Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

''Την τελευταία της πνοή άφησε η δημοσιογράφος και στιχουργός Σώτια Τσώτου''

Το συγκεκριμένο άρθρο και τραγούδι της μεγάλης δημοσιογράφου-στιχουργού Σώτιας Τσώτου θα στόλιζε τη στήλη του Εικονοσκοπίου ''το τραγούδι της ημέρας'' σήμερα όμως οι αναγνώστες μας, άλλαξαν την ροή και το θεματολόγιο με αποτέλεσμα το τραγούδι της ημέρας να αφιερωθεί αλλού.... 
 
Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 69 χρόνων η δημοσιογράφος και στιχουργός Σώτια Τσώτου που γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1942 στη Λιβαδειά. Είναι το 5ο παιδί της οικογένειας του αγωνιστή του ΕΛΑΣ Γιώργου Κρανιώτη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς μπροστά στο σπίτι του το Σεπτέμβρη του 1943. Το μένος των Γερμανών κατά του Γ. Κρανιώτη τους οδήγησε και στην πυρπόληση του σπιτιού του, με αποτέλεσμα να..........
μείνει η οικογένεια του στο δρόμο. H γυναίκα του Ειρήνη, τρομοκρατημένη από τις βιαιότητες των Γερμανών χάθηκε από τους δικούς της, αγνοούμενη μέχρι το 1950, οπότε βρέθηκε να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Βούλας. Η δραματική περιπέτεια της οικογένεια της είχε σαν αποτέλεσμα τη φυγή της μικρής Σώτιας.


Οι αδελφές Ιορδανού, συγγενείς της μάνας της, την έφεραν, τότε 2 ετών, στην Αθήνα όπου υιοθετήθηκε από οικογένεια εύπορων μικροαστών, του Χαράλαμπου και Δέσποινας Τσώτου. Φοίτησε στο Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Μαρσέλου» και στη συνέχεια στο Α' Γυμνάσιο της Αθήνας (Πλάκα) τα τρία πρώτα χρόνια και κατόπιν στη Σχολή «Αγ. Ιωσήφ» (Καλογραιών) στην οδό Χαριλ. Τρικούπη.

Από τα 18 της χρόνια εργαζόταν σαν δημοσιογράφος, παράλληλα με τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τις δραματικές σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Κωστή Μηχαηλίδη.

Η Δικτατορία της 21ης Απριλίου τη βρήκε στην εφημερίδα "Ελευθερία", η οποία διέκοψε αυθημερόν την έκδοσή της, θέτοντας τέλος στη δημοσιογραφική της καριέρα. Στη διάρκεια της Χούντας, συννελήφθη και κρατήθηκε πολλές φορές. Στην απομόνωση εμπνεύστηκε τα τραγούδια που θα την έκαναν λίγους μήνες αργότερα γνωστή σαν στιχουργό: το "Βρε δε βαριέσαι, αδελφέ" και το "Νά ΄τανε το 21" .


Είχε δύο κόρες, τη Δέσποινα, που είναι δημοσιογράφος, και την Ασημένια, που είναι μουσικός και τραγουδίστρια.

Συνεργασίες

Η καθοριστική συνεργασία της καριέρας της ήταν με τον Κώστα Χατζή, η οποία έδωσε τραγούδια διαμαρτυρίας κατά την διάρκεια της Δικτατορίας, όπως "Απ' το αεροπλάνο", "Τρελός ή παλληκάρι", 'Κάτι τρέχει" κ.λ.π. Κορύφωση αποτέλεσε το "Ρεσιτάλ", του οποίου οι πωλήσεις του ξεπέρασαν το ένα εκατομύριο δίσκους.

Την ίδια εμπορική επιτυχία με νούμερα ασυνήθιστα για τη μικρή ελληνική αγορά είχε και η συνεργασία της με τον Σταύρο Κουγιουμτζή και το "Να ΄τανε το 21΄" με το Γιώργο Νταλάρα.
Μια επίσης σημαντική συνεργασία ήταν με το Δώρο Γεωργιάδη, με τον οποίο συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1972 και πήραν το πρώτο βραβείο με το τραγούδι "Αν ήμουν πλούσιος" και στο Φεστιβάλ της Eurovision του 1979 με τον "Σωκράτη". Σταθμός στην καριέρα της θεωρούνταν οι δυο δίσκοι με το Στέλιο Καζαντζίδη και το γνωστό "Βραδιάζει".
Άλλες συνεργασίες

Άλλοι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί της ήταν οι: Γιώργος Χατζηνάσιος, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Σούκας, Χρήστος Νικολόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μαρινέλλα, Χρήστος Γκάρτζος, Γιώργος Κριμιζάκης, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Πάριος, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννης Πουλόπουλος, Μιχάλης Βιολάρης, Καίτη Χωματά, Πόλυ Πάνου, Νίκος Νομικός, Δημήτρης Μητροπάνος, Άννα Βίσση, Ελπίδα, Πασχάλης, Μπέσσυ Αργυράκη, Θέμης Αδαμαντίδης και πολλοί ακόμα γνωστοί τραγουδιστές.

Θέατρο και Τηλεόραση

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, η Μαρινέλλα ανέβασε στο Ζουμ ένα μουσικό υπερθέαμα σε στίχους της Σώτιας Τσώτου και μουσική του Δώρου Γεωργιάδη με τον τίτλο "Εικόνες".

Τα Χριστούγεννα του 1990, στο εορταστικό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 που παρουσίασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, έγραψε την μια από τις τέσσερις αυτοτελείς Χριστουγεννιάτικες ιστορίες με τον τίτλο "Ο τέταρτος μάγος". Την επόμενη χρονιά από το ίδιο κανάλι προβλήθηκε το σήριαλ της "Φάκελος Αμαζών" με το Γρηγόρη Βαλτινό.
Το 1999, στο θέατρο Αθηνά παρουσιάστηκε το έργο της "Παραμονές του 2000" σε μουσική του Κώστα Χατζή. Το 2007, στην τηλεοπτική σειρά του ALPHA "Για την καρδιά ενός αγγέλου", έγραψε το τραγούδι των τίτλων τέλους "Άσπρα φορώ όταν πενθώ", σε μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου, που ερμηνεύει ο Δημήτρης Μητροπάνος.
Φεστιβάλ και Διακρίσεις

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1971 με το τραγούδι "Ταξίδευα παιδί κι εγώ"

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1972 1ο Βραβείο με το τραγούδι "Αν ήμουν πλούσιος"
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1974 2ο Βραβείο με το τραγούδι "Αν" σε μουσική Γιώργου Κριμιζάκη και ερμηνευτή τον Μιχάλη Βιολάρη
Φεστιβάλ Eurovision 1979 8η θέση με το τραγούδι "Σωκράτης", καθώς και συμμετοχές και διακρίσεις σε φεστιβάλ της Σόφιας και του Τόκιο.
To 1979 επιμελήθηκε τους στίχους του τραγουδιού "Σωκράτης" με την Ελπίδα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό της Eurovision.
Προσωπικά άλμπουμ

"Αν ήμουν πλούσιος" με τον Δώρο Γεωργιάδη

"Χίλια ενιακόσια τίποτα" με τον Δώρο Γεωργιάδη
"Άσπρο-Μαύρο" με τον Γιώργο Χατζηνάσιο
"Φωτογραφίες" με τον Γιώργο Κριμιζάκη
"Σκόρπια φύλλα" με τον Απόστολο Καλδάρα
"Δύσκολη ζωή" με τον Δώρο Γεωργιάδη
"Εγώ ζωγράφισα τη Γη" με τον Δώρο Γεωργιάδη
"Και που Θεός" με τον Τάκη Σούκα
"Μαρινέλλα" με τον Αντώνη Στεφανίδη καθώς και άλλους συνθέτες
"Σήμερα και πάντα" με τον Σπύρο Βλασσόπουλο
"Τα καλύτερα μου χρόνια" με τον Γιώργο Κριμιζάκη
Εξωτερικό

Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει κάνει δύο δίσκους στην Ελβετία με τον Tery Denis.


http://ksipnistere.blogspot.com/2011/12/blog-post_1175.html