Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Έχουμε κρίση και εμπειρία να αντιλαμβανόμαστε πολύ περισσότερα από όσα προσπαθείτε να πείτε.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος


Οι δημότες δεν αντιλαμβανόμαστε τις πολύπλοκες διαδικασίες, εγκρίσεις, ψηφοφορίες, προϋποθέσεις κ.λ.π. που απαιτούνται μέχρι να δούμε φως αληθινόν.
Όλοι όμως έχουμε κρίση που πηγάζει από την καθημερινότητά μας και την εμπειρία:
Όταν πας με το φακό στο σπίτι σου ενώ βλέπεις τα Λιμάνια ολόφωτα, όταν βλέπεις τα Δημοτικά Τέλη παντα να ανηφορίζουν, όταν στο κάδο πετάς 3 σακούλες το χρόνο και το διπλανό κατάστημα 1000, δεν χρειάζεται κανένας Δήμαρχος και καμιά Αντιπολίτευση να σου εξηγήσει.

Για να μας αλλάξετε τα φώτα θέλετε να πάρετε δάνειο 2.369.801,20 €.
Δηλαδή μια υπηρεσία του Δήμου, ή ένας που το μελέτησε, με εντολή του Δήμου, έβγαλε αυτό το ποσό με ακρίβεια εκατοστού του ευρώ! Μπράβο του. Και ο Δήμος είναι έτοιμος να δανειστεί αυτό το ποσό από το Παρακαταθηκών και Δανείων. Γιατί άλλο να σου ορίζουν με ακρίβεια εκατοστού το ποσό, και άλλο να σου λένε ότι αυτό το έργο είναι της τάξης των 1500000 - 2400000 ευρώ.

Και ξαφνικά μας λέει ο Δήμος: Κοιτάχτε, μπορεί να είναι 1500000 ευρώ, γιατί μπορεί να κερδίσει το έργο μια εταιρεία προσφέροντας έκπτωση 40% επί του 2.369.801,20 €. και έτσι να χρειαστούμε δάνειο μόνο 1500000!!!! Επιεικώς, δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα.
Για δανεισμό πάντα βρίσκεται, για τα μάτια του κόσμου, ο ίδιος λόγος: Ότι το έργο συμφέρει, ότι θα φέρει κέρδος για την κοινωνία, ότι, ό,τι ..... Έτσι και ο υπέρογκος δανεισμός της χώρας μας, για τον ίδιο λόγο γινόταν, αλλά τελικά εξαθλίωσε τη χώρα και τους πολίτες. Δεν σας έγινε μάθημα;

Για τον φωτισμό (όπως και για τα απορρίμματα) υπάρχουν και άλλα που δεν τα λαμβάνει κανένας σας υπ' όψιν. 
Στα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε στον λογαριασμό ΔΕΗ, δύο είναι τα κύρια ποσά. Τα τέλη για σκουπίδια - καθαριότητα και ο δημοτικός φωτισμός.
Στην Ερμιόνη γειτονιές ολόκληρες ζουν στο σκοτάδι, ή σχεδόν στο σκοτάδι. Στο Λιμάνι και στα Μαντράκια ο φωτισμός είναι άπλετος και καθορίζεται από το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας για τις ανάγκες λειτουργίας λιμένος, και ζώνης που ανήκει στο Λ.Τ.Ε. και εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους τουρίστες, τα καταστήματα, τα κότερα, τους επισκέπτες. Το είδος του φωτισμού, το πλήθος των φωτιστικών κ.λ.π. καθορίζεται από το Λ.Τ.Ε. Λογικό είναι να μην μπαίνει η κατανάλωση στα Δημοτικά Τέλη και να επιμερίζεται στους Δημότες, αλλά να την πληρώνει το Λ.Τ.Ε. από τα έσοδά του (το ταμείο του είναι σχεδόν πάντα πλεονασματικό).

Αν θέλει να φωτίζει ο Δήμος άπλετα το Φράχθι, τη Σπηλιά Διδύμων, το Κάστρο Θερμησίας, ας χρεώσει τους κατοίκους αυτών των περιοχών (αν επιθυμούν τον φωτισμό). Δεν έχουν κανένα κέρδος και καμιά σχέση ούτε τα σπίτια στους οικισμούς, ούτε τα εξοχικά. Και αν ισχυρίζεται ο Δήμος ότι αυτό βοηθάει τον τουρισμό, ας πληρώνουν το ρεύμα όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό.

Εννοώ ότι είναι καιρός ο δημοτικός φωτισμός να χρεώνεται περίπου κατά τη χρήση που του κάνει ο καθένας.

Το ίδιο με τα απορρίμματα. Δεν μπορεί να βλέπουμε κάδους στα Μαντράκια και να μας λέτε ότι είναι για τα κότερα και μεις σεβόμενοι την επιθυμία να πηγαίνουμε να βρούμε κάδο στα Αλώνια ή τον Αγιοθανάση, και το πρωί οι κάδοι για τα κότερα να είναι γεμάτοι από απορρίμματα και ανακυκλώσιμα των κέντρων, Και στο δια ταύτα, τα έξοδα αποκομιδής, μεταφοράς κ.λ.π. να επιμερίζονται σε όλους μας.
Στην Ευρώπη πληρώνεις ανάλογα με το βάρος απορριμμάτων που πετάς στον κάδο, και πληρώνεσαι παραδίδοντας καθαρά ανακυκλώσιμα.
Δεν μπορεί η γιαγιά και ο παππούς στον πάνω μαχαλά της Ερμιόνης που πάνε στο σπίτι τους με φακό, που ψάχνουν να βρουν κάδο σε απόσταση 300 μέτρων, ή παρακαλάνε τον γείτονα να πάρει τη σακούλα απορριμμάτων τους με το αυτοκίνητό του, να πληρώνουν τέλη με το τετραγωνικό.

Αυτά να κοιτάξετε, αυτά να αναθεωρήσετε, αυτά να επιμερίσετε με δίκαιο τρόπο.

Μεγάλες αδικίες κρύβονται μέσα σε αυτό που λέτε Δημοτικά Τέλη, σε αυτό που λέτε ΤΑΠ, σε αυτό που λέτε λογαριασμός νερού.
Καλή φώτιση .... εξ επαγωγής να έχουμε!

Βασίλης Γκάτσος