ξενάγησης υπάρχει παντού, στις βιτρίνες καταστημάτων Ερμιόνης, στα προσπέκτους, στα τραπεζομάντιλα των εστιατορίων. Απλά το σκανάρει η κάμερα και ξεκινάει η περιήγηση.
Άτιμη τεχνολογία, και μεις ετοιμαζόμαστε για δημιουργία παρωχημένων ηλεκτρονικών μουσείων εντός δωματίου!

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος