Τρίτη 21 Μαΐου 2024

ΙΛΜΕ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Από την αρχαία κούκλα (πλαγγόνα) στη σύγχρονη κούκλα».

ΙΛΜΕ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Από την αρχαία κούκλα (πλαγγόνα) στη σύγχρονη κούκλα».

Το ΙΛΜΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, υλοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο του Μουσείου, την Παρασκευή 17/05/2024, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης με θέμα «Από την αρχαία κούκλα (πλαγγόνα) στη σύγχρονη κούκλα».

Από το νομό Αργολίδας δημοσιεύτηκαν στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του 2024 του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) τα θέματα που επέλεξαν το ΙΛΜΕ, η Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου και το Ίδρυμα Βασ. Παπαντωνίου.

Το θέμα του ΙΛΜΕ σχετίζεται τόσο με το διεθνές θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα» του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων όσο και με τις ανασκαφές του Αλέξανδρου Φιλαδελφέως το 1909 στη βόρεια κλιτύ του λόφου Πρωνός της Ερμιόνης, οι οποίες ανασκαφές έφεραν στο φως «πληθύν ωραιοτάτων ειδωλίων» (κατά την έκφραση του Φιλαδελφέως) και ιματιοφόρων γυναικών, που σήμερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Τα πήλινα ειδώλια της ανασκαφής κυρίως του 4ου και 3ου αι. π.Χ., «θαυμασταί πλαγγόνες» όπως τα χαρακτήρισε ο Φιλαδελφεύς προσδιορίζοντας έτσι την καλλιτεχνική αξία αυτών των κτερισμάτων της νεκρόπολης της Ερμιόνης μαζί με τις κωδωνόσχημες πλαγγόνες και τα ειδώλια του 7ου και 5ου αι. π.Χ. αποτέλεσαν τη βάση της παρουσίασης του θέματος.

Στη συνέχεια δόθηκε η εξελικτική, διαχρονική πορεία της κούκλας ξεκινώντας από τα αρχαία εργαστήρια κοροπλαστικής μέχρι τη σύγχρονη πορσελάνη και πλαστική κούκλα. Τονίστηκε ο ρόλος της κούκλας ως παιχνίδι, ειδώλιο αλλά και ως προς την προετοιμασία της κόρης για τα μελλοντικά της καθήκοντα.

Η παρουσίαση του θέματος έγινε από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ.


Στη συνέχεια η Τζωρτζίνα Σιάννα Τζιέρη, δασκάλα της Δ΄ τάξης και Γραμματέας του ΙΛΜΕ έδειξε στους μαθητές πώς κατασκευάζεται με τη χρήση πηλού μία κωδωνόσχημη πλαγγόνα. Τέλος οι μαθητές ζωγράφισαν χειροποίητες πλαγγόνες με τη βοήθεια της Παρασκευής Σκούρτη Δαγρέ, δασκάλας της Ε΄ τάξης και της Κατερίνας Χατζηζήση Σκούρτη, Αντιπροέδρου του ΙΛΜΕ.

Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί τις προαναφερόμενες εκπαιδευτικούς καθώς και τη Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης, Ελένη Ντάκου, για τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν την εικαστική και δημιουργική δράση.

ΥΓ. Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί τον Απόστολο Λαδά, Πρόεδρο του Ερμιονικού Συνδέσμου και την Μαρία Τράκη, οι οποίοι επέτρεψαν να φωτογραφίσουμε σύγχρονες κούκλες (από ύφασμα και πορσελάνη) που εκτίθενται στο Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης.

Ερμιόνη 21/05/2024

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΛΜΕ