Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

''Και πάλι το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Ερμιόνης.''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

 Δεν προέχει η ανάδειξη του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου αλλά η επείγουσα σωστική επέμβαση και αποκατάστασή του. Με άλλα λόγια το χάνουμε!!!

Το διαπιστώνετε από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες. Μόλις που το προλαβαίνουμε.
Μεταξύ μας τώρα: Δεν περιποιεί τιμήν η κατάσταση του Υδραγωγείου για την πόλη μας που θέλει να είναι και διακριτός τουριστικός προορισμός, και παραγωγός πολιτισμού.

Λίγη ιστορία:
Στον χάρτη βλέπουμε μία ζώνη όπου βρίσκεται το αρχαίο νεκροταφείο της πόλης των Ερμιονέων. Μάλιστα το σημαντικότερο και πλουσιότερο τμήμα του, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες. Ο επισκέπτης με λίγη προσοχή θα μετρήσει στον χώρο αυτόν γύρω στους 140 τάφους (!) που μπορεί να είναι και διπλάσιοι.
Μέσα από το αρχαίο νεκροταφείο πέρασε τη Ρωμαϊκή Εποχή το Υδραγωγείο. Το 1907 ανέσκαψε μερικώς τον χώρο αυτόν ο Φιλαδελφεύς. Οι περισσότεροι τάφοι ήταν συλλημένοι. Προφανώς η ανασκαφή ήταν επιλεκτική και ίσως υπάρχουν και τάφοι ανέπαφοι. 






Αυτός ο χώρος λοιπόν είναι από τότε ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ και προστατευόμενος από νόμους. 
Δηλαδή έπρεπε να καθαριζεται από τα μπάζα, να συντηρούνται τακτικά οι τάφοι και το υδραγωγείο, να αποψιλώνεται τακτικά, για να είναι επισκέψιμος.
Δυστυχώς, οι πρόγονοί μας με την ανοχή τής τότε Αρχαιολογικής Υπηρεσίας πευκοφύτευσαν τον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο λες και δεν είχαν άλλους χώρους να φυτέψουν πεύκα στον λόφο των Μύλων! Δυστυχώς ή σκοπίμως;
Έτσι με τα χρόνια οι ρίζες των πεύκων γιγαντώθηκαν και κάνουν μεγάλη ζημιά στους τάφους και στο υδραγωγείο. Σήμερα μιλάμε για ένα αλσύλλιο πευκόφυτο που πρέπει να φροντίζουμε και όχι για το αρχαίο νεκροταφείο και το υδραγωγείο που πάση θυσία πρέπει να προστατεύσουμε, συντηρήσουμε, φωτίσουμε και αναδείξουμε. Να είναι μία εξαιρετική είσοδος στην Ερμιόνη, μαζί με τα όντως περιποιημένα πηγάδια μας. (Βέβαια η είσοδος στην Ερμιόνη από φουγάρο Μέξη μέχρι τη θάλασσα είναι ένα χάλι. Ακόμη και το σημείο που πρωτοαντικρίζει τη θάλασσα μέχρι την Ύδρα ο επισκέπτης, έχουμε φροντίσει να το φράξουμε με υψηλή βλάστηση και ένα "έργο τέχνης").

Πρόταση: Να κοπούν τα πεύκα που βρίσκονται μέσα στο αρχαίο νεκροταφείο και να αρχίζει το πευκοδάσος πάνω από αυτό. Να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, να καθαριστούν τα μπάζα και να αναδειχθεί το αρχαίο νεκροταφείο. Να συντηρηθεί πλήρως το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, και να ανακατασκευαστεί όπου υπάρχουν κενά. Όσο είναι καιρός, γιατί με μια μεγάλη νεροποντή οι λίγες καμάρες που σώζονται θα καταρρεύσουν. Να φωτιστεί διακριτικά το σύνολο. Θα είναι αριστούργημα.
Και αν θέλετε να το προχωρήσουμε το θέμα, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο εμφανίζεται σε πολλά σημεία μέχρι το Ποδάρι. Είναι εύκολη η πλήρης συντήρησή του και μάλιστα η επαναλειτουργία του για εκπαιδευτικούς σκοπούς. είναι μικρό και γι΄αυτό προσιτό. Θα έλεγα μοναδικό στην Ελλάδα. Αυτό θα το κάνουν οι επόμενες γενιές, αλλά ας τους παραδώσουμε το κύριο μέρος του επισκευασμένο, και όχι ένα σωρό από μπάζα.

** Περιγραφή του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου σε όλο το μήκος του υπάρχει στη μελέτη μου: "Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΚΙΟΥ, ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΤΗΣ ΝΤΑΡΔΙΖΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΕΩΝ" που είναι αναρτημένη στο site της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ. Μπορείτε να την κατεβάσετε και στο κομπιούτερ σας.

Βασίλης Γκάτσος