ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard
και
ο Δήμος Ερμιονίδας
σας προσκαλούν στη διάλεξη με θέμα:
«Τουρισμός, παγκοσμιοποίηση και κοινωνική αλλαγή.
Οι νησιωτικοί κόσμοι του Νότιου Ανατολικού Αιγαίου
τον 21ο αιώνα».
Ομιλήτρια η κα. Δέσποινα Νάζου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Διδάσκουσα/Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.Συνομιλητής ο κ. Ανδρέας Νικολοβγένης, Αρχιτέκτων, M.Arch.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων
του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου
την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016
και ώρα 19:30.
Σύντομη περίληψη της διάλεξης
Υπό το πρίσμα της κοινωνικής ανθρωπολογίας, η έρευνα για τα νησιά του
Ν. Αιγαίου τόσο στο πλαίσιο του τουρισμού όσο και σε άλλα επιστημονικά
πεδία έθεσε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τους τρόπους που
αντιλαμβανόμαστε όρους όπως «νησί», «σύνορο»,
«αλλαγή»,«παγκόσμιοποίηση», «τοπικότητα».
Εθνογραφικά στοιχεία από ελληνικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου όπως η Μύκονος, η Άνδρος, η Σαντορίνη κ.α. μας δείχνουν τους τρόπους με τους οποίους η τουριστική οικονομία επαναπροσδιορίζει τις νησιώτικες κοινωνίες, μέσω της διαχείρισης των πολιτισμικών διαφορών.
Ο τουρισμός στο Ν. Αιγαίο έχει διαμορφώσει μια νέα ιστορική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από νέους πολιτισμικούς κώδικες, νέες αντιλήψεις για την αυθεντικότητα, νέες κοινωνικές κατηγορίες και ομάδες πληθυσμού, ενώ ο μετασχηματισμός του αγροτικού τοπίου σε «τουριστικό προορισμό» ή «προϊόν» είναι πλέον γεγονός.
Από αυτήν την άποψη, οι νησιώτικοι κόσμοι τον 21ο αιώνα εμφανίζουν πολλαπλές ταυτότητες, διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις, αλλά και κοινά χαρακτηριστικά.
Βιογραφικό σημείωμα της Δέσποινας Νάζου
Η Δέσποινα Νάζου είναι κοινωνική ανθρωπολόγος, διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ίδιου πανεπιστημίου. Από το 2004 έως σήμερα είναι διδάσκουσα και συνεργάτιδα/ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού» του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Παν. Αιγαίου). Επίσης υπήρξε συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και επιστημονική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ως ερευνήτρια έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και η έρευνά της επικεντρώνεται στην ερμηνεία των διαστάσεων του τουριστικού φαινομένου στο ελληνικό πολιτισμικό πλαίσιο και κυρίως στο Ν. Αιγαίο.