Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Φούρνοι: ''Πειραματική Αρχαιολογία στην παραλία του Λαμπαγιαννά''

*Η ανεκτίμητης αξίας ιστορική κληρονομιά της Ερμιονίδας, είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ/Μ.Ι
 
Όταν το 2014,το ηλιακό υπερσύγχρονο σκάφος Planet Solar, αφίχθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Σπηλαίου Φράγχθι, η είδηση ότι εντοπίστηκε μεγάλης έκτασης βυθισμένος οικισμος, (της 3ης χιλιετίας π. Χ.), προκάλεσε το παγκόσμιο ιστορικό ενδιαφέρον.
Η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, με την συνεργασία τους και τις έρευνες τους, ανακάλυψαν ευρήματα τεράστιας Αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας.
Θυμίζουμε εν τάχει, ότι στην παραλία του Λαμπαγιαννά, ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός, (όπως προαναφέραμε), σε βάθος από 1 μ. έως 3 μ., έκτασης τουλάχιστον 12 στρεμμάτων και ήταν οχυρωμένος και παραθαλάσσιος.
Χρονολογείται δε ως την ανώτερη παλαιολιθική εποχή, δηλαδή ως και 40.000 χρόνια από σήμερα!
Από τότε μέχρι και σήμερα, οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το project «όρμος Κοιλάδας /Bay of Kilada», στοχεύει στη περαιτέρω μελέτη βυθισμένων προϊστορικών θέσεων , κοντά στον γνωστό αρχαιολογικό χώρο του σπηλαίου Φράγχθι.
Από το 2016, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στη διερεύνηση της έκτασης και της χρονολόγησης του οικισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνεχίστηκε για μια ακόμη χρονιά…
Με αφορμή λοιπόν την ιστορική σημασία της ευρύτερης περιοχής, το πρωί του Σαββάτου, 22 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Λαμπαγιαννά, για μια ακόμη χρονιά, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της πειραματικής αρχαιολογίας με το ψήσιμο της Νεολιθικής κεραμικής.
Στόχος του προγράμματος είναι να αναπαρασταθεί ένα μέρος των διαδικασιών που γίνονταν κατά τη Νεολιθική Περίοδο ώστε οι συμμετέχοντες αλλά και οι επισκέπτες να «βιώσουν» την ιστορία του τόπου αλλά και του Σπηλαίου.
"Εμείς στηρίζουμε με την παρουσία μας αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια που είναι άκρως διδακτική τόσο για τα παιδιά που συμμετέχουν όσο και για εμάς τους μεγαλύτερους" δήλωσε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος και πρόσθεσε :
"Είμαστε υπερήφανοι γιατί η ιστορία της περιοχής μας είναι πλούσια και άκρως σημαντική.
Ως Δημοτική Αρχή, είναι μέσα στις προτεραιότητες μας, να αναδείξουμε το Σπήλαιο Φράγχθι στο βαθμό που πρέπει και που αξίζει.
Να έχει ο κόσμος πρόσβαση τόσο μέσα από τα μονοπάτια όσο και δια της θαλάσσης.
Να μπορούν με μεταβούν σε αυτό παιδιά και άνθρωποι κάθε ηλικίας με τον τρόπο που επιθυμούν.
Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές του Εκπαιδευτικού προγράμματος, τους Αρχαιολόγους και την πρόεδρο της Κοινότητας των Φούρνων κ. Ευαγγελία Κούτση για την φιλοξενία της και την βοήθεια της για την υλοποίηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος ".
Επικεφαλής του Εκπαιδευτικού προγράμματος, είναι ο κ. Julien Beck, λέκτορας Ελληνικής προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Να τονίσουμε ότι το φετινό δρώμενο, έγινε με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως προβλέπεται άλλωστε για τον COVID-19 και στέφθηκε κάτω από απόλυτη επιτυχία.
Οι μικροί πρωταγωνιστές χάρηκαν την εκπαιδευτική διαδικασία και οι γονείς αλλά και οι λάτρεις της όμορφης παραλίας του Λαμπαγιαννά, απόλαυσαν μια δροσερή καλοκαιρινή βουτιά!
 
Υγ: Ως Τοπικό Μέσο ενημέρωσης της Ερμιονίδας, δεσμεύομαστε να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε κάθε τέτοια αξιέπαινη πρωτοβουλία όπως η ανωτέρω.
Περιποιεί τιμή όχι μόνο για την Αργολίδα αλλά και για την ευρύτερη περιφέρεια μας καθότι διακρίνεται από το γνωσιολογικό κύρος του Ακαδημαϊκού και φιλέλληνα Julien Beck και όλων των άξιων αρχαιολόγων που συνεργάζονται για την περαιτέρω ανάδειξη των ΥΨΗΛΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ευρημάτων στην θαλάσσια περιοχή του Σπηλαίου Φράγχθι.
Η Ερμιονίδα δεν διαθέτει μόνο απίστευτης ομορφιάς τοπία αλλά και αρχαιολογικούς και ιστορικούς θησαυρούς, (σε κάθε γωνιά της!) που την τοποθετούν σε περίοπτη θέση ως περιοχή ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.
Η αίγλη της Ερμιονίδας, είναι στο χέρι μας να συνεχίζει να φτάνει στα πέρατα του κόσμου...
 
ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