Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Παναγιώτης Λυγερός:

* "Μας ανησυχεί η αβεβαιότητα..." 

** "Με κοινή γραμμή, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας που θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση της κατάστασης..." 


Απο την Δευτέρα 25 Μαΐου, οι επαγγελματίες όλης της χώρας, έχουν πια ανοίξει τα καταστήματα τους και προσπαθούν να προσαρμοστούν στη" νέα κανονικότητα". 
Έπειτα απο ένα δίμηνο lock Down, ελέω της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19, χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, είναι έτοιμες να προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες στους καταναλωτές. 
Στην Ερμιονίδα, που η θερινή σεζόν είναι προ των πυλών, έμποροι και επαγγελματίες, έχουν ριχτεί στη "μάχη" για την τόνωση της τοπικής μας οικονομίας. 
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρανιδίου κ. Παναγιώτης Λυγερός, με συνέντευξη που μας παραχώρησε, εστίασε στις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία, σε συνεργασία με την ομοσπονδία και τόνισε την αναγκαία κοινή γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε σταδιακά να εξομαλυνθεί η όλη κατάσταση μέσω της στήριξης των επαγγελματιών...

Συνέντευξη στον Μίλτο Ιωαννίδη 


-Έπειτα απο ένα δίμηνο, τα καταστήματα άνοιξαν προς εξυπηρέτηση του κοινού...
Τι εκτιμάτε ως προς την τοπική οικονομία της Ερμιονίδας;

-Οι επιχειρήσεις, είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν το αγοραστικό κοινό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους πελάτες αλλά και για τους ίδιους τους καταστηματάρχες. 
Απο τις 25 Μαΐου και με το άνοιγμα πια και των καταστημάτων καφεστίασης, ξεκίνησε, θα λέγαμε, και η εμπορική ζωή στην επαρχία μας. 
Είναι όμως γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά. 
Ύστερα από ένα δίμηνο με κλειστά καταστήματα, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η τοπική αγορά, έχει "γονατίσει" τους επαγγελματίες,απ'ολα τα έξοδα που έχουν συσσωρευθεί, τόσο απο τους μήνες που ήταν κλειστά τα μαγαζιά όσο και για τα έξοδα που ήταν αναγκαία για την επανεκκίνηση των καταστημάτων τους, όσον αφορά αυτή τη νέα κανονικότητα.
Το Κρανίδι, ουδέποτε είχε την μεγάλη αγοραστική δύναμη, όπως άλλες μεγάλες πόλεις της ευρύτερης Περιφέρειας μας, όπως για παράδειγμα το Ναύπλιο,το Άργος η Τρίπολη κτλ... 

-Μπορείτε ως Πρόεδρος να κάνετε μια αποτίμηση της κατάστασης; 

-Όπως προανέφερα, όλοι οι επαγγελματίες, το πρότερο χρονικό διάστημα, είχαν λόγω της πανδημίας, κλειστά τα καταστήματα τους. 
Μοιραία, σωρεύθηκαν χρέη. 
Τα καταστήματα δηλαδή, ήταν κλειστά, αλλά οι χρεώσεις απο ΔΕΚΟ, τράπεζες, προμηθευτές και ότι άλλα έξοδα μπορεί να έχει μια επιχείρηση... "έτρεχαν". 
Αρκετοί δε, είχαν συσσωρεύμενα χρέη και προ πανδημίας. 
Μη ξεχνάμε άλλωστε, πως ερχόμαστε απο μια οικονομική κρίση της χώρας που διαρκεί εδώ και μια δεκαετία... 

-Κύριε Λυγερέ, τι είναι αυτό που ενδεχομένως να σας ανησυχεί απο όλο αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί; 
Όλοι πια λένε ότι βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, ελέω πανδημίας... 

-Εύλογο θα έλεγα το ερώτημα σας... 
Θα σας έλεγα λοιπόν ότι με ανησυχεί όλη αυτή η αβεβαιότητα. 
Καθημερινά, ακούμε για μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση. 
Αλλά ακόμα τίποτε δεν είναι σίγουρο. 
Αυτή λοιπόν, η αβεβαιότητα, είναι οτι χειρότερο σε αυτή την κατάσταση... 

-Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ως Εμπορικός Σύλλογος; 

-Όπως ήδη γνωρίζετε κ. Ιωαννίδη, είμαστε σε άμεση επαφή με την Ομοσπονδία μας, την Π. Ο. Ε. Ε., το Επιμελητήριο Αργολίδας και την ΕΣΣΕ μέσω Συμβουλίων που γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης ώστε να μπορούμε να έχουμε τόσο μια συνολική εικόνα της όλης κατάστασης όσο και μια κοινή γραμμή προς την κυβέρνηση. 
Εχουμε ήδη στείλει τις προτάσεις μας. 
Τις έχουμε δηλαδή συζητήσει αλλά και κοινοποιήσει στα αρμόδια Υπουργεία. 

- Μπορείτε να μας πείτε, ενδεικτικά, κάποιες απο τις προτάσεις που έχει κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία; 

- θα σας αναφέρω, μερικές απο τις πλέον σημαντικές προτάσεις που κάναμε μαζί με το Δ. Σ. 
Πιστεύουμε πως θα βοηθήσουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στη συνολική και συλλογική διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. 
1.Αναβιωση του ν4611/2019 (120 δόσεις):
Η κυβέρνηση, πρέπει να σταθεί με γενναιότητα και με "πατρική φροντίδα" σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής ή μεγέθους. 
Η πλήρης, για όλους και για όλες τις οφειλές, (παλιές και νέες ρυθμίσεις ή "παγωμένες"), δυνατότητα υπαγωγής σε έναν νόμο που επικαιροποιεί τα πλεονεκτήματα του 4611 των 120 δόσεων, με τα τις ανάλογες ελαφρύνσεις των προσαυξήσεων, θα καταστεί ισχυρό κίνητρο για ρύθμιση τόσο των παλαιών εκκρεμών ή απολεσθέντων υποχρεώσεων όσο και των νέων, λόγω της υγειονομικής κρίσης. 
Μάλιστα, η ρύθμιση, πρέπει να προβλέπει περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του έτους και έναρξη καταβολής δόσεων απο τον Ιανουάριο του 2021.
2. Κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος επόμενου έτους :
Απο τη στιγμή που τα εισοδήματα του 2020, θα είναι εμφανώς μειωμένα σε σχέση με εκείνα του 2019,δεν υπάρχει λόγος να προκαταβάλλονται πόσα για "ανύπαρκτους" τζίρους και μάλιστα στο 100% του βεβαιωθέντους φόρου... 
Και μπορεί να ισχύει ο συμψηφισμός των ποσών σε κάθε όμως περίπτωση δεν μπορεί κανένας να αμφισβητεί ότι με τις εν λόγω διατάξεις, πλήττεται ευθέως, η ρευστότητα των επιχειρήσεων. 
3. Πανελλαδική καθολική απαλλαγή καταβολής Δημοτικών τελών :
Δηλαδή, ανταποδοτικών, φωτισμού και φόρων ηλεκτροδοτούμενων χώρων και επι των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων 0,5% για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους, λόγω αποτροπής διάδοσης του COVID-19. 
4. Άμεση πρακτική εφαρμογή του θεσπιθέντος απο το 2016, αλλά μη εφαρμοζόμενου μέχρι και σήμερα, ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού ενός επίκαιρου και αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε μέτρου. 
5. Ενοίκια των επιχειρήσεων που πλήττονται απο τον COVID-19, 
απο πλευράς εκμισθωτών ακινήτων και με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία με τους ενοικιαστές τους. Πρέπει ωστόσο να ληφθούν υπόψη:
Α. Η διάσωση των επιχειρήσεων και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αυτές. 
Β. Η μη πρόκληση υπερπροσφοράς ακινήτων προς μίσθωση λόγω του μαζικού κλεισίματος των επιχειρήσεων, η οποία, θα πλήξει τους ίδιους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αξίας τους... 

-Ποια η εκτίμηση σας όσον αφορά την ισχύουσα ρύθμιση καταβολής του 40% του μηνιαίου επαγγελματικού μισθώματος; 

- Απ'οτι εχω διαβάσει, είναι ατελής, καθώς το ποσοστό 60% του μισθώματος που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες τους, στην υπάρχουσα συγκυρία... 


Σημείωση συντάκτη:
Εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρανιδίου, θα μας παραχωρήσει συνέντευξη που θα αφορά το πλήγμα που έχει δεχτεί η Ερμιονίδα απο τις εξελίξεις που τρέχουν και αφορούν τη δομή φιλοξενίας και έχει αντίκτυπο στο τουριστικό προφίλ της περιοχής μας. 
Πληροφορούμαστε δε, ότι οι εξελίξεις θα είναι άμεσες. 
Εμείς απο την πλευρά μας, ως τοπικό μέσο ενημέρωσης, θα αναδείξουμε κάθε πτυχή του θέματος και θα σταθούμε στο πλευρό τόσο των εμπόρων και επαγγελματιών της Ερμιονίδας όσο και των κατοίκων της...
Με απόλυτη εγκυρότητα και υπευθυνότητα θα δώσουμε τον δικό μας αγώνα τόσο για τη σωστή ενημέρωση σας όσο και για τον τόπο μας. 
Με αποκλειστικό γνώμονα τον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος απο την στήριξη και προβολή της Ερμιονίδας... 

Μίλτος Ιωαννίδης.