Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος |
Χαμός γίνεται με τη μόλυνση του Αργολικού κόλπου από υγρά απόβλητα χυμοποίησης, επεξεργασμένων λυμάτων βιολογικού σταθμού κ.λ.π.
Τα αργολικά κανάλια TV (παρουσίασαν εξαιρετικά το πρόβλημα) δείχνουν ένα ποτάμι πορτοκαλί να οδεύει προς τη θάλασσα. Προφανώς επιφανειακή διάθεση στη θάλασσα υγρών αποβλήτων, επεξεργασμένων ή όχι. Από ό,τι διάβασα θα επέμβει (και πρέπει) εισαγγελέας. Οι δύο φωτογραφίες αλλά και βίντεο που έδειξαν τα κανάλια, αποκαλυπτικές της όλης κατάστασης, κάνουν.. τον γύρο της Ευρώπης.
Για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) υπάρχει μια παράγραφος στην ΑΕΠΟ τους σύμφωνα με την οποία δέχονται οικιακά λύματα από βόθρους αλλά κατόπιν εξετάσεως, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές για να μπορεί να τα επεξεργαστεί η εγκατάσταση. Δέχονται και βιοτεχνικά λύματα με τους ίδιους όρους.
Επειδή λοιπόν στην Αργολίδα δεν υπάρχουν, ως φαίνεται, βιοτεχνικά και βιομηχανικά πάρκα τα οποία επεξεργάζονται τα λύματά τους σε δικές τους ΕΕΛ, οι σκόρπιες βιοτεχνίες - βιομηχανίες πρέπει να επεξεργάζονται τα λύματά τους η κάθε μία σε δική της εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων που φυσικά κοστίζει. Ως φαίνεται όμως προωθούν τα λύματά τους προς επεξεργασία στην ΕΕΛ Άργους - Ναυπλίου που τα δέχεται με τους παραπάνω όρους.
Αυτά τα γνωρίζουν οι Δήμοι, η Περιφέρεια, οι ΕΕΛ του Αργολικού κάμπου. Αυτό που γνωρίζουμε οι δημότες και πολίτες είναι αυτό που φαίνεται και το βλέπουμε στη θάλασσα. Αυτό θα δουν και οι τουρίστες και οι παραθεριστές. Και αυτό που βλέπουμε είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και μάλιστα σε μια περιοχή που θέλει να είναι το καμάρι της τουριστικής μας ανάπτυξης.
Βλέποντας αυτά, τί να περιμένουμε και μεις εδώ στην άκρη της Αργολίδας που την λέμε Ερμιονίδα;
Βασίλης Γκάτσος