Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Ερμιόνη: Τα γενεαλογικά μας δέντρα

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
 

Κατά τον πρώτο χρόνο δημιουργίας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης στην ιστορική οικία του αγωνιστή του '21 Βασίλη Οικονόμου, υπήρξε οργιώδης ενθουσιασμός. Η προσφορά των συμπατριωτών σε κειμήλια και ενθύμια υπήρξε συγκινητική. Ενθουσιώδης και η συμμετοχή για το στήσιμο  των εκθεμάτων, αφού προηγήθηκε εργασία και κόπος πολύς για τον καθαρισμό, σωστό πλύσιμο και σιδέρωμα, την προετοιμασία βιτρινών και βάσεων, πινάκων, ευχαριστήριων επιστολών, ηλεκτρονικού αρχείου εκθεμάτων κ.λ.π., κ.λ.π. Τέλος καλό, όλα καλά.

Μεταξύ αυτών και η σκέψη ότι ήταν καιρός για τη δημιουργία γενεαλογικών δέντρων τόσο των Ερμιονιτών, όσο και των Αρκάδων που έμειναν οριστικά στον τόπο μας. Και βέβαια οι Αρκάδες δεν πρωτοήρθαν για να μείνουν μετά την Κατοχή. Αιώνες κατέβαιναν τη χειμερινή περίοδο στον τόπο μας συστηματικά ως σκηνίτες, και αρκετοί έμειναν οριστικά ακόμα και πριν το 1821. Παλαιότεροι από πολλούς παλαιούς Ερμιονίτες.
Επειδή  από την Ερμιόνη, αλλά και την Ερμιονίδα είναι πάρα πολλοί οι μετανάστες (τέλη 19ου αρχές 20ου αιώνα), κυρίως στην Αμερική, που έμειναν οριστικά στα ξένα και έκαναν εκεί οικογένεια, τα γενεαλογικά δέντρα θα ήταν και ένα άπλωμα στις νέες γενιές της ομογένειας.






Προς τούτο ο γράφων σχεδίασε τότε ένα έντυπο και το εκτύπωσε σε πάνω από 1500 αντίτυπα (3000 φύλλα τυπωμένα σε διπλή όψη), με σκοπό να μοιραστεί στις οικογένειες, ώστε με τη συμπλήρωσή του να ξεκινήσει η δημιουργία γενεαλογικών δέντρων που στη συνέχεια θα περνούσαν σε κατάλληλη ψηφιακή βάση, όπως γίνεται παντού. Το έντυπο ήταν 4σέλιδο ..... και αρκετά φιλόδοξο όπως βλέπετε και στις συνημμένες φωτογραφίες.

Η προσπάθεια δεν ευτύχισε, μάλλον δεν ξεκίνησε. Δημιουργήθηκαν, όπως αλλού έχω γράψει, μόνο τα γενεαλογικά δέντρα Κομμά και Γκάτσου (Κοσμά).
Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Ήδη δημιουργείται στο site της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης το Αρχείο παλαιών οικογενειακών φωτογραφιών Ερμιόνης, με εκατοντάδες, σε λίγο χιλιάδες ώρες εργασίας, μοναδικό στην Ελλάδα.

Πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοτικής μας Κοινότητας κ. Γανώση:
Δεδομένου ότι η Κοινότητά μας και ο Δήμος μας έχουν δημοτολόγια, μητρώα, αρχεία, κ.λ.π. που σε βάθος χρόνου φτάνουν περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, μπορεί να ζητήσει από τους αρμόδιους υπαλλήλους την καταγραφή τού γενεαλογικού δέντρου των παλαιών οικογενειών της Ερμιόνης με πληροφορία για το κάθε πρόγονό μας: επίθετο, όνομα και όνομα πατρός, όνομα και πατρικό επίθετο και όνομα πατρός της συζύγου, ημερομηνία γέννησης και θανάτου. Τα στοιχεία αυτά να μπορεί να τα πάρει ο κάθε ενδιαφερόμενος, και να ερευνήσει ακόμη παλαιότερες εποχές για να συμπληρώσει το γενεαλογικό του δέντρο, μέσω άλλων εγγράφων, συμβολαίων, κειμηλίων κ.λ.π. και φυσικά μέσω της προφορικής οικογενειακής παράδοσης.
Τα γενεαλογικά δέντρα είναι μνήμη αλλά και αφορμή για την επέκταση της ιστορικής έρευνας του τόπου μας.

Βασίλης Γκάτσος