Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Δέσποινα Δημότση: Όσο μακριά είμαι από την Ερμιονίδα τόσο κοντά της νιώθω...

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Για να αποκτήσουμε μια πιο καλοσχηματισμένη άποψη ως προς τα γεγονότα που βιώνουμε, είναι πρέπον να βλέπουμε τα πράματα βγαίνοντας «έξω» από το κέντρο του σύμπαντος μας και να παρατηρούμε ως τρίτοι πλέον τα δρώμενα και τις καταστάσεις. Σε αυτό θα μας βοηθήσει η Δέσποινα Δημότση η οποία είναι γνωστή για τις δημόσιες και αιχμηρές απόψεις της. Φυσικά η ανιδιοτελής αγάπη και η σχέση λατρείας που η ίδια διατηρεί για την Ερμιονίδα αναδεικνύεται και συνάμα “ξετυλίγεται” στην ακόλουθη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ενημέρωση της Πελοποννήσου».

Μηνάς Π.: Πως είναι να βρίσκεσαι μακριά από την γενέτειρα σου την Ερμιονίδα;


Δέσποινα Δημότση: Σίγουρα να ζει κάποιος μακριά από τον τόπο του τον οποίο υπεραγαπά, είναι δύσκολο. Μέσω της τεχνολογίας όμως, όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλλει έστω και από απόσταση. Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τις γνωριμίες που έχουν αναπτυχθεί μπορούμε και διαφημίζουμε την Ερμιονίδα συμβάλλοντας έτσι έστω με αυτόν τον τρόπο στην κοινή προσπάθεια που κάνουν όλοι για την προώθηση της περιοχής, για τα τοπικά προϊόντα αλλά και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Ιστορικά αλλά και πολιτιστικά η Ερμιονίδα πρωταγωνιστούσε από παλιά σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της εποχής. Βοηθώντας λοιπόν σε αυτό το κομμάτι νοιώθω ότι βρίσκομαι κοντά στον τόπο μου και συμβάλλω όσο μπορώ έστω με αυτόν τον τρόπο.

Μηνάς Π.: Τι λένε οι Έλληνες της Γερμανίας για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά το “Covid 19” εποχή στην Ελλάδα;

Δέσποινα Δημότση: Τα σχόλια για την χώρα μας δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο παρά μόνο θετικά. Αυτό γιατί υπέδειξε σύνεση και σοβαρότητα στα μέτρα που επιβλήθηκαν. Η Γερμανία, όπως και άλλες βόρειες χώρες, άργησαν να δράσουν παρόλο που είχαν παραπάνω κρούσματα. Μην ξεχνάμε ότι τα μέτρα ήταν πολύ πιο χαλαρά από την Ελλάδα και οι ποινές πολύ μικρότερες, πράγμα που σημαίνει ότι έδωσαν περισσότερη βάση στην οικονομία τους (γι αυτό και άργησαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις) παρά στον ανθρώπινο παράγοντα. Αυτό μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει στον τουρισμό ώστε να επιλεγεί σαν πρώτος προορισμός η Ελλάδα μας από πολλές χώρες. 

Μηνάς Π.: Ως κατεξοχήν ενεργός πολίτης θα μπορούσες να μας πεις τι λείπει σήμερα από την Ερμιονίδα;

Δέσποινα Δημότση: Η περιοχή μας έχει μείνει λίγο πίσω στο κομμάτι του τουρισμού σε σχέση με παλαιότερες δεκαετίες. Αυτό θα μπορούσε να “διορθωθεί” όχι μόνο με τις εκθέσεις τουρισμού (που φυσικά για καλό συμμετέχουμε) αλλά επίσης με παροχή πληροφοριών στους επισκέπτες και αξιοποιώντας ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία όπως το Σπήλαιο Φράγχθι καθώς και – γιατί όχι – η δημιουργία ενός μικρού μουσείου. Επίσης λείπει η καινοτομία αλλά και η ιδέα. Θα αναφέρω ως παράδειγμα ιδέες και προτάσεις που έκανα εγώ προσωπικά όσο καιρό ήμουν στο ΝΠΔΔ και στην Κοινωφελή επιχείρηση τις δύο προηγούμενες τετραετίες. Οι προτάσεις έχουν κατατεθεί, έχουν πρωτοκολληθεί και περιμένουν να υλοποιηθούν κάποια στιγμή. Το βασικότερο είναι ότι το budget τους είναι χαμηλό οπότε θα είναι και εύκολα υλοποιήσιμες.

Μηνάς Π.: Συζητάνε για διακοπές οι Γερμανοί για την τρέχουσα τουριστική περίοδο;
Δέσποινα Δημότση: Βεβαίως μετά από ένα τόσο ισχυρό σοκ να θέλουν όλοι να δραπετεύσουν και να χαρούν το καλοκαίρι. Αν και η Ελλάδα είναι στους τοπ προορισμούς και αυτό είναι φυσικά υπέρ μας, η μείωση στην εργασία (το λεγόμενο Kurzarbeit) έρχεται να χαλάσει τα σχέδια πολλών διότι οι αποδοχές τους μειώθηκαν δραματικά. Αυτό σημαίνει πως θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και θα έχουν διαθέσιμα λιγότερα χρήματα για εφέτος το καλοκαίρι, οπότε αρκετοί θα προτιμήσουν τον εσωτερικό τουρισμό. Η επόμενη χρονιά όμως, σύμφωνα με τους περισσότερους, θα είναι πολύ δυνατή για τη χώρα μας. Αρκεί να το εκμεταλλευτούμε για να προσελκύσουμε υψηλότερα ποσοστά τουριστών από κάθε άλλη χρονιά στο παρελθόν. 

*Η Δέσποινα Δημότση γεννήθηκε στον Πειραιά, μεγάλωσε στο Κρανίδι Αργολίδος και τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Γερμανία. Αρθρογραφεί από το 2008 έως σήμερα στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά σε Ελλάδα, Κύπρο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Ιστορία και Φιλοσοφία είναι οι τομείς με τα περισσότερα άρθρα, όπως επίσης και ο τομέας της Λογοτεχνίας όπου έχει αποσπάσει 3 επαίνους: 2 σε διήγημα και 1 σε Δοκίμιο από το 2011 έως σήμερα. Παράλληλα ασχολείται με τον τομέα των Λογιστικών και του Τουρισμού.