Κυριακή 2 Μαΐου 2010

''MAΥΡΗ'' ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Τριετές πρόγραμμα σκληρής λιτότητας ανακοίνωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου


Μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις

Περικοπές στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών.


Ο 13ος και ο 14ος μισθός στο Δημόσιο προσδιορίζονται σε 1.000 ευρώ τον χρόνο, καταβαλλόμενοι μόνο στους υπαλλήλους, των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ μεικτά. Αντίστοιχα, η 13η και η 14η σύνταξη μειώνονται σε 800 ευρώ τον χρόνο και θα χορηγούνται μόνο σε όσους παίρνουν συντάξεις κάτω από 2.500 ευρώ τον μήνα.

Ανέπαφες μένουν οι αντίστοιχες αποδοχές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ως δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ, 250 ευρώ ως δώρο Πάσχα και 250 ως επίδομα αδείας. Αντιστοίχως, οι συνταξιούχοι (και του ιδιωτικού τομέα) θα λάβουν δώρο Χριστούγέννων 400 ευρώ, και.....
......... από 200 ευρώ ως επίδομα αδείας και δώρο Πάσχα.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση κατά 8% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και αντίστοιχη μείωση 3% στους μισθούς στις ΔΕΚΟ, όπου δεν υπάρχουν επιδόματα.

Το πρόγραμμα, που έχει στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2014, προβλέπει νέα αύξηση 10% του ΦΠΑ (από το 10 στο 11% ο χαμηλός συντελεστής και από 21% σε 23% ο υψηλός), καθώς και αύξηση των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα) κατά 10%.

Επίσης, αναστέλλεται η καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και επιβάλλεται νέα έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Τα εργασιακά

Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας ως προς το όριο των επιτρεπόμενων απολύσεων, το ύψος των αποζημιώσεων και του κατώτατου μισθού, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.



Το ασφαλιστικό

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και υπολογισμό των συντάξεων με βάση τις εισφορές όλου του εργασιακού βίου θα προβλέπει το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι ο ελάχιστος χρόνος εργασίας για τη χορήγηση σύνταξης αυξάνεται από τα 37 στα 40 έτη, ενώ το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση θα προσαρμόζεται αυτομάτως στο προσδόκιμο ζωής. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο καθιερώνεται από το 2011, με τριετή περίοδο προσαρμογής. Προβλέπεται παράλληλα η συγχώνευση όλων των ταμείων σε τρία και η αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Για τους πολίτες άνω των 67 ετών πρόκειται να καθιερωθεί ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη.



Οι δαπάνες

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματίσει περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος και εξοικονόμηση πόρων από την ίδρυση ενιαίας αρχής μισθοδοσίας στο δημόσιο, τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου και την αλλαγή του συστήματος προμηθειών -ειδικά στα νοσοκομεία.



Οι στόχοι

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για ένα «δύσκολο και φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» που έχει ως τελικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% στο τέλος του 2014. Ως προς το δημόσιο χρέος, ο υπουργός προέβλεψε την αύξηση του στο 140% του ΑΕΠ και τη σταδιακή μείωσή του επίσης από το 2014.



Στήριξη στις τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε και τη δημιουργία ειδικού ταμείο για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα εξασφαλίζει ρευστότητα στις τράπεζες και θα τροφοδοτείται από τα κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.



Το χρονοδιάγραμμα

Ερωτηθείς αν στο τέλος του προγράμματος θα αναπληρωθούν οι απώλειες εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τότε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. «Δεν ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να κάνουν θυσίες επ' άπειρον. Τους ζητάμε να κάνουν θυσίες τώρα για ένα καλύτερο αύριο».



«Κατάρρευση ή σωτηρία»

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα στη λήψη των επώδυνων μέτρων και τη χρεοκοπία. «Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση. Η επιλογή ήταν ανάμεσα στην κατάρρευση ή στη σωτηρία. Ανάμεσα στην εκπόνηση ενός φιλόδοξου και δύσκολου προγράμματος ή στο απόλυτο αδιέξοδο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και χαρακτήρισε «δύσκολη» τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια διαπραγμάτευση που -όπως είπε- ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου. Στις συνομιλίες αυτές η κυβέρνηση προσπάθησε και κατόρθωσε να πείσει ότι ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα δεν περνά μέσα από την περικοπή των εισοδημάτων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και επεσήμανε ότι έγινε ό,τι ήταν δυνατό για να μην χαθούν εντελώς τα δώρα για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Είπε, τέλος, ότι το νομοσχέδιο με όλα τα μέτρα, και προσηρτημένες τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο την Τρίτη και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έως το τέλος της εβδομάδας.



Αποφασίζει το Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών, αμέσως μετά το πέρας των ανακοινώσεων, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδος θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup για να δώσει το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε ότι το ποσό θα κινείται κοντά σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες (περί τα 120 δισ. ευρώ). Επεσήμανε, ωστόσο, ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μην απορροφήσει όλο το ποσό, αλλά να επιστρέψει στις αγορές ει δυνατόν πριν από το τέλος της τριετούς στήριξης
 
tanea.gr