2800 κ.μ./δευτερόλεπτο μέση παροχή Νείλου. = 10080000 κ.μ./ώρα.
Το χρόνο: 88.3 δις κ.μ. που για να παραχθούν από αφαλάτωση θαλασσινού νερού απαιτούνται 264.9 δις KWH.
1 στρέμμα φωτοβολταϊκά παράγει ρεύμα 120KWH και σε ένα χρόνο: 525600 KWH
Άρα: αν εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά σε 503995 στρέμματα = 504 τετρ. χιλιόμετρα θα πάρουμε το χρόνο τόσο ρεύμα, ώστε να παράγουμε από αφαλάτωση το νερό που κατεβάζει ο Νείλος στην Αίγυπτο σε ένα χρόνο!
Η έκταση αυτή είναι μόνο η Ερμιονίδα + Ύδρα! Δηλαδή ένα τίποτα για την Αίγυπτο.
Όταν ξεκίνησε η ιστορία με τα φωτοβολταϊκά το ένα στρέμμα είχε κόστος 350000 ευρώ, τώρα έχει πέσει στα 70000 και κατηφορίζει.
Άρα: το όλο έργο κοστίζει 35.3 δις ευρώ.
Και επειδή έχουμε υπολογίσει 12ωρη λειτουργία των φωτοβολταϊκών για να καλυφθούν και οι βραδινές ώρες πάμε στο διπλάσιο: 70.6 δις ευρώ.
Οι εγκαταστάσεις αφαλάτωσης θαλασσινού νερού κοστίζουν 1000 ευρώ ανά παραγόμενο κ.μ. νερού. Μία εγκατάσταση που κοστίζει 1000000 ευρώ παράγει 1000 κ.μ./ώρα
Άρα:Αν εγκαταστήσουμε 10080 τέτοιες εγκαταστάσεις θα παράγουμε σε μιά ώρα όσο παράγει ο Νείλος! Κόστος εγκαταστάσεων: 10.08 δις ευρώ.
Άρα: με συνολικά 80.68 δις στην Αραβία, στην Αίγυπτο. τη Λιβύη, μπορεί να έχεις ένα Νείλο στη κάθε χώρα.
Λόγω συνεχούς ηλιοφάνειας και λαμπερού ήλιου οι χώρες αυτές με φωτοβολταϊκά, θα παράγουν ρεύμα 5 φορές φθηνότερο από τα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν στις βόρειες χώρες. Η Σαουδική Αραβία υπολογίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά της θα κοστίζει 0.03ευρώ KWH. Αυτό σημαίνει ότι και το παραγόμενο νερό που σήμερα στις μεγάλες εγκαταστάσεις του Ισραήλ κοστίζει το πολύ 0.5 ευρώ, στη Σαουδική Αραβία δεν θα κοστίζει πάνω από 0.01 ευρώ το κυβικό. Πρακτικά σχεδόν τζάμπα νερό για να γίνει η έρημος μποστάνια!
Τα παραπάνω είναι μια χονδρική εκτίμηση. Αλλά και ως σκέψη πριν 20 χρόνια θα ήταν αδιανόητη!
Άρα όταν η Σαουδική Αραβία λέει ότι θα φτιάξει τεράστιες πόλεις με άφθονο νερό, ότι θα γίνει και παραγωγός τροφίμων κ.λ.π. μάλλον δεν είναι φαραωνικά έργα, αλλά θαύματα που στηρίζονται στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Φαίνεται περίεργο το ότι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο ετοιμάζεται από τώρα να περάσει στα φωτοβολταϊκά. Περίεργο σε μας. Αυτοί ήδη έχουν μαζέψει σε ειδικό ταμείο κέρδη δεκαετιών από το πετρέλαιο που ξεπερνούν το 1 τρις ευρώ.
Εμείς εδώ σκεφτόμαστε ότι θα πουλάμε τρόφιμα σε αυτές τις χώρες. Έτσι σκεφτόμαστε και για το Ισραήλ, όταν είχε μόνο 2000000 κατοίκους. Τώρα έχει 10000000 κατοίκους, έκταση σαν την Πελοπόννησο, το 80% είναι έρημος, και εξάγει τρόφιμα στη χώρα μας!
Το 2050 δεν θα έχουμε απλά τελειώσει με τα ορυκτά καύσιμα. Τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες θα παράγουν φθηνό ρεύμα και μέχρι το 2100 ή γεωργία θα είναι σχεδόν ανεξάρτητη από βροχές, ποτάμια, λίμνες. Πέραν αυτού η εξέλιξη των κάθε είδους φυσικών και τεχνιτών μπαταριών θα κάνει κάθε σπίτι ενεργειακά ανεξάρτητο από το δίκτυο ρεύματος. Ας μη ξεχνάμε ότι έτσι είμαστε στην Ερμιόνη πριν έρθει ρεύμα και νερό στο κάθε σπίτι. Νερό παίρναμε από το πηγάδι, και ενέργεια από το ξύλα, τα κλαριά και το λάδι της ευλογημένης ελιάς. Ωραία χρόνια! και θα ξανάρθουν! Αλλά με ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο.
Και μεις, "η υπό ερημοποίηση Ερμιονίδα" ψάχνουμε για νερό πότε με γεώτρηση στο Ηλιόκαστρο πότε δίπλα στην πόλη του Κρανιδίου, αναζητώντας κάποιο θαύμα.
Καλή Χρονιά να έχουμε.
Βασίλης Γκάτσος