Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Αναρτήθηκε το 2017 Υδατοδεξαμενή στο Καταφύκι. Για να αντιληφθούν οι περίπου 500 υποψήφιοι ότι κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους.

 

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Υδατοδεξαμενή στο Καταφύκι


Όντως 50 χρόνια ακούμε για τον Ανάβαλο που θα "ξεδιψάσει" την Αργολίδα και φυσικά την Ερμιονίδα και πάνω από 15 χρόνια ακούμε για ώριμες μελέτες, για τεύχη δημοπράτησης, για αναζήτηση χρηματοδότησης κ.α. Και ο Ανάβαλος όλο αναβάλλεται αλλά και κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει ακριβώς με το νερό του στην Ερμιονίδα. Αυτό που πλέον φαίνεται καθαρά είναι ότι αν θέλει ο Ανάβαλος 43 000 000 ευρώ για να έλθει σε μια δεξαμενή στα Δίδυμα θέλει άλλα 80 000 000 για να φτάσει σε όλα τα κτήματα της Ερμιονίδας, που όμως δεν θα μπορούν να ποτίσουν πάνω από 23 000 στρέμματα.

Προσβλέποντας λοιπόν οι Κοινότητές μας, οι Δήμοι μας, η Παλιά Νομαρχία, τώρα η Περιφέρεια, και φυσικά οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε αυτό το "όραμα" δεν κάνουν τίποτε άλλο από να το ..... οραματίζονται και φυσικά να το εκμεταλλεύονται πολιτικά. Άλλες λύσεις δεν βλέπουν μπροστά τους.

Παράδειγμα:

Από τα 2 000 000 κ.μ. νερό Ανάβαλου το χρόνο, λογικά θα πάρει η μεγάλη περιοχή Κρανιδίου - Πορτοχελίου - Κοιλάδας, ας πούμε, 1 000 000 κ.μ. Τα Δίδυμα - Λουκαΐτι - Ηλιόκαστρο - Θερμησία 600 000 κ.μ. και η Ερμιόνη 400 000 κ.μ., δηλαδή χοντρικά 100 000 για τον κάμπο των Αγ. Αναργύρων, 200 0000 κ.μ. για Αυλώνα και Κάμπο, και 100 000 για Ντάρδιζα.

Όμως:

Αν γίνει ένα μικρό φράγμα στην έξοδο του Καταφυκιού (κόκκινη γραμμή στο σχέδιο), μήκους γύρω στα 80 μέτρα και ύψους όχι πάνω από 10, θα σχηματιστεί μια μικρή λίμνη που θα χωράει περίπου 30 000 κ.μ. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για λίμνη αλλά για "κράτημα" του νερού. Η κλίση του εδάφους στο σημείο αυτό για περίπου 100 μέτρα είναι 20 μέτρα.
Κοντά λοιπόν στο μικρό φράγμα έχω σχεδιάσει ακριβώς την υδατοδεξαμενή του Καρατζά στις κανονικές της διαστάσεις που είναι περίπου 40 - 50 στρέμματα και χωράει 400 000 κ.μ. νερό. Στο ενδιάμεσο την απαραίτητη σε αυτά τα έργα  εγκατάσταση φυσικού καθαρισμού του νερού από φερτές ύλες.

  • Σημείωση 1: Δεν σημαίνει ότι η υδατοδεξαμενή πρέπει να γίνει εκεί που φαίνεται στο σχέδιο. Ενδεικτικά τοποθετείται κάπου κοντά. Είναι απόφαση αρμοδίων και φυσικά των αγροτών του Κάμπου για το πού θα φτιαχτεί η υδατοδεξαμενή μέσα στον Κάμπο ή στις παρυφές του, δεδομένου ότι, λόγω υψομετρικής διαφοράς με το φράγμα, το νερό θα τρέχει προς αυτήν με φυσική ροή. Μη ξεχνάμε δε, ότι το φράγμα βρίσκεται σε υψόμετρο 80 μέτρων από τη θάλασσα. Αν η υδατοδεξαμενή γίνει κάπου στις παρυφές Κάμπο σε υψόμετρο 50- 60 μέτρων η πίεση θα είναι αρκετή, ώστε η διανομή να γίνεται σχεδόν χωρίς χρήση αντλιών. 


Τέσσερα τα σενάρια:

1). Πολύ βροχερή χρονιά που "κατεβαίνει το Καταφύκι". Μέσα σε δύο μέρες γέμισε η υδατοδεξαμενή. Το νερό του Καταφυκιού τρέχει στο σημείο αυτό μέχρι τον Απρίλιο, άρα θα τροφοδοτείται η υδατοδεξαμενή. Με δύο - τρεις καλοκαιρινές μπόρες το Καταφύκι επειδή έχει εκτεταμένους κάθετους γκρεμούς και πολύ μεγάλη λεκάνη απορροής για δύο τρεις -  μέρες κατεβάζει πολύ νερό που όλο θα πηγαίνει στην υδατοδεξαμενή. Μια τέτοια βροχερή χρονιά, συνολικά μπορούν να περάσουν πάνω από 1 200 000 κ.μ. νερό στην υδατοδεξαμενή.

2). Κανονική χρονιά χωρίς να κατέβει το Καταφύκι. Και πάλι θα περάσουν από την υδατοδεξαμενή 800 000 κ.μ.

3). Άνυδρη χρονιά. Σίγουρα το χειμώνα θα πιάσει η δεξαμενή τα 400 000 κ.μ. και το υπόλοιπο χρόνο τα 100 000 κ.μ.

4). Παρατεταμένη ανομβρία. Σίγουρα θα πιάσει λίγο νερό αλλά θα πρέπει τότε να δουλέψουν οι γεωτρήσεις του Κάμπου, που όμως θα έχουν πλέον πολύ περισσότερο νερό και καλύτερης ποιότητας.


Το κόστος όλου αυτού του έργου είναι της τάξης των 5 000 000 ευρώ μαζί με τη διανομή του στον Κάμπο Ερμιόνης. Η τιμή του κ.μ. για τον αγρότη πάρα πολύ χαμηλή (στην πράξη τζάμπα) και το νερό αρίστης ποιότητας. Μέσα σε δύο χρόνια όλα μπορεί να είναι έτοιμα.
Είναι πολύ μικρό το κόστος κατασκευής και λειτουργίας και το νερό που θα πηγαίνει στα κτήματα του Κάμπου ασφαλώς θα είναι πολύ περισσότερο από τη χωρητικότητα της υδατοδεξαμενής μέσα στο χρόνο.

Ένα τέτοιο έργο είναι ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ για την Ερμιόνη, όσο για τον Ανάβαλο θα περιμένουμε πολλά χρόνια ακόμη.

Β. Γκάτσος
13-11-2017