Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

''Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Ν. ΔΕΝΔΙΑ''



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ
Στην 2617/5-2-2013 Αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Ανδριανός με θέμα τις προτάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας για την επικείμενη αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, απάντησε γραπτά ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας.
Ο Υπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:

Η αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών της ελληνικής περιφέρειας αποτελεί κύριο και διαρκή στόχο του Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, για την επίτευξη του οποίου εξετάζονται και αξιολογούνται οι ανάγκες αστυνόμευσης κάθε περιοχής και αναζητούνται οι πλέον πρόσφορες, ορθολογικές και αποτελεσματικές λύσεις, τόσο στον οργανωτικό όσο και στον επιχειρησιακό τομέα. Ειδικότερα, επανεξετάζεται σε συνολικό επίπεδο η δομή, η λειτουργία και η αποδοτικότητα των Υπηρεσιών του Σώματος σε σχέση με τις αστυνομικές ανάγκες των περιοχών δικαιοδοσίας τους, προκειμένου να εκτιμηθεί εμπεριστατωμένα το ζήτημα και να προκριθούν και τελικώς να επιλεγούν και να ληφθούν τα πλέον κατάλληλα μέτρα ώστε να πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται σε οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο για να βελτιωθεί η δομή, η λειτουργία και η αποτελεσματικότητά τους.
Συνεπώς το στεγαστικό ζήτημα των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας θα εξεταστεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα προκύψουν οι όποιες μεταστεγάσεις – συστεγάσεις και καταργήσεις αστυνομικών Υπηρεσιών προς τον σκοπό μείωσης των δαπανών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
Στο πλαίσιο αυτό, θα επανεξεταστούν και οι ανάγκες της προρρηθείσας Διεύθυνσης και κατά συνέπεια οι διαλαμβανόμενες στις αναφορές προτάσεις των κκ συναδέλφων προτάσεις, που αφορούν σε οργανωτικά θέματα (συγχώνευση ΑΣ Ερμιόνης και ΑΤ Κρανιδίου, ίδρυση Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αργολίδας, κατάργηση Αστυνομικών Σταθμών Άργους κλπ), ώστε να αποφευχθούν οι παρενέργειες αποσπασματικών σχεδιασμών και ρυθμίσεων. Είναι δε ευνόητο ότι και το προτεινόμενο ζήτημα της αύξησης της οργανικής της δύναμης συναρτάται άμεσα με την ολοκλήρωση της προαναφερόμενης διαδικασίας, καθότι η κατανομή των οργανικών θέσεων προϋποθέτει τον καθορισμό του αριθμού, του επιπέδου και της τοπικής αρμοδιότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών.
Κατόπιν των ανωτέρω, σας πληροφορούμε ότι το θέμα στελέχωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών αντιμετωπίζεται μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η συνολική δύναμη του Σώματος, με την ορθολογική κατανομή αυτής σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του κανονισμού που διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολού προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν κατανεμηθεί και οι οργανικές θέσεις στις υφιστάμενες Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, με δύναμη η οποία παρουσιάζει έλλειμμα έναντι της οργανικής τους, όπως συμβαίνει σχεδόν με το σύνολο των αστυνομικών Υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, ενόψει των προσπαθειών που καταβάλλονται από το  Υπουργείο και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας για την ενίσχυση των περιφερειακών Υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να εκπληρώνουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή τους, το έτος 2012 κατά τις τακτικές και συμπληρωματικές μεταθέσεις, για την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας προκηρύχτηκαν προς πλήρωση 5 θέσεις αστυνομικών κατώτερων βαθμών και 3 θέσεις ειδικών φρουρών, οι οποίες καλύφθηκαν. Ακόμα, σε Υπηρεσίες της εν λόγω Αστυνομικής Διεύθυνσης, τοποθετήθηκαν επιπλέον 1 Αξιωματικός εξερχόμενος από ΤΕΜΑ και 3 νεοπροαχθέντες Αρχιφύλακες.
