Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Θα τολμήσουμε καμιά φορά;;;

 ΙΣΡΑΗΛ

Έχει έκταση όση η Πελοπόννησος, αλλά 10πλάσιο πληθυσμό.
Με τον ρυθμό που αυξάνει ο πληθυσμός του σε 30 χρόνια μπορεί να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια.
Το μεγαλύτερο μέρος του είναι έρημος.
Το τεράστιο πρόβλημα νερού το λύνει με αφαλάτωση, με οικονομία στη χρήση του νερού, και τεχνολογία στον αγροτικό και βιομηχανικό τομέα.

Ήδη παράγει με αφαλάτωση 600 εκατομμύρια κ.μ. νερό το χρόνο και εντός του 2023 παραδίδονται άλλες 3 μονάδες αφαλάτωσης με συνολικά 400 εκατομμύρια κ.μ. το χρόνο.
Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και στη Σαουδική Αραβία. Θα παίρνουν ενέργεια από τον ήλιο, θα την κάνουν νερό, θα τη κάνουν ρεύμα, θα την κάνουν υδρογόνο.

Και να η απορία:  Με τόση άλμη που προκύπτει από την αφαλάτωση, τα ψάρια στη θάλασσα του Ισραήλ θα έπρεπε να βγαίνουν έτοιμα .....παστωμένα, οι δε κάτοικοι να έχουν πάνω τους ένα στρώμα αλατιού σαν τη γυναίκα του Λωτ. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει.

Και μεις εδώ στην Ερμιονίδα, οι "έξυπνοι"  και οι "προοδευτικοί" έχουμε …. επιστημονικά αποδείξει ότι αν φτιάξουμε μία μονάδα αφαλάτωσης που να μας δίνει το χρόνο μόλις 1 εκατομμύριο κ.μ. πόσιμο νερό, θα παστωθεί όλη η Ερμιονίδα! Προτιμάμε να περιμένουμε 40 χρόνια τον Ανάβαλο, και από τη στιγμή που αρχίσει να κατασκευάζεται το έργο, άλλα 10 χρόνια τουλάχιστον μέχρι να δούμε το νερό του στα κτήματά μας (περίπου στο 1/6 των κτημάτων μας, γιατί δεν επαρκεί για όλα).

Σημείωση: Το Ισραήλ ξεκίνησε με κόστος νερού από αφαλάτωση 0.70 ευρώ ανά κ.μ. και σήμερα έχει πέσει στα 0.50 ευρώ ανά κ.μ. Εμείς οι εξυπνότατοι πίνουμε νερό με 0.17 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 170 ευρώ το κ.μ.

Βασίλης Γκάτσος