Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Γιάννης Γεωργόπουλος:''Η αλήθεια για την διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας.''

''Κύριε Τόκα, η παραπληροφόρηση και τα πολιτικά παιχνίδια πάνω στο ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που τόσο έχει ταλαιπωρήσει και δυσφημίσει τον τόπο μας τα τελευταία 13 χρόνια, μπορεί να μας οδηγήσουν σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις...''


Ο κ. Τόκας με δημοσίευμά του στο διαδίκτυο θέτει θέμα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας και την μεταφορά 4.000 τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων, στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Άμφισσας, θεωρώντας το γεγονός αυτό πισωγύρισμα.


Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή ενημέρωση των δημοτών πρέπει να αναφέρω ότι αυτό γίνεται κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος σύμφωνα, με την οποία ο Πράσινος Κάδος θεωρείται ότι περιέχει σύμμεικτα απορρίμματα, οπότε η διαχείρισή του απαιτεί υποχρεωτικά την μεταφορά του σε Χ.Υ.Τ.Α. και όχι σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.).


Επίσης ο κ. Τόκας, όντας 7 χρόνια δημοτικός σύμβουλος θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι από το 2015 που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται στον Δήμο Ερμιονίδας το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο προβλέπει την προ-διαλογή στην πηγή με την χρήση Πράσινου, Καφέ και Μπλε Κάδου, μέχρι και σήμερα, ουδέποτε κατόρθωσε ο Δήμος Ερμιονίδας να διαχειριστεί ξεχωριστά τον καφέ κάδο, αφού δεν υπήρχε η κατάλληλη κρατική ή ιδιωτική υποδομή γι’ αυτό !


Μάλιστα το κόστος διαχείρισης αυτών των 4.000 τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων που θα μεταφερθούν στον Χ.Υ.Τ.Α. Άμφισσας θα είναι κατά 10 έως 15 ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με το σημερινό, οπότε ο Δήμος μας θα αποκομίσει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος.


Η διαχείριση του Μπλε Κάδου συνεχίζεται κανονικά με προ-διαλογή στην πηγή και μεταφορά σε Κ.Δ.Α.Υ.


Εμείς σαν νέα Δημοτική Αρχή, με την κατασκευή και λειτουργία σε χρόνο ρεκόρ του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ερμιονίδας, δώσαμε οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας και κατά την τρέχουσα μεταβατική περίοδο αλλά και κατά την τελική φάση, όταν λειτουργήσει το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στην Αρκαδία σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.


Τα ζητήματα της ποσότητας που σαν Δήμος είμαστε υποχρεωμένοι να παραδίδουμε στην ΤΕΡΝΑ και της τιμής διαχείρισης των απορριμμάτων, έχουν οριστεί με αποφάσεις και έχουν ανακοινωθεί πολλές φορές εδώ και αρκετό καιρό και είναι άξιο απορίας που ο κ. Τόκας δεν τα γνωρίζει.


Σαν Δήμος είμαστε υποχρεωμένοι να παραδίδουμε κάθε χρόνο στην ΤΕΡΝΑ 4.750 τόνους Αστικών Στερεών Αποβλήτων και η τιμή εισόδου πόρτας είναι 69,10 € + ΦΠΑ ο τόνος. Η ποσότητα αυτή καλύπτεται με άνεση από τον Δήμο μας, ενώ η τιμή διαχείρισης, εάν προσθέσουμε και το κόστος μεταφοράς, είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τις σημερινές τιμές διαχείρισης που έχουμε επιτύχει.


Η παραπληροφόρηση και τα πολιτικά παιχνίδια πάνω στο ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που τόσο έχει ταλαιπωρήσει και δυσφημίσει τον τόπο μας τα τελευταία 13 χρόνια, μπορεί να μας οδηγήσουν σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, όπως μας έχει διδάξει το πρόσφατο παρελθόν,


Καλό είναι λοιπόν, να είναι πολύ προσεκτικός και ακριβής όποιος αναφέρεται στη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας.



Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος