Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Τα 75 διαρκώς προτεινόμενα έργα της Δημοτικής μας Κοινότητας Ερμιόνης που παραμένουν 75 και δεν γίνονται ούτε 76 ούτε 74.

 

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Η ιστορία αρχίζει με την ουσιαστική κατάργηση των Κοινοτήτων μας που  κατάντησαν ένα ολιγομελές συμβούλιο, στην πράξη ένας αιρετός πρόεδρος - συμβουλευτικό όργανο του Δήμου και τελικά ένας μη αιρετός πρόεδρος.

Έτσι ως σύμβουλος του Δήμου το προηγούμενο συμβούλιο έδωσε 75 έργα που πρέπει να γίνουν στη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης. Το νυν συμβούλιο επαναπρότεινε στον Δήμο τα ίδια ακριβώς 75 έργα!
Λογικό. Αφού από τα 75 έργα δεν έκανε κανένα ο Δήμος, τι νόημα θα είχε να προστεθούν και άλλα;
Αναλογικά, αν και οι υπόλοιπες Κοινότητες, με την έκταση, τον πληθυσμό τους και φυσικά τις δραστηριότητες τους, έκαναν το ίδιο (δεν είχαν άλλωστε άλλο αντικείμενο πέρα από το να συμβουλεύουν και να προτείνουν στον Δήμο), θα έπρεπε το Κρανίδι να προτείνει περίπου 150 το Πορτοχέλι 50, η Κοιλάδα 20 και πάει λέγοντας.
Οπότε έρχεται η σειρά του Δήμου να αναφωνήσει: Τι να πρωτοκάνω, ποιον να πρωτοϊκανοποιήσω και με τι πόρους; Λογικό και αυτό.
Δύο εκδοχές λογικές που προσδιορίζουν το όντως παράλογο.


Με τη σειρά:
Α). Αν σε μια ιδιωτική επιχείρηση ο Διευθυντής ζητούσε προτάσεις από τα στελέχη του και εμφανιζόταν στέλεχος με 75 προτάσεις, πόσο δε μάλλον όλα τα στελέχη με 20 έως 150 προτάσεις, θα ..... έφερνε παπά να κάνει ευχέλαιο. 75 ιδέες μπορεί να έχει το στέλεχος, αλλά οφείλει να τις αξιολογήσει, να τις κοστολογήσει και σύμφωνα με την αρχή του Παρέτο να επιλέξει 3 ως σοβαρές προτάσεις που είναι οι σπουδαιότερες που λύνουν από μόνες τους το 80% των προβλημάτων που λύνονται και με τις 75 προτάσεις.

Β). Οι 75 προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης ποιές είναι; Είναι ένα κατάλογος προτεινόμενων έργων, δηλαδή το αράδιασμά τους σε μια δύο σελίδες του τύπου:

1ον: Νέα προβλήτα στα Μαντράκια για υποδοχή μεγαλύτερων κοτέρων.
2ον: Τσιμεντόστρωση σταμπωτή στον δρόμο τάδε.
3ον: Νέος φωτισμός στο Μπίστι.
4ον: Μεταφορά του Μνημείου ΗΡΩΟΝ σε άλλη θέση.
5ον: Πεζοδρόμηση της τάδε οδού.
6ον: Δημιουργία Ναυτικού Μουσείου.
7ον: Να φέρει ο Δήμος δημοτικά ποδήλατα στην Ερμιόνη, όπως έχουν άλλες πόλεις.
8ον: Δημιουργία δημοτικού κινηματογράφου.
9ον, 10ον....... έως και 75ον ..... παρομοίως.
Δηλαδή είναι ένας κατάλογος που κάποιος κάθισε όλο το βράδυ ξύπνιος και τον έγραψε; Πού βρίσκεται; Γιατί δεν διανεμήθηκε στους Ερμιονίτες; Γιατί δεν αναρτήθηκε πουθενά; Γιατί ο Δήμος δεν τον κοινοποίησε σε ολους τους δημότες; Γιατί δεν ρωτήθηκε κανένας; Γιατί δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα τουλάχιστον για τα σημαντικά; Τι ήταν τελικά ο κατάλογος των 75 έργων; Οι πλάκες του Μωυσή;

Γ).  Αν οι 75 προτάσεις είναι αξιολογημένες, είναι κοστολογημένες, αναλύουν τα οφέλη για την Κοινότητα, τα πιθανά έσοδα και έξοδα λειτουργίας και συντήρησης, την αισθητική τους, τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις και τα λοιπά και τα λοιπά, η κάθε μία θα ήταν μια μικρή μελέτη ολίγων σελίδων, ορισμένες όμως τόμος ολόκληρος! 
Αν αυτό συμβαίνει, ισχύουν όλα τα ερωτήματα της παραγράφου Β, αλλά οφείλουμε απέραντο σεβασμό στον κόπο που έκανε η διοίκηση της τοπικής μας Κοινότητας, που έπρεπε να δούλεψε, νύχτα μέρα που λένε, τουλάχιστον το μισό χρόνο θητείας της!

Δ). Ως εκ των άνω, αντιληπτόν το παράλογο του πράγματος.
Όταν πήγα και κατέθεσα μια πολυσέλιδη μικρή μελέτη για την ανάπλαση του Μπιστιού κ.λ.π. (βρίσκεται αναρτημένη στα τοπικά μπλογκς) πήρα την φιλάρεσκη απάντηση ότι ήδη έχουν προταθεί και  υποβληθεί 75 προτάσεις έργων και δεν υλοποιήθηκε καμιά. Έτσι άφησαν να εννοηθεί ότι την ίδια τύχη θα έχουν και όλες οι επιπλέον που προέρχονται από δημότες!

Τι θα γίνει τελικά με τη νέα διοίκηση του Δήμου μας που συγκεντρώνει το 92,15% των ψήφων; Θα περιμένουμε μέχρι να υλοποιηθούν αυτά τα 75 άγνωστα σε όλους έργα;
Η θα σοβαρευτούμε όλοι;

Σημείωση: "Σημείο" .... της παράλογης σοβαρότητάς μας: Υμνούμε και δοξάζουμε εν Ερμιόνη τον άγιο Καποδίστρια τον θεμελιωτή των Κοινοτήτων μας και του ελεύθερου κτηματία με τον δικό μας τρόπο, καταργώντας την Κοινότητά μας που από κύτταρο της δημοκρατίας την κάναμε σύμβουλο του εν Κρανιδίω Δημάρχου, και μετατρέποντας το κτήμα το ιερό των παππούδων μας σε αγροτεμάχιο. Ομοίως τιμούμε τον Ρέπουλη που επανα-θεμελίωσε τον θεσμό των Κοινοτήτων μας (συνάμα και της ενορίας όπου το εκκλησιαστικό συμβούλιό της εκλέγεται με ψηφοφορία στην κάθε ενορία) καταργώντας και το αιρετόν του Προέδρου της Κοινότητάς μας.

Βασίλης Γκάτσος