Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Μια από τα παλιά και τα ίδια.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Περιμένουμε λοιπόν τον κ. Γεώργιο Διδασκάλου, Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού (πρώην Γραμματέα του Δήμου Αμαρουσίου)  με εξειδικευμένο επιτελείο του Υπουργείου Πολιτισμού που θα αξιολογήσει τον πολιτιστικό πλούτο του Δήμου μας και έτσι να ιεραρχηθεί η υλοποίηση των πολιτιστικών έργων. (Οι ως άνω είναι υπάλληλοι του Υπουργείου, δεν αποφασίζουν, παρά μόνον εισηγούνται).

Κάπως έτσι γινόταν και με τον Ανάβαλο. Έρχονταν και ξανάρχονταν βουλευτές και αρμόδιοι, τούς ξεναγούσαν οι δικοί μας αρμόδιοι συνοδεία φορέων κ.λ.π. για να δουν την ξεραΐλα του τόπου μας αλλά και τις δυνατότητές του, μετά φιλοξενούνταν σε κάποια ταβέρνα και μετά "μην είδατε τον Παναγή".
Ενημερώσαμε λοιπόν για τον πολιτιστικό μας πλούτο (δεν τον ήξερε το Υπουργείο μέσω Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αρχαίων, βυζαντινών και νεότερων χρόνων;) και περιμένουμε τον αξιολογητή!
Ο Δήμος, όχι μόνον η σημερινή Διοίκηση, που τόσα οράματα έχει, δεν έχει όραμα για τον πολιτιστικό μας πλούτο; Δεν τον έχει παρακαλέσει επανειλημμένα η Αρχαιολογική Υπηρεσία να πάρει σχετικά προγράμματα; Δηλαδή αναθέτουμε σε έναν Γραμματέα του Υπουργείου να μας κάνει τη δουλειά; Αυτός μάλιστα θα επιλέξει τι θέλουμε, τι έχουμε ανάγκη;

Λοιπόν:
1. Πρόσβαση για ΙΧ και πούλμαν μέσω Φούρνων προς το σπήλαιο Φράχθι το οποίο με έργα έχει γίνει επισκέψιμο, νομίζω επί Δημαρχίας κυρίου Καμιζή. Το αν καταφέρουμε να το εκμεταλλευτούμε είναι δική μας υπόθεση (και δύσκολη).
2. Ασφαλτοστρωμένο δρόμο διπλής κυκλοφορίας προς Μονή Αυγού. Η Μονή έχει συντηρηθεί και είναι επισκέψιμη. Αν καταφέρουμε να την λειτουργήσουμε με όποιο τρόπο, δική μας υπόθεση (και δύσκολη). Όπως και να το κάνουμε, είναι ωραιότατη και ιστορικότατη, αλλά και εδώ η ιστορία τής επαναλειτουργίας της δυστυχώς άρχισε πολύ στραβά από μεριά όχι των δημοτών και του Δήμου.
Αν θέλουμε πραγματικά να τιμήσουμε τους Επαναστάτες που μας χάρισαν την ελευθερία με το αίμα τους, η συμμετοχή μας (έργω, λόγω και διανοία) στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από το 1821, πρέπει να είναι η πανηγυρική επαναλειτουργία της Μονής Αυγού, αλλά με δρόμο, με μεγάλο χώρο για παρκάρισμα, γιατί ο κόσμος δεν πάει πια με το άλογο και το μουλάρι.

Προφανώς το εξειδικευμένο επιτελείο θα δει την αναγκαιότητα αυτών των δύο έργων για να αξιοποιηθούν δύο πολύ σημαντικά και επισκέψιμα μνημεία στα οποία έχουν ήδη γίνει σημαντικά έργα, αλλά δεν είναι αρμόδιο για έργα οδοποιίας!

Στη συνέχεια έχουμε Ερμιόνη και Θερμήσι:
1. Καθαρισμός και ανάδειξη του δυτικού τείχους του Μπιστιού και μερική αναστήλωση του ναού του Ποσειδώνα στο Μπίστι. Έχουν ο Δήμος και η Τοπική Κοινότητα Ερμιόνης  ψηφίσει σχετικά, μέσω της Έκθεσης που είχα κάνει. Είναι σημαντικό έργο για την Ερμιόνη, χαμηλού κόστους.
2. Συνέχιση των ανασκαφών δυτικά του ναού των Ταξιαρχών για την αποκάλυψη των θεμελίων ολόκληρου του ναού της Χθονίας και επιτέλους ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών μέσα στον ναό των Ταξιαρχών. Διακριτική έκθεση των θεμελίων εντός του ναού, χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργικότητα του ναού, και απόδοση επιτέλους στο εκκλησίασμα. Έργο χαμηλού κόστους.
3. Ένα μεγάλο έργο για την Ερμιόνη και την Ερμιονίδα: Η ανασκαφή της Προϊστορικής Ερμιόνης στη θέση Μαγγούλα που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα, του λόφου της Μαγγούλας και της γύρω περιοχής, όπου θα υποδείξει η αρχαιολογική υπηρεσία.


4. Ένα μεγάλο έργο για το Θερμήσι και την Ερμιονίδα που επηρεάζει και Τροιζηνία, Πόρο, Ύδρα: Ο καθαρισμός και η αναστήλωση του Κάστρου Θερμησίας.
Χωρίς αυτά τα έργα δεν μπορούν να στηθούν αξιόλογα Μουσεία στην Ερμιονίδα, δεν μπορεί η Ερμιονίδα να παρουσιάσει ένα αξιόλογο και ανταγωνιστικό πακέτο, ώστε να τραβήξει ημερήσια και διήμερη εκδρομή, μαθητικές εκδρομές κ.λ.π. Γιατί μη μου πείτε ότι θέλουμε τα έργα πολιτισμού μόνο για να τα βλέπουμε εμείς. Μόνον έτσι η Ερμιόνη από παραλιακό φαγάδικο θα γίνει πολιτιστικός προορισμός, όπως είναι η Ύδρα.
5. Μην αρχίσουμε πάλι για τη σαρκοφάγο, που είναι ώριμο έργο και μάλιστα μικρό. Ένα τοπόσημο είναι ... που θα παρκάρουμε δίπλα του. Δεν θα έρθει επισκέπτης να δει μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο.
Το ΙΧ, το πούλμαν με τον τουρίστα και περιηγητή θα πάει Μονή Αυγού, Φράχθι, Κάστρο Θερμησίας, Μουσείο Ερμιόνης - Μπίστι (όταν θα έχουμε κάνει τα παραπάνω έργα πολιτισμού). Ακόμη και όσοι έρχονται αποκλειστικά για να περάσουν στην Ύδρα, δεν θα αγνοήσουν τα δικά μας αξιοθέατα, όταν τα έχουμε καταστήσει όντως αξιοθέατα.

Δυστυχώς ο Δήμος μας δεν έχει από μόνος του κάνει τίποτα για τα ως άνω. Θα τα αναθέσει σε έναν Γραμματέα; Η πείρα έχει δείξει ότι μόνο ότι έχει φροντίσει, έχει οργανώσει, έχει προωθήσει ως ένα σημείο ένας Δήμος, μόνο όταν είναι εμφανέστατη η θέληση όλων των Δημοτών με ενέργειες φυσικά, μόνο τότε μπορεί να αναγκαστεί να βοηθήσει  Γραμματέας και Υπουργείο. Και λέω αναγκαστεί, γιατί εδώ και δεκάδες χρόνια, κανένας υπουργός η γραμματέας από μόνος του, ή από μια επίσκεψη δεν έκανε τίποτα για τον τόπο μας. Και αυτό είναι πολύ φυσικό. Δηλαδή από πού και ως πού την αδιαφορία μας θα την κάνει υποχρέωσή του;

Σημείωση: Όχι μόνο για να αξιολογηθεί ο πολιτιστικός μας πλούτος, αλλά απλά να τον επισκεφτεί "το εξειδικευμένο επιτελείο" πρέπει να μείνει στην Ερμιονίδα τουλάχιστον 3 μέρες.Φυσικά αναγκαία η παρουσία Προϊσταμένων Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Εναλίων Αρχαιοτήτων, κ.α. και μεγάλη προετοιμασία από τον Δήμο και τις Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες μάλλον από την ανακοίνωση του Δημάρχου το μάθανε.

Βασίλης Γκάτσος