Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Απορίες για τη μεγάλη φωτιά αλλά και τις ανακοινώσεις, επίσημες και ανεπίσημες.

 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος


Στο eikonoskopionews αναρτήθηκαν 3 φωτογραφίες χρονολογημένες.

Η πρώτη στις 19.24 δείχνει την έναρξη της φωτιάς. Λίγος καπνός που όποιος τον έβλεπε μπορούσε να υποθέσει ότι είναι και από μία ψησταριά εξοχικού.
Η δεύτερη στις 19.29, δηλαδή μετά από 5 πρώτα λεπτά, δείχνει τη φωτιά φουντωμένη τόσο που είναι αδύνατον να μη την θεωρήσει ο παρατηρητής ως έναρξης μεγάλης πυρκαγιάς.
Η τρίτη στις 19.38, μετά από άλλα 9 πρώτα λεπτά, δείχνει την πυρκαγιά να απλώνει.
Αν κατάφερναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ρίξουν το πρώτο νερό μέχρι τις 19.29 θα είχαν καταφέρει να τη σβήσουν.
Αν μετά τις 19.38 μάλλον αυτό θα ήταν αδύνατον, λόγω του πυκνού πευκοδάσους, της μεγάλης κλίσεις του λόφου προς τον βοριά και φυσικά του ισχυρότατου μελτεμιού.
Στατιστικώς στο σημείο αυτό είναι πολύ δύσκολο να φτάσει η εν επιφυλακή Πυροσβεστική Υπηρεσία, να απλώσει τις μάνικες της και να αρχίσει να ρίχνει νερό μέσα σε χρόνο μικρότερο από 10-15 πρώτα λεπτά, ακόμη και αν πυροσβεστικό όχημα βρισκόταν κατά τύχη σε πολύ κοντινή απόσταση.
Επίσης τυχούσες πυροσβεστικές ίδιες δυνάμεις του ξενοδοχείου, επίσης θα ήταν αδύνατον να πράξουν αποτελεσματικά μέσα σε αυτόν τον κρίσιμο χρόνο.
Σημειωτέον ότι το τοπικό κλιμάκιο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη βοήθεια του Δήμου και εθελοντών τους οποίους κατευθύνει, βρίσκεται σε επιφυλακή με αποστολή πυρόσβεσης στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Αν η φωτιά είναι ανάλογη της δύναμης πυρόσβεσης (μικρή, εστία, φωτιά σε φρίγανα κ.λ.π.), μπορεί να τα καταφέρει. Αν όμως είναι μεγαλύτερη θα κάνει απλά ό,τι μπορεί μέχρι να έρθουν ενισχύσεις που να μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα (άλλα οχήματα, βυτία, αεροπλάνα κ.λ.π.).
Απο τους Πυροσβέστες, το μικρό πυροσβεστικό του Δήμου και τους εθελοντές οι δημότες και πολίτες δεν ζητάμε ηρωική μάχη κατά της φωτιάς, ούτε να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και τα μέσα που διαθέτουν. Θέλουμε να ενεργήσουν με επαγγελματικό τρόπο τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες και να γυρίσουν στα σπίτια τους, όπως γυρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι από τις δουλειές τους. Τους περιμένει η οικογένεια.
Κανείς δε θέλει ηρωισμούς κατά την πυρόσβεση.

Μας λέτε για αποψίλωση οικοπέδων στους οικισμούς, ως προληπτικό μέτρο.
Για τους οικισμούς μας λέτε ότι σε μια περιμετρική ζώνη 300 μέτρων πρέπει να γίνεται αποψίλωση στα οικόπεδα, και φυσικά σε δημόσια ή δημοτικά οικόπεδα για την προστασία του οικισμού, και αν υπάρχουν δέντρα να κλαδεύονται τουλάχιστον σε ύψος 1.5 μέτρων. Πολύ σωστά.



Το ξενοδοχειακό συγκρότημα που κινδύνεψε (όλοι είδαμε φωτογραφίες και βίντεο) το βλέπουμε στην Εικόνα 1. Είχε 150 άτομα, χώρια το πολυπληθές προσωπικό του, ίσως διπλάσιο. Δηλαδή ναι μεν χαρακτηρίζεται ως ξενοδοχειακό συγκρότημα με βίλες, αλλά από άποψη πυρασφάλειας δεν παύει να είναι οικισμός, δηλαδή πολλά συγκεντρωμένα σπίτια.  Από τη νότια πλευρά του έχει δρόμο κι χωράφια με ελάχιστη καύσιμη ύλη σε μεγάλη απόσταση από αυτό. Κανένας κίνδυνος.

Από τον βοριά όμως έρχεται σε επαφή με το πυκνό δάσος της Κορακιάς, το οποίο είναι επικλινές προς τον βοριά και εκτεθειμένο στα καλοκαιρινά μελτέμια. Γι' αυτό και η φοβερή ένταση της φωτιάς που εκτόξευε αποκαΐδια αναμμένα σε μεγάλες αποστάσεις.

Στην Εικόνα 2 βλέπουμε ότι προς τον βοριά μεταξύ βιλών και δάσους υπάρχει μια ζώνη πλάτους 10 έως 16 μέτρων μόνον η οποία μάλιστα αντί να είναι αποψιλωμένη είναι φυτεμένη με θάμνους άμα δε και κυπαρίσσια (εξίσου εύφλεκτα με τα πεύκα). 
Εδώ γιατί δεν έχουν τηρηθεί αυτά που μας λέτε για τους οικισμούς μας; Εδώ δεν έπρεπε να υπάρχει περιμετρική ζώνη 300 μέτρων που πρέπει να αποψιλωθεί και τα δέντρα (πεύκα) να κλαδευτούν πάνω από 1,5 μέτρα;
Μα θα μου πείτε να κλαδέψουμε το δάσος; Μα αφού δώσατε άδεια χτισίματος του ξενοδοχείου δίπλα  στο δάσος, χωρίς να απαιτήσετε μιά ζώνη ιδιοκτησίας του 300 μέτρων να είναι αποψιλωμένη, δεν πρέπει, για να είμαστε σύμφωνα με το νόμο, το δημόσιο να αποψιλώσει σωστά τώρα μια περιμετρική ζώνη δάσους 300 μέτρων;
Μάλιστα ένα τμήμα των εγκαταστάσεων φαίνεται στην Εικόνα 3 να μπερδεύεται με τα πεύκα του δάσους.
Το ξενοδοχείο έχει τεράστια πισίνα με νερό, και σχεδόν κάθε βίλα την πισίνα της. Τι προληπτικά μέτρα είχαν παρθεί για την άμεση και αυτόματη χρήση με ειδικές αντλίες της τεράστιας αυτής ποσότητας νερού;

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο σημαίνουν:
Είναι ντροπή όλων μας ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο, μέ τέτοια αποθέματα νερού να παρουσιάζει αυτό το θέαμα αποκλειστικά από έλλειψη αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων. Αυτή η κατάσταση δεν έπρεπε να συμβεί. Έλλειψη η οποία πιστοποιείται εκ του αποτελέσματος που αποτυπώνεται στα βίντεο και στις φωτογραφίες, και ας πιστεύει ο Δήμος ότι ....... η Ερμιονίδα παραμένει ένα παγκόσμιο πρότυπο τουρισμού. Ντροπή αντίστοιχη με τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών που κι αυτή .... ευτυχώς δεν είχε επιπτώσεις αλλά ήταν αρκετή για να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι.
Δεν φταίει το δυνατό μελτέμι. Αυτό κάθε καλοκαίρι είναι δεδομένο.
Δεν φταίει η έλλειψη νερού. Στο ξενοδοχειακό συγκρότημα υπήρχε τεράστια ποσότητα.
Δεν φταίνε οι πυροσβέστες. Έκαναν το ανθρωπίνως δυνατό.
Για άλλη μια φορά .... δεν μαγειρέψαμε πριν πεινάσουμε.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις μια λιτή ανακοίνωση αρκεί:
"Φωτιά εκδηλώθηκε στο δάσος της Κορακιάς κάτω από ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Η πυροσβεστική υπηρεσία ειδοποιήθηκε στις ...... ακριβώς από τηλεφώνημα ιδιώτου (τον οποίον πρέπει ο Δήμος να ευχαριστήσει), ή από παρατηρητήριο πυρασφάλειας, ή από άμεση επόπτευση ανδρών της υπηρεσίας.
Η υπηρεσία έριξε το πρώτο νερό στις .... και πάλεψε με τη φωτιά μέχρι κατασβέσεώς της στις.....
Έρευνα διεξάγεται αρμοδίως προς δύο κατευθύνσεις:
Α.  Για τα αίτια της πυρκαγιάς (πιθανότητα εμπρισμού, κ.λ.π.).
Β.  Για τα προληπτικά μέτρα που είχαν παρθεί τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και από το Ξενοδοχειακό Συγκρότημα, και ευθύνες που πιθανόν προκύπτουν."

Σημείωση: Αν μας γίνει μάθημα (μέχρι τώρα καμιά μεγάλη πυρκαγιά δεν μας έχει γίνει μάθημα), να σκεφτούμε ότι είναι δεκάδες τα εξοχικά που έχουν δίπλα τους και στις αυλές τους μεγάλα πεύκα, δεκάδες που βρίσκονται μέσα ή ακριβώς δίπλα σε πευκοδάσος, ενώ μεγάλες εκτάσεις όπως η περιοχή του του Αγίου Αιμιλιανού, Κορακιάς κ.λ.π. παρουσιάζουν χαρακτηριστικά Μάτι, πεύκα ανάκατα με σπίτια, στενούς δρόμους, ξερά χόρτα.
Πάρτε το όλοι απόφαση: Χρειάζονται πολύ γενναία προληπτικά μέτρα. Το πεύκο είναι δέντρο του δάσους και μόνο εκεί πρέπει να υπάρχει. Η "πευκομανία" να ζούμε μέσα στα πεύκα, δίπλα στο πευκοδάσος, να σκιάζουμε το εξοχικό με πεύκα, είναι κατάσταση άκρως επικίνδυνη.
Οι παλιοί, οι γονείς και παππούδες μας δεν άφηναν πεύκο να φυτρώσει σε αγρούς και περιβόλια. "Τι το θές; είναι άχρηστο και επικίνδυνο. Βάλε για σκιά μια κληματαριά, μια καρυδιά, μια μουριά. Και στο σπίτι σου κληματαριά ή λεμονιά που είναι και χρήσιμη". Σοφοί άνθρωποι.
Λοιπόν: Κάλιο γαδουρόδενε παρά γαδουγύρευε ........

Βασίλης Γκάτσος