Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

''Πόσιμο νερό.''

 ''Η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας όπως και κάθε ΔΕΥΑ πρέπει να παρέχει πόσιμο νερό.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Μπορεί από τις αναλύσεις νερού να βγαίνει το συμπέρασμα ότι όλα τα χωριά της Ερμιονίδας, από άποψη υγιεινής, έχουν σωστό νερό, δηλαδή εντός προδιαγραφών, αλλά πόσιμο νερό έχουν μόνο το Θερμήσι, Φούρνοι, Δίδυμα, Ηλιόκαστο, Ράδο, γιατί μόνον αυτά τα νερά έχουν χλωριόντα (Cl-) κάτω από 250 mg/l.
Ιδιαίτερα Κρανίδι, Κοιλάδα, Πορτοχέλι έχουν χλωριόντα 1500 mg/l. Η Ερμιόνη είναι καλύτερα με γύρω στα 450 mg/l. Δηλαδή ως προς τα χλωριόντα είναι εκτός προδιαγραφών............
Το νερό είναι πόσιμο όμως όταν τα χλωριόντα είναι κάτω από 250 mg/l και έχουμε όλοι εμπειρία φυσικά, γι’ αυτό δεν πίνουμε νερό από τη βρύση στην Ερμιόνη, ενώ από τις βρύσες Κρανιδίου ούτε που το δοκιμάζουνε.
Επιμένω λοιπόν ότι κάθε ΔΕΥΑ υποχρεούται να παρέχει νερό πόσιμο, δηλαδή νερό εντός των προδιαγραφών του πόσιμου. Αν το νερό είναι εκτός των προδιαγραφών δεν υπάρχει νόμος που να της επιτρέπει να το παρέχει ως νερό γενικής χρήσης, δηλαδή για όλες τις οικιακές χρήσεις αλλά να μην το πίνετε. Για τον απλό λόγο, ότι μικρά παιδιά, φτωχές οικογένειες μπορεί άθελά τους ή από οικονομική ανάγκη να το χρησιμοποιήσουν συστηματικά ως πόσιμο με βλάβη στην υγεία τους.
Η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας λοιπόν παρέχει στα ως άνω χωριά νερό μη πόσιμο, δηλαδή εκτός των προδιαγραφών του ποσίμου. Στην πράξη δηλαδή πόσιμο νερό αναμεμειγμένο με μία ποσότητα νερού θαλάσσης, μόνο που αυτό γίνεται μέσα στη γη. Αν δηλαδή έβγαινε και έλεγε ότι σε μια δεξαμενή αναμιγνύω 94 % πόσιμο νερό με 6% θαλασσινό και σας το δίνω για κατανάλωση, θα γινόταν χαμός.
Άρα και εδώ έχουμε μια κατάσταση όπως είχαμε και στις χωματερές, όπου από συνήθεια, από ανάγκη γιατί δεν έχουμε λύση, την ανεχόμαστε χωρίς να μιλάμε. Και κακά τα ψέματα, ακόμη θα είχαμε χωματερές ΧΑΔΑ αν δεν επενέβαινε η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυστηρότατες οδηγίες και πρόστιμα.
Έτσι λοιπόν και για το νερό, αφού δεν έχουμε λύση το ανεχόμαστε, λες και αυτό είναι φυσικό. Μήπως και στο θέμα αυτό πρέπει να επέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυστηρότατες οδηγίες και πρόστιμα, ώστε να μας αναγκάσει να βρούμε λύσεις; Μήπως τότε αρχίσουν να τρέχουν προγράμματα για αφαλατώσεις, για έλευση του Ανάβαλου, και ό,τι άλλο;


Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος