Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

''Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΛΜΕ ΤΙΝΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗ ''

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΛΜΕ ΚΥΡΙΑ ΤΙΝΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
  • Κύριε Πρόεδρε δεν έχετε τα προσόντα να διδάξετε τοπική ιστορία και με τον τρόπο που χειρίζεστε τα θέματα της, πετυχαίνετε να σπέρνετε διχαστικά μηνύματα. Λυπηρό για σας.



Κύριε Πρόεδρε της Κοινότητας Ερμιόνης


Διαβάσαμε στο διαδίκτυο έγγραφό σας με τίτλο «Απάντηση του Προέδρου της Κοινότητας Ερμιόνης στις δημοσιευμένες διαμαρτυρίες της κας Αντωνοπούλου».

 

Κατ’ αρχήν, κ. Πρόεδρε,  στη μακροσκελή επιστολή σας δεν απαντήσατε στο ερώτημα που σας έθεσα, δηλαδή για ποιο λόγο δεν ευχαριστήσατε και το ΙΛΜΕ για τις ευχές που σας απέστειλε ενώ ευχαριστήσατε αναλυτικά όλους τους άλλους.

 

Παραθέσατε την ιστορία της Ερμιόνης. Γιατί; Πιστεύετε ότι δεν την γνωρίζω και θέλατε να μου κάνετε μάθημα τοπικής ιστορίας; Έχετε την απαιτούμενη γνώση;

 

Επαναλαμβάνετε διαρκώς ως μότο τη φράση «η μικρή μου πατρίδα». Γιατί; Δεν είναι και δική μου πατρίδα; Να σας θυμίσω ότι 37 χρόνια κατοικώ στην Ερμιόνη και 30 χρόνια δίδαξα ως φιλόλογος σε σχολεία της ενώ εδώ και 6 χρόνια είμαι Πρόεδρος του ΙΛΜΕ.

 

Κύριε Πρόεδρε δεν έχετε τα προσόντα να διδάξετε τοπική ιστορία και με τον τρόπο που χειρίζεστε τα θέματα της, πετυχαίνετε να σπέρνετε διχαστικά μηνύματα. Λυπηρό για σας.

 

Μετά τον μακρόσυρτο πρόλογό σας περί τοπικής ιστορίας καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι εσείς έχετε ιδιαίτερη και διαφορετική ευαισθησία από εμένα. Σε ποια θέματα; Είναι δυνατόν να γνωρίζετε τη δική μου ευαισθησία και να την συγκρίνετε με τη δική σας; Αδιανόητο. Και οι υπόλοιποι κάτοικοι του Δήμου μας που δεν είναι από τη «δική» σας πατρίδα δεν μπορούν να έχουν ίδιες ευαισθησίες με εσάς;

 

Και μετά το «μάθημα» περί ιστορίας μάς κάνετε μάθημα και περί αριστείας και μετριότητας. Δεν καταλάβαμε όμως γιατί τα γράφετε αυτά; Θολά μας τα λέτε. Θέλετε μήπως να πείτε ότι εσείς έχετε ενδυθεί την αριστεία ενώ εμείς τη μετριότητα;  

 

Να σας υπενθυμίσουμε ότι το ΙΛΜΕ το 2019 ανέβασε το θεατρικό έργο του Σπύρου Ευαγγελάτου «Νικόλαος Γαλάτης». Το βιβλίο με το κείμενο του έργου το είχε ο αείμνηστος Πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου, Απόστολος Γκάτσος. Μας το έδωσε ο νυν Πρόεδρος του Ερμιονικού κ. Γιάννης Σπετσιώτης. Επειδή το κείμενο του Ευαγγελάτου ήταν μακροσκελές και χρειάζονταν πολλοί ηθοποιοί για να ενσαρκώσουν τους ρόλους, εγώ προσωπικά έκανα τη διασκευή του έργου ώστε να καταστεί δυνατόν το ανέβασμά του στην Ερμιόνη. Δόθηκαν δύο πετυχημένες θεατρικές παραστάσεις με τη συνεργασία του ΘΟΕ, ηθοποιών και συντελεστών, που δεν ήταν όλοι από τη «δική σας» πατρίδα. Φιλική Εταιρεία, προεπαναστατική Ελλάδα, πάθη και ίντριγκες, ο αγώνας για την ελευθερία. Πολλαπλά μηνύματα πέρασαν από το θέατρο, που είναι παιδεία. Μετριότητα αυτό κατά τη γνώμη σας κ. Πρόεδρε;

 

Επί προεδρίας μου έγιναν διαλέξεις με πανεπιστημιακούς ομιλητές, αρχαιολόγους, διδάκτορες ιστορίας, εξειδικευμένους επιστήμονες, δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητών, επιμόρφωση ενηλίκων, εμπλουτισμός  της πάνω αίθουσας του Μουσείου με ιστορικά ντοκουμέντα από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2017 στο Μουσείο, ξεναγήσεις επισκεπτών, κατασκευή ιστοσελίδας.

 

Παρουσίαση θέματος λαϊκού πολιτισμού στα παιδιά του ιδρύματος «Ελπίδα, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», συμμετοχή της Προέδρου του ΙΛΜΕ στο ιστορικό ντοκιμαντέρ της Βουλής «Δημοκρατία κέκληται», συμμετοχή του ΙΛΜΕ στο ντοκιμαντέρ του Cosmote History με θέμα «Ο Κλήδονας στην Ερμιόνη» κλπ.

 

Μετριότητες και αυτά κατά τη γνώμη σας κ. Πρόεδρε; Μια επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα του ΙΛΜΕ θα σας ήταν χρήσιμη για να ενημερωθείτε για το έργο του ΙΛΜΕ των τελευταίων 6 ετών.

Φέτος αποστείλαμε τις εορταστικές ευχές μας με δισέλιδη επιστολή. Λόγω του επετειακού έτους 2021 προτιμήσαμε να εστιάσουμε στη διακήρυξη του Προέδρου της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, που συντάχθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1827 στην Ερμιόνη. Αναδείξαμε ένα κείμενο ιστορικό, ένα ντοκουμέντο, που κοσμεί το Μουσείο μας. Μας κατηγορήσατε γιατί επιλέξαμε φτηνό χαρτί Α4. Η ουσία για εσάς, δεν ήταν τα νοήματα του κειμένου αλλά το είδος του χαρτιού που ήταν τυπωμένο; Και εάν δεν καταλάβατε αυτό, που ήταν απλό στην κατανόηση, έχετε τη δυνατότητα να αξιολογείτε τις δράσεις ενός πνευματικού ιδρύματος όπως είναι το ΙΛΜΕ; Με ποια γνώση;

 

Σ’ ένα σημείο της επιστολής σας γράφετε ότι ενόψει της ιστορικής επετείου είναι σημαντικός ο ρόλος του ΙΛΜΕ. Πράγματι είναι. Στις επετειακές εκδηλώσεις όμως, που ανακοινώσατε για το επετειακό έτος 2021, δεν έχετε ανακοινώσει καμία δράση σχετική με την Γ΄ Εθνοσυνέλευση. Και ενώ όπως γράψατε είχατε πολύμηνη συνεργασία με τον Ερμιονικό Σύνδεσμο, με το ΙΛΜΕ, το οποίο είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση, δεν υπήρξε πρόσκληση από μέρους σας για συνεργασία. Αντιθέτως ο Δήμαρχος Ερμιονίδας ανάμεσα σε άλλους φορείς προσκάλεσε και το ΙΛΜΕ για τον προγραμματισμό δράσεων για το 2021. Το ΙΛΜΕ προσήλθε και πρότεινε 11 δράσεις για το επετειακό έτος.


Στις 12 Νοεμβρίου 2019 σας κοινοποιήσαμε πρόταση συνεργασίας, που απευθύναμε στο Δήμαρχο, για τις επετειακές εκδηλώσεις του Μαρτίου 2020, τις οποίες κατ’ έτος διοργανώνει ο Δήμος. Ανταπαντήσατε στις 15 Ιανουαρίου 2020  με επιστολή, που μας αποστείλατε, με την οποία ουσιαστικά δεν ενθαρρύνατε αυτήν τη συνεργασία και μάλιστα ενοχληθήκατε για το γεγονός ότι λάβατε το έγγραφό μας με κοινοποίηση χωρίς να είστε εσείς ο πρώτος αποδέκτης. Όμως το ΙΛΜΕ τήρησε το πρωτόκολλο προβαδίσματος. Στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμαρχος προηγείται του Προέδρου της Κοινότητας. Τώρα εάν στη δική σας «επικράτεια» ισχύουν άλλα πρωτόκολλα, εμείς δεν το γνωρίζουμε.

 

Στην πρόσφατη επιστολή σας επίσης μας μέμφεστε γιατί δεν σας επισκεφτήκαμε με δική μας πρωτοβουλία για να ζητήσουμε τη συνεργασία σας και να σας «ξυπνήσουμε» από έναν ενδεχόμενο λήθαργο, όπως γράφετε. Πώς εμείς θα ερχόμασταν στο γραφείο σας και μάλιστα αυτόκλητοι τη στιγμή που μας είχατε απευθύνει προγενέστερα επιστολή (15/01/2020) με την οποία δεν προαγάγατε τη συνεργασία μας;


Μας κατηγορήσατε γιατί δεν ανοίξαμε φέτος το Μουσείο. Αυτό έγινε λόγω της πανδημίας και σε συνεννόηση με το Μουσείο Παιχνιδιών, το οποίο και αυτό παρέμεινε κλειστό.


Σχετικά με την καθαριότητα σάς πληροφορούμε ότι οι χώροι του Μουσείου είναι πάντα καθαροί και ευπρεπείς, γεγονός που όλοι οι επισκέπτες το αναγνωρίζουν. Η καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου δεν είναι της δικής  μας αρμοδιότητας. Ο κήπος των Μητσαίων δεν ανήκει στο Μουσείο και οφείλετε εσείς να τον καλλωπίζετε.


Κύριε Πρόεδρε μάς κατηγορείτε ότι δεν στολίσαμε ούτε φωταγωγήσαμε το Μουσείο. Τα Μουσεία δεν στολίζονται με εορταστικά λαμπιόνια. Λάμπουν αλλιώς. Φαίνεται όμως ότι εσείς αυτή τη λάμψη δεν μπορείτε να τη δείτε. Ωστόσο θα μπορούσατε να τοποθετήσετε δύο προβολείς στον κήπο των Μητσαίων και έτσι να φωτίζονται τόσο οι Ερμιονίτες ήρωες όσο και το κτήριο του Μουσείου.


Όσον αφορά αυτά που γράφετε για υπαλλήλους, σκασιαρχεία, υπερωρίες, κτηματολόγιο, για το αν είστε απαιτητικός ή αυστηρός, τη σχέση που έχετε με τις κολακείες κλπ. σας πληροφορούμε ότι όλα αυτά είναι άσχετα προς εμάς θέματα και ουδόλως μας αφορούν. Εκτός εάν νομίζετε ότι είμαστε υπάλληλοί σας και επομένως αποδέκτες όλων αυτών των συστάσεων.

 

Σ’ ένα σημείο της επιστολής σας γράφετε «Δεν καπηλεύομαι και ούτε προσπαθώ να υποκλέψω έργα, προσπάθειες, ενέργειες και επιτεύγματα άλλων …». Αν αυτό είναι γενικόλογη θέση σας, συμφωνούμε. Γιατί όμως το περιλαμβάνετε σε επιστολή, την οποία απευθύνετε σε εμένα; Τι θέλετε να πείτε; Να γίνετε σαφής διότι εάν υπονοείτε ότι εγώ καπηλεύομαι και υποκλέπτω έργα άλλων, τότε αυτό που γράφετε είναι συκοφαντικό και εγώ θα αμυνθώ ποικιλοτρόπως.


Τέλος κ. Πρόεδρε οφείλετε να πράξετε ό,τι έκαναν όλοι οι προκάτοχοί σας, οι οποίοι αγκάλιασαν το Μουσείο, υποστήριζαν τις δράσεις του και στάθηκαν συνεργάτες και αρωγοί. Εσείς οφείλετε να επανασυνδέσετε τη σχέση σας με το Μουσείο διότι εσείς τη διαταράξατε και να είστε σίγουρος ότι το ΙΛΜΕ θα ανταποκριθεί.


 

Τίνα Αντωνοπούλου


Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

Ερμιόνη 12/01/2021