Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

''Ο ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ... ΣΤΑΜΠΩΤΑ & ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ''

''Ο ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ  ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ (ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ)... ΣΤΑΜΠΩΤΑ & ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ''




''ο Δήμαρχος του τέως Δήμου Ερμιόνης κύριος Ανάργυρος Λεμπέσης με μια ιστορική αναδρομή , προσωπικά βιώματα και γεγονότα που έχει στα κιτάπια του, καθαρίζει τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα σε Μηχανικούς αρχιτέκτονες, νομικούς και αλλους για το αν τα ΜΑΝΔΡΑΚΙΑ - ΕΡΜΙΟΝΗ είναι ανακηρυγμένα ως παραδοσιακός οικισμός ώστε να τοποθετούνται σταμπωτά ή πλακόστρωτα αφού το πρώτο σταμπωτό ολοκληρώθηκε επι Δημαρχίας του εδώ και 24 χρόνια , το 1999!!!!!!

Παρακάτω ακολουθεί , διαβάστε την επιστολή του...''

ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ



Αγαπητοί συνδημότες,

είναι σεβαστές οι διαφορετικές γνώμες για την κατασκευή του Σταμπωτού στους δρόμους της Ερμιόνης.

Επειδή είχα την τύχη να πέσει το πρώτο σταμπωτό επι Δημαρχίας μου , θα προσπαθήσω όσο μπορώ να γίνω κατανοητός και να σας πω γιατί προτιμήθηκε τότε το σταμπωτό απο το πλακόστρωτο.

Η πλακόστρωση της Ερμιόνης έγινε γύρω στο 1925 με πλάκες απο το νταμάρι του Πόρου.Τις μετέφεραν με καϊκια και στις ανηφόρες επειδή δεν πήγαινε κάρο, τις μετέφεραν με τα χέρια.

Εκτός απ΄τον Γιάννη Βόλη που μας αναφέρει ο φίλος μου ο Βασίλης κι ένα άλλο γεροδεμένο παλικάρι της εποχής του, κουβαλούσε τις πλάκες με τα χέρια του, ο Γιάννης Βλάσσης(Σαρματούπης).

Οι πλάκες αυτές έβγαιναν με σφήνες ανάλογα με τα νερά του βράχου γι΄αυτό και ήταν ακονόνιστες.

Τις πελέκαγαν με πικούνια και με χτένες.

Η τοποθέτηση τους δεν γινόταν με τσιμέντο αλλά φυτευτές στο χώμα.

Μετά απο χρόνια πατήθηκαν απο αυτοκίνητα μπετονιέρες και άλλα τροχοφόρα. 

Άλλες καταστράφηκαν κι έσπασαν , άλλες ξεπατώθηκαν κι άλλες έγιναν ακόνι απο την μαυρίλα του λάστιχου και με μιά βροχή ήταν πολύ επικίνδυνες γιατί γλιστρούσαν (βλέπε τη κατηφόρα στου ΠΙΤ).

Το Νταμάρι του Πόρου που έβγαζε αυτές τις πλάκες έκλεισε πριν 40 χρόνια και στη θέση του σήμερα λειτουργεί νυχτερινό κέντρο.

Την πρώτη τετραετία της δημαρχιακής μου θητείας επισκέφθηκα τον Πόρο μήπως υπήρχαν πλάκες απο το ίδιο νταμάρι και βρήκα λίγες στον ίδιο χρωματισμό αλλά με άλλη επεξεργασία , ήταν κομμένες και τετραγωνισμένες με σύγχρονα εργαλεία(βλέπε τοποθετημένες μπροστά απο το σπίτι του Ηλία Δρούζα και στο στενό ανάμεσα Σταμάτη Σχοινά και κυρα Βιργινίας)

Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε απο το Δημοτικό μας συμβούλιο και τους ειδικούς του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε αφού ήταν κατάλληλο το σταμπωτό να επιστρώσουμε το λιμάνι και τα Μαντράκια με αυτό το υλικό σύμφωνα και με την υπόδειξη και την έγκριση της διεύθυνσης ειδικών έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τώρα η σύζήτηση που έχει ανοίξει για το αν είναι ή ΟΧΙ παραδοσιακός οικισμός  τα Μαντράκια της Ερμιόνης, οι απόψεις διίστανται απο Αρχιτέκτονα σε Αρχιτέκτονα και απο Νομικό σε Νομικό. Αυτό συμβαίνει διότι στο τέλος της δεκαετίας του 1970 ο τότε Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ Στέφανος Μάνος υπογράφει μια Απόφαση που δημοσιέυεται στο Φ.Ε.Κ κι εκεί έχει γίνει μια παρατυπία που διαιωνίζεται αφού αναφέρεται στο ΦΕΚ επι λέξη ''ΜΑΝΔΡΑΚΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ - ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ''.

Γι΄αυτό λοιπόν υπάρχει αυτή η συγχυση, αυτή η αντάρα για το αν είναι ή όχι παραδοσιακός οικισμός τα ΜΑΝΔΡΑΚΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ και ερμηνεύεται και εφαρμόζεται ποικιλοτρόπως απο όποιον αρχιτέκτονα ή Μηχανικό.

Τη μελέτη και του Λιμανιού και των Μαντρακιων την εκπόνησε η διεύθυνση ειδικών έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η χρηματοδότηση γι΄αυτό το συγκεκριμένο υλικό έγινε απο τον ΥΠΕΧΩΔΕ αφού εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ.

Την επίβλεψη του έργου είχε η αρχιτεκτόνισσα των ειδικών έργων Εύη Πατσουράκου.

Το έργο ολοκληρώθηκε στο λιμάνι το 1998 και στα όμορφα παραδοσιακά Μαντράκια το 1999.

Πάντως τα Μαντράκια Ερμιόνης μ΄αυτό το πλακόστρωτο και τον τουρισμό που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απο τα κοσμοπολίτικα λιμάνια των κυκλάδων!


Εγώ συμφώνησα τότε που ήμουν Δήμαρχος και συνεχίζω να συμφωνώ με τα σημερινά έργα του Δημάρχου και της Δημοτικής αρχής , να στρώνονται δηλαδή με σταμπωτό οι οικισμοί που εχουν παραδοσιακά στοιχεία.Αλλά και για έναν  επιπλέον λόγο που μου τον δίδαξε η πολύχρονη θητεία μου στη στη Διοίκηση ως Δήμαρχος Ερμιόνης, κι αυτός είναι ότι τη σημερινή εποχή το ταμείο του Δήμου μας  δεν αντέχει άλλου είδους πλακόστρωση απο αυτή. Γιατί άλλο τα γραπτά και οι σεβαστές γνώμες και άλλο τι αντέχει το δημοτικό ταμείο.


Υ.Γ:Μέσα στους φακέλους αυτών των έργων που φυλλάσονται στο Δημαρχείο Ερμιόνης υπάρχουν όλες οι εγκρίσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών .


ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ

του τέως Δήμου Ερμιόνης