Μαρίλη Μέξη, Υπ. βουλευτής – Το Ποτάμι
«Γιατί Ποτάμι»
Δρ. Μαρίλη Μέξη
Υποψήφια Βουλευτής Αργολίδας, Πολιτική Υπεύθυνη του Τομέα για τα Δικαιώματα του Παιδιού – στο ΠοτάμιΤο Ποτάμι φουσκώνει στην Αργολίδα και αυτό είναι μόνο η αρχή! Το ότι μας πιστεύουν τόσοι άνθρωποι στην Αργολίδα, είναι αισιόδοξο και μας δημιουργεί μια μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης. Για τα νέα κόμματα, η περιφέρεια ήταν πάντα ένα πρόβλημα, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι τα αντιμετώπιζαν με καχυποψία. Έτσι, τα νέα κομματα πρώτα δυνάμωναν στα αστικά κέντρα. Εμείς για πρώτη φορά, δείχνουμε ότι ο κόσμος μας εμπιστεύεται από την περιφέρεια προς το κέντρο, από έξω προς τα μέσα. Τα ποσοστά μας θα μεγαλώσουν κι άλλο και ο κόσμος θα αγκαλιάσει την πρότασή μας για την ανάπτυξη της χώρας.
Το Ποτάμι πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται μια δημιουργική αλλαγή. Το «Όχι στο Μνημόνιο» μπορεί να συνδυαστεί με το «Ναι στην Ευρώπη» εάν στο Μνημόνιο της τρόικας αντιτάξουμε ένα δικαιότερο, δικό μας πατριωτικό σχέδιο,
επιδιώκοντας την οριστική βελτίωση της ποιότητας του χρέους, ώστε να είναι πραγματικά εξυπηρετήσιμο και να μην υπονομεύει την προσπάθεια της πατρίδας μας για τη μετάβαση σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Χρειάζεται επίσης να εξυγιάνουμε την πολιτική, το κράτος και τους θεσμούς έτσι ώστε να προετοιμάσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και όχι τη «φτηνή» ανάπτυξη που μας έφερε στην κρίση. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται μια στοχευμένη, μεθοδική πολιτική σύγκρουση με το παλαιό πολιτικό σύστημα, με την πελατειακή λογική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κατέστρεψαν τη χώρα και με την εύκολη παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ που τάζει λαγούς και πετραχείλια, ενώ γνωρίζει καλά, ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να μοιράσουν στον κόσμο.
Εμείς στο Ποτάμι πιστεύουμε, ότι για να αλλάξει η χώρα, δεν χρειάζεται οξύτητα ή βία. Απλά δημοκρατική αποφασιστικότητα, ώστε να σχεδιάσουμε μεταρρυθμίσεις, να στήσουμε προοδευτικές συμμαχίες για την επιτυχία τους, και να ενισχύσουμε τους θεσμούς του κράτους δικαίου ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά, όπως σε ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη.
Οι μεταρρυθμίσεις μας πρέπει να καλύπτουν τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Η πρώτη τους προτεραιότητα θα πρέπει όμως να είναι το κοινωνικό κράτος. Θα πρέπει να χτιστεί ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος με αποτελεσματικές κοινωνικές υπηρεσίες στους δήμους και εισοδηματικές ενισχύσεις για εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη και όχι για τις συντεχνίες και τα ευγενή ταμεία όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Θα πρέπει να εφαρμοστεί σε πολύ μεγάλο εύρος το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τις οικογένειες με παιδιά που έχουν ανάγκη και ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Το πελατειακό σύστημα θα ηττηθεί μόνο αν δώσουμε ως κοινωνία την διαβεβαίωση σε όλους ότι κανείς δεν θα ζεί τις ταπεινώσεις της ανέχειας, κανείς δεν θα είναι ιατρικά ανασφάλιστος, κανείς δεν θα στερείται σοβαρής εκπαίδευσης.
Όσο στην Ελλάδα μεγαλώνει η φτώχεια, τόσο θα μεγαλώνει και η αίσθηση της απόλυτης ανασφάλειας και αδικίας. Και αυτό συμβαίνει την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν συστηματικά ακολουθήσει μια ανάλγητη πολιτική κοινωνικών περικοπών, και τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να σκίσει μνημόνια και να αποκαταστήσει πελατειακές παροχές, αναπαράγοντας έτσι τα ηθικά ελλείμματα και τα δημοσιονομικά αδιέξοδα ενός προβληματικού κοινωνικού κράτους που μας πάει πίσω δεκαετίες. Είναι επείγουσα ανάγκη να οργανώσουμε την φωνή μας, ώστε να ξηλώσουμε τις πρακτικές του παλαιοκομματισμού που στέκονται εμπόδιο μπροστά σε μια εθνική προσπάθεια για την προάσπιση της αξιοπρέπειας των συμπολιτών μας από τις ταπεινώσεις της ανέχειας. Το παλαιό πολιτικό σύστημα – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ – δεν δείχνει να καταλαβαίνει το έλλειμα κοινωνικής δικαιοσύνης στην σημερινή κοινωνία μας. Ίσως γιατί την έννοια της δικαιοσύνης την καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα όσοι βιώνουν την αδικία και όχι οι επαγγελματίες της πολιτικής που την προκαλούν, ασελγόντας ψηφοθηρικά με τις συνέπειες των επιλογών τους να τις φορτώνονται οι νεότερες γενιές.
Η αλλαγή δεν θα έλθει καλοπιάνοντας το παλιό. Θα έρθει με την αποφασιστική σύγκρουση μαζί του. Χρειάζονται πολιτικές λύσεις ουσίας, με στόχευση και συγκεκριμένα μέτρα, που θα λύνουν τα προβλήματα. Δεν θα τα κρύβουν και δεν θα τα μεταφέρουν στις επόμενες γενιές. Στην προσπάθεια αυτή, οι κουρασμένοι κομματικοί υποψήφιοι, οι επαγγελματίες της πολιτικής δεν έχουν να δώσουν τίποτα. Ας ξεκινήσουμε δημιουργώντας μεθοδικά το νέο, προχωρώντας σε μια πλήρη ανανέωση των προσώπων στην πολιτική, επιλέγοντας εκπροσώπους με ουσιαστικά προσόντα, αυτά που είναι χρήσιμα για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Όλοι μαζί ας αναλάβουμε την ευθύνη να ξηλώσουμε τις πρακτικές που καταστρέφουν τη χώρα. Μόνοι μας είμαστε απλώς μονάδες. ΜΑΖΙ γινόμαστε Ποτάμι.
* Η Μαρίλη Μέξη (www.facebook.com/marilypotami) είναι Πανεπιστημιακός και εργάζεται ερευνητικά και διδακτικά στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικής πρόνοιας. Πέρα από την ακαδημαϊκή της δραστηριότητα, εργάζεται ως Εμπειρογνώμονας – Σύμβουλος σε υπουργεία και εθνικούς οργανισμούς σε αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη παρέχοντας τεχνική βοήθεια σε θέματα αναδιοργάνωσης και μεταρρύθμισης του κοινωνικού κράτους. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μάστερ (ΜPhil) στην Πολιτική Θεωρία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μάστερ (ΜSc) στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική από το Πανεπιστήμιο London School of Economics και κάτοχος Πτυχίου (ΒΑ) Ιστορίας από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κρανίδι όπου και τελείωσε το Γενικό Λύκειο.