Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΙΔΥΜΩΝ: ''Υποψίες για «νεκροταφείο τοξικών αποβλήτων» στην Ερμιονίδα''

<<ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ;;;
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ;;;ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ;;;ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ;;;ΘΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ;;;
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΟΥΣΤΑΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Μ΄ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ;>>
 φωτο αρχείο
------------------------------------------------------------------

Αναδημοσίευση από την “Ημερησία”
“Υποψίες για ύπαρξη ενός ακόμη «νεκροταφείου» τοξικών, αυτή τη φορά στην ευρύτερη περιοχή του τουριστικού-παραθεριστικού προορισμού της Ερμιόνης, διατυπώνουν επιστήμονες και στελέχη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που εντοπίστηκαν στην περιοχή του δήμου Ερμιονίδας στην Αργολίδα κάνουν τους επιθεωρητές να μην αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο ύπαρξης χώρου ταφής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, που φτάνουν εκεί μέσω παράνομου κυκλώματος διακίνησης από άλλες βιομηχανικές περιοχές.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, πάντως, η περιοχή επιβαρύνεται ούτως ή άλλως από ξενοδοχειακά και αγροτικά απόβλητα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα στην περιοχή και κυρίως στην παράνομη χωματερή του χωριού Δίδυμα, όπου, μάλιστα, καίγονται νυχθημερόν.

Αν πάντως διαπιστωθεί η ύπαρξη βιομηχανικής χωματερής, τότε θα μεγαλώσει και η λίστα.......
....... των περιοχών που επί χρόνια λειτουργούν ως «νεκροταφεία» τοξικών αποβλήτων κι όσο η λίστα μεγαλώνει αυξάνεται και η ανησυχία για το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, που απειλεί άμεσα τη δημόσια υγεία.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν τοξικά «νεκροταφεία» σε Ασωπό, Ωρωπό, Αυλίδα, Μεσσαπία Εύβοιας, Μέγαρα και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου.
Οι αναλύσεις των δειγμάτων, που έγιναν για λογαριασμό του δήμου Ερμιονίδας από ιδιωτικό εργαστήριο της Αθήνας, έδειξαν εξασθενές χρώμιο στην πλειονότητα των πηγών υδροδότησης του δήμου.
Οι τιμές κυμαίνονται από 0,25 μ.γ./λίτρο και φτάνουν μέχρι 13,6 μ.γ./λίτρο σε γεώτρηση (τοπωνύμιο Γέφυρα) του δημοτικού διαμερίσματος Διδύμων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα επίπεδα του εξασθενούς χρωμίου αγγίζουν το 90% των τιμών του ολικού χρωμίου που εντοπίστηκε στις εν λόγω πηγές υδροδότησης, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποδεικνύει «ανθρωπογενή δραστηριότητα».
Και καθώς στη περιοχή δεν υπάρχουν βιομηχανικές χρήσεις, προκύπτει η εκτίμηση ότι πρόκειται για ακόμη ένα από τα μεγάλα παράνομα «νεκροταφεία» τοξικών αποβλήτων, όμοια με αυτά που ανακαλύφθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

ΚΥΚΛΩΜΑ

Σε αυτά τα «νεκροταφεία» καταλήγουν όλα τα απόβλητα των βιομηχανιών που αναζητούν απομακρυσμένους τόπους ώστε να τα θάβουν, αντί να τα στείλουν σε εξουσιοδοτημένους χώρους στο εξωτερικό, όπως προβλέπει η νομοθεσία ή να επενδύσουν ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιες τα απόβλητά τους.
Μεγάλο μέρος, μάλιστα, των τοξικών αποβλήτων, σύμφωνα πάντα με τους επιθεωρητές, πωλούνται αφού ανακατευτούν με άλλα υλικά ως καύσιμη ύλη σε βιομηχανίες τόσο της χώρας όσο και γειτονικών χωρών.
Από την ταφή των τοξικών αποβλήτων ή την παράνομη πώλησή τους, το παράνομο κύκλωμα και οι βιομηχανίες κερδίζουν μεγάλα ποσά, μετατρέποντας, παράλληλα, τον υπόγειο υδροφορέα σε μία τοξική σούπα.
Τεράστια ευθύνη γι’ αυτό φέρνει η πολιτεία, που αδυνατεί ακόμη να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων.
Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος με τα λίγα μέσα που διαθέτουν βρίσκονται στα ίχνη αυτού του κυκλώματος, το οποίο, όμως, φαίνεται ότι έχει κεφάλι «Λερναίας Υδρας».
Οσο αποκαλύπτονται τα «νεκροταφεία» τόσο το κύκλωμα φαίνεται ότι βρίσκει καινούργιες θέσεις για να θάψει τα τοξικά απόβλητα. Οι επιθεωρητές φοβούνται, πάντως, ότι έχουν εντοπίσει μόνο ένα μικρό μέρος του συνόλου των τοξικών «νεκροταφείων» που υπάρχουν στη χώρα.
Το μεγαλύτερο από αυτά, πάντως, φαίνεται ότι έχει εντοπιστεί στα Γεράνεια Ορη στα όρια του δήμου Λουτρακίου, εκεί όπου προ μηνών ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες στρέμματα χωματερών βιομηχανικών αποβλήτων, που φαίνεται, μάλιστα, ότι έχουν ρυπάνει τον υδροφόρο ορίζοντα.
Κάτι που αποδεικνύεται και από τις υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου (22 μγ/λίτρο) που εντοπίστηκαν σε δείγματα εμφιαλωμένο νερού της περιοχής”.
Αναδημοσίευση από την “Ημερησία”