Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την ιδιότητά μου ως υποψηφίου Δημάρχου Ερμιονίδας.
Αναπτύχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ερμιονίδας, κυρίως σε σχέση με τις επιδοτήσεις και κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα.
Το ίδιο υπόμνημα επιδόθηκε στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στην Ερμιονίδα, προκειμένου να προωθηθεί στους αντίστοιχους τομεάρχες.
Προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Σίμο Κεδίκογλου,
κε Υφυπουργέ,
Βασικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και η άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων, εξαιτίας των κρίσεων των τελευταίων ετών.
Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχτεί από το κράτος και παράλληλα να εξασφαλιστούν νέοι κοινοτικοί πόροι από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π), τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας – Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ), που έχουν εγκριθεί για την περίοδο 2021 – 2027, καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι παρεμβάσεις πρέπει να επικεντρωθούν στις οικονομικές ενισχύσεις, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, την ενδυνάμωση της επενδυτικής κουλτούρας και την εκπαιδευτική πολιτική.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Σε ό,τι αφορά τον κτηνοτροφικό τομέα στο Δήμο Ερμιονίδας, χρειάζεται να ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αλλάξει άμεσα ο χαρακτηρισμός ολόκληρης της Ερμιονίδας ως πεδινής και να γίνει επαναφορά του χαρακτηρισμού της ως ημιορινής.
Δεν είναι δυνατόν οι Κοινότητες και οι Οικισμοί Διδύμων, Πελεής, Ράδου, Λουκαϊτίου, Ηλιοκάστρου, Θερμησίας να είναι χαρακτηρισμένοι ως πεδινοί, ενώ η κτηνοτροφία ασκείται σε ημιορινές περιοχές.
Οι συνέπειες από τον εξωπραγματικό αυτό χαρακτηρισμό είναι δραματικές για τα εισοδήματα των κτηνοτρόφων, την ένταξή τους σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, ακόμα και την ένταξη στα προγράμματα των νέων αγροτών.
Αποθαρρύνει την ενασχόληση των νέων με τα επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα και τους στρέφει σε άλλες δραστηριότητες. Επιπλέον τους οδηγεί σε εγκατάλειψη της περιοχής.