Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΞΑΗΜΕΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΒΙΕΝΝΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ


ΕΞΑΗΜΕΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ, ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ  ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Ο Πανελλήνιος Ελληνοϊταλικός Σύλλογος  Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων σε συνεργασία με τον  σύλλογο‘’ Οι Φίλοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων’’, θα πραγματοποιήσουν ένα εντυπωσιακό εξαήμερο οδοιπορικό στη Βιέννη από 24 έως 29 Οκτωβρίου 2019,ανακαλύπτοντας τους μεγάλους Έλληνες της Βιέννης,  την ελληνική συνοικία της Βιέννης και  φυσικά  τα  καταπληκτικά αξιοθέατα  της Αυστριακής  πρωτεύουσας.
Ως γνωστόν, στη Βιέννη δραστηριοποιήθηκαν από τις αρχές του 18ου αιώνα πολλοί Έλληνες και δημιούργησαν μια πολύ δυναμική παροικία με την Griechenstrasse(ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΟΔΟΣ) και δυο Ελληνικές Εκκλησίες(της Αγίας Τριάδας και του Αγίου-Γεωργίου) στο κέντρο της πόλης, που οριοθετούν την Ελληνική συνοικία της Βιέννης.
Η Ελληνική Συνοικία είναι μία από τις πιο όμορφες γειτονιές που μπορεί να συναντήσει κανείς εκεί.
Θ’αποτίσουμε ένα φόρο τιμής στην «δική» μας γειτονιά.

Η Αγία-Τριάδα χτίστηκε το 1858 σε βυζαντινό ύφος από τον Δανό αρχιτέκτονα Theophile Hansen, χάρη στη δωρεά του Βαρώνου Σίμωνα Σινά, μεγάλου ευεργέτη της χώρας, που διέμενε στη Βιέννη.
Στο συγκεκριμένο δίδυμο, άλλωστε, ανάμεσα σε άλλα χρωστάμε δύο από τα πιο μεγαλοπρεπή κτήρια της Ελλάδας, την Ακαδημία των Αθηνών(ονομάστηκε αρχικά Σιναία Ακαδημία) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο(ξεκίνησε από τον πατέρα Γιώργο Σινά).
Πρώτη Ελληνική Εκκλησία της Βιέννης είναι του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε στα 1804 και αποτέλεσε την αφετηρία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Εδώ τέλεσαν τη θητεία τους γνωστές μορφές των