eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

AYTH EINAI H ΕΡΜΙΟΝΗ

Η Ερμιόνη είναι μία από τις ωραιότερες παραθαλάσσιες περιοχές του Αργοσαρωνικού. Χρόνια στη σκιά των ιστορικών, κοσμοπολίτικων νησιών Ύδρας και Σπετσών το πρόσωπο της Ερμιόνης άργησε να γίνει ευρύτερα γνωστό. Η Ερμιόνη μια πανέμορφη κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα χτισμένη δίπλα σε πευκόφυτο ακρωτήριο (Μπίστι) στην άκρη της αργολικής χερσονήσου. Το λιμάνι είναι πανέμορφο, αρχίζει από το βορρά (βουνό Κρόθι), προς νότο στο Μπίστι ενώ δυτικά είναι ο κάμπος της Ερμιόνης, εύφορος με πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές και φυσικά ρόδια εξαιρετικής ποιότητας. Απέχει μόλις 2 ώρες από τον Πειραιά με το ιπτάμενο δελφίνι και 2 1/2 ώρες από την Αθήνα με το αυτοκίνητο. Είναι μία κλασική ψαράδικη κωμόπολη.


Η αρχαία Ερμιόνη, γνώρισε την ακμή της από τους ομηρικούς χρόνους. Ιστορικά ευρήματα σώζονται ακόμα στο πευκόφυτο Μπίστι, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, στο ναό των Ταξιαρχών, στην παλιά Κοινότητα στον Αγ.Ανδρέα και αλλού. Αυτά τα ευρήματα μαρτυρούν τον αρχαίο πολιτισμό που πέρασε από την Ερμιόνη. Τη Βυζαντινή εποχή μας θυμίζει το Μοναστήρι των Αγ. Αναργύρων, φημισμένο για τις Βυζαντινές του εικόνες και τα ιαματικά νερά του. Ο Ναός των Ταξιαρχών, το ιστορικό σπίτι του Οικονόμου και το σπίτι των Μητσαίων θυμίζουν έντονα τα ιστορικά γεγονότα του '21.

Απέναντι από την Ερμιόνη βρίσκεται η νήσος Δοκός, εκεί όπου οι υποβρύχιες έρευνες έφεραν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα της Πρωτοελλαδικής εποχής από το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο. Επίσης, ένας αξιόλογος τόπος για επίσκεψη είναι το φαράγγι του Καταφυκιού, το οποίο συνδέει την Ερμιόνη με τους Φούρνους μέσα από μια όμορφη διαδρομή μισής ώρας μέσα στο δάσος.


Τέλος, αξίζει και μια βόλτα στα καταπράσινα περιβόλια της Ερμιόνης, η οποία είναι ιδιαίτερα γνωστή για το άριστης ποιότητας λάδι της και τα ρόδια της, που θεωρούνται τα καλύτερα στην αγορά.