Επίσης για το τρέχον έτος (2013), προς πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των βαθμών τους, κατά τις τακτικές μεταθέσεις προκηρύχθηκαν 3 θέσεις για κατώτερο αστυνομικό προσωπικό, οι οποίες και θα καλυφθούν μέχρι τέλος Αυγούστου. Περαιτέρω, θα καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση της εν λόγω Αστυνομικής Διεύθυνσης, κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις και τις λοιπές τοποθετήσεις αστυνομικού προσωπικού που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους, καθώς και με νέους αστυνομικούς μετά την έξοδό τους από τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Επισημαίνεται δε, ότι οι μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Β’ και των ειδικών φρουρών, από μια περιοχή μετάθεσης σε άλλη, πραγματοποιούνται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια (άρθρο 3 πδ 100/2003 και πδ 211/2005) και ουδεμία παρέμβαση γίνεται από την Υπηρεσία. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 19 του πδ 100/2003 και άρθρο 15 του πδ 211/2005 δίνεται η δυνατότητα στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου και στον Αστυνομικό Διευθυντή Αργολίδας να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Α’ ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε Υπηρεσίας.
Πέραν των ανωτέρω, αναφορικά με το μηχανολογικό εξοπλισμό της υπόψη Αστυνομικής Διεύθυνσης, σύμφωνα με ενημέρωσή μας, σας γνωρίζουμε ότι στην εν λόγω Αστυνομική Διεύθυνση έχουν χορηγηθεί συνολικά 90 οχήματα διάφορων τύπων και κατηγοριών, εκ των οποίων 12 χορηγήθηκαν καινούργια κατά την τελευταία τριετία. Επίσης, στην εν λόγω Υπηρεσία έχει χορηγηθεί και υλικοτεχνικός εξοπλισμός αποτελούμενος από τεχνικά, τηλεπικοινωνιακά μέσα καθώς και υλικά οπλισμού σε ικανοποιητικό βαθμό για την κάλυψη των αναγκών της. Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων κατά την τελευταία τριετία έχουν χορηγηθεί 1 συσκευή  μέτρησης ήχου, 45 ασπίδες αστυνομικών επιχειρήσεων, 32 κράνη δικυκλιστών, 17 αλεξίσφαιρα γιλέκα κλπ.
Ωστόσο, σε άμεση συνάρτηση με τον εκτελούμενο κατ’ έτος προϋπολογισμό εξόδων της Ελληνικής Αστυνομίας, που λόγω της οικονομικής συγκυρίας την οποία διέρχεται η χώρα είναι περιορισμένος, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προμήθεια σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων, για την ικανοποίηση των αιτημάτων ενίσχυσης των Υπηρεσιών της εν λόγω Αστυνομικής Διεύθυνσης, αφού πρωτίστως συνεκτιμηθούν οι υπηρεσιακές προτεραιότητες και ανάγκες.
Ενόψει αυτού, η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της υλοποίησης έργων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) υλοποιεί ως Αναθέτουσα Αρχή, έργο με τίτλο «Παροχή ενεργητικής οδικής ασφάλειας μεταφορών (πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, ρύθμιση κυκλοφορίας, συντόμευση μεταφορών προσώπων και αγαθών)». Το εν λόγω έργο έχει ενταχθεί μεταξύ άλλων στον Άξονα Προτεραιότητας «02 Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Πελοποννήσου» του ΕΠ «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι 2007- 2013» και αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού των Υπηρεσιών Τροχαίας (οχήματα διαφόρων τύπων, μοτοσικλέτες, συσκευές ράντάρ, αλκοολόμετρα, πομποδέκτες αυτοκινήτων κλπ), συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1.640.000 ευρώ με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα των περιοχών της Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κορίνθου, Αρκαδίας και Αργολίδας.
Αναφορικά με την εκπαίδευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, σας γνωρίζουμε ότι αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Προς τούτο, η εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και επιμόρφωση του αστυνομικού προσωπικού είναι συνεχής και εντατική προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Ενδεικτικά σας ενημερώνουμε ότι στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη εκπαίδευση Τελικών Χρηστών της εφαρμογής «Γενικές Αναζητήσεις – Schengen” των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, η οποία θα ολοκληρωθεί την 22-2-2013. Επιπλέον κατά το τρέχον έτος έχει προγραμματισθεί (27/5 – 7/6/2013) εκπαίδευση των επικεφαλής των Διμοιριών Υποστήριξης των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας και των Διμοιριτών και αναπληρωτών αυτών των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας σε θέμα αρμοδιότητάς τους.
Σε ό,τι ειδικότερα αφορά στο αστυνομικό προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, σας ενημερώνουμε ότι 259 στελέχη της θα συμμετάσχουν κατά το τρέχον έτος (2013) σε εκπαίδευση αστυνομικών, συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών σε θέματα αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας, οπλοτεχνικής, αμυντικής σκοποβολής, μεταγωγής κρατουμένων και φρούρησης στόχων. Επισημαίνεται δε ότι κατά το έτος 2012 προσωπικό της εν λόγω Διεύθυνσης παρακολούθησε εκπαιδευτικά προγράμματα αναφορικά με τα Τμήματα και Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας και τις διαδικασίες επιστροφής των παράνομων μεταναστών.
Ως προς το ζήτημα της ενίσχυσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας με μετακίνηση αστυνομικού προσωπικού, μεταξύ άλλων και από την ΑΔ Αργολίδας, σας πληροφορούμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 παρ. 5 του ν. 1481/1984 και του άρθρου 20 του πδ 100/2003, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας δύναται να διατάσσει προσωρινές τέτοιες μετακινήσεις προς αντιμετώπιση έκτακτων επειγουσών και σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών και πάντοτε με γνώμονα και σκοπό την τήρηση της δημόσιας τάξης και την εξασφάλιση ηρεμίας του κοινωνικού συνόλου. Ωστόσο, έχουν δοθείς σαφείς εντολές – οδηγίες προς τις περιφερειακές Υπηρεσίες ώστε να αιτούνται την ενίσχυσή τους σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον αυτές δε δύνανται να ανταποκριθούν στις έκτακτες – επείγουσες και σοβαρές προκύπτουσες ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας (ΓΑΔΠ) Πελοποννήσου, προκειμένου να αποφευχθούν έκνομες ενέργειες και να διατηρείται απόλυτη τάξη στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών Κορίνθου «Στρατόπεδο 6ου ΣΠ» και στον πέριξ αυτού χώρου, αιτήθηκε με αναφορά προς το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας την ενίσχυση της ΑΔ Κορινθίας, αίτημα το οποίο και ικανοποιήθηκε.
Πέραν αυτών, σας γνωρίζουμε ότι η αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από την εκτέλεση ξέων προς την αποστολή της έργων αποτελεί πάγιο και διαρκή στόχο του Υπουργείου μας και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό, με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων (ν. 2647/1998, ν. 2819/2000, πδ 23/2002, ν. 3274/2004, ν. 3852/2010) μεταβιβάστηκε στους ΟΤΑ σημαντικός αριθμός αρμοδιοτήτων διοικητικού χαρακτήρα, οι οποίες μέχρι πρότινος ασκούνταν από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και θεσπίστηκαν διαδικασίες για την ανάληψη και άλλων αρμοδιοτήτων από την Δημοτική Αστυνομία. Προς την κατεύθυνση δε αυτή εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία (Δικαιοσύνης, Εσωτερικών) τους ΟΤΑ και άλλους αρμόδιους φορείς.
Τέλος επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το προσωπικό του Υπουργείου μας αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο. Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις του προσωπικού και παράλληλα τη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την ικανοποίηση των προβαλλόμενων δίκαιων αιτημάτων, στο βαθμό ασφαλώς και στην έκταση που το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση και για το λόγο αυτό προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κατάλληλα και δημιουργικά κάθε δημοσιονομική δυνατότητα που μας παρέχεται. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και η Κυβέρνησή μας στηρίζει τα Σώματα Ασφαλείας και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά, τα οποία πρέπει να ασκούνται στο πλαίσιο που θέτει η έννομη τάξη, ώστε να συνάδει με το χαρακτήρα του προσωπικού των Υπηρεσιών και τη φύση της αποστολής του, προς όφελος αυτού, αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».