Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Γεμίζουμε .... αστέρια.

 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Πριν καιρό είχα επισημάνει ότι τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ερμιονίδας, που τελικά έμειναν κουφάρια παραθαλάσσια επί χρόνια, δεν ήταν πρόβλημα. Ανήκαν σε εταιρείες και μόλις οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν και ανακάμψει ο τουριστικός μας τομέας, θα εμφανίζονταν νέοι επενδυτές που θα τα ανακαίνιζαν πλήρως ή θα τα γκρέμιζαν και θα τα έκτιζαν από την αρχή με νέα αρχιτεκτονικά σχέδια. Δεν διαψεύστηκα, ως εκ της εμπειρίας μου στη βαριά βιομηχανία και την "καινούργια τύχη" πολλών κτιριακών συγκροτημάτων της.


Είχα όμως σημειώσει ότι το πραγματικό πρόβλημα ήταν και είναι η καταστροφή των παραδοσιακών οικισμών μας, ιδιαίτερα το γκρέμισμα των παλιών πανέμορφων και ανθρώπινων πέτρινων σπιτιών της Ερμιόνης και η αντικατάστασή τους με 2οροφα και 3οροφα τσιμεντένια σπιρτόκουτα. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ιδιοκτήτη, με μια εταιρεία στην οποία ανήκαν όλα τα σπίτια τής Ερμιόνης. Έχουμε να κάνουμε με εκατοντάδες ιδιοκτήτες, ενώ πολλά σπίτια ανήκουν σε πολλούς κληρονόμους. Εδώ λοιπόν είναι αδύνατο να γίνει αυτό που γίνεται με τα παλιά ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Πάει η Ερμιόνη που ξέραμε........
Ωστόσο η παραλιακή Ερμιόνη ανήκει στον Δήμο, όχι ιδιοκτησιακά αλλά μέσω του Λιμενικού Ταμείου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διευθέτησή της, μέχρι και η επαναφορά της σε παλαιότερες αξέχαστες εποχές. Επίσης και οι 8 ανεμόμυλοι μπορούν να χτιστούν λίγο πιο πέρα από την παλιά τους θέση, στη ράχη του Πρωνός μεταξύ Αγίας Ερμιόνης και Δεξαμενής.
Τόλμη, φαντασία και αισθητική αντίληψη χρειάζεται από τον Δήμο και τη Δημοτική μας Κοινότητα.

Σημείωση: Δεν είναι γνωστό πώς συσχετίζονται τα αστέρια με τις αποδοχές τού προσωπικού, ούτε με το πόσους μήνες θα είναι ανοιχτά. Δηλαδή ένα 3αστερο δίνει τον βασικό, ένα 5αστερο που η διανυκτέρευση πάει 500 ευρώ δίνει 3 φορές το βασικό, κι ένα δεν ξέρω πόσων αστέρων που η διανυκτέρευση πιάνει τα 5000 ευρώ δίνει 10 φορές τον βασικό; Δεν νομίζω.
Το 3αστερο στην Ερμιονίδα δουλεύει ουσιαστικά 2 μήνες, το 5αστερο θα δουλέψει 6 μήνες στο φουλ, και το δεν ξέρω πόσων αστέρων όλο τον χρόνο στο φουλ; Δεν νομίζω.
Πολλά τα αστέρια αλλά η εργασία που προσφέρουν είναι βασικά η ίδια: Καθαρίστριας, σερβιτόρου, μάγειρα, υπηρεσίας δωματίου,..... χωρίς αστέρια.
Ας ξαναθυμηθούμε τους σοφούς προγόνους μας και τις συμπληρωματικές εργασίες τους: Ελιές, περιβόλια, αμπέλια, θάλασσα, καταστήματα και ας προσθέσουμε σε αυτές και τον τουρισμό των ...... αστέρων.

Βασίλης Γκάτσος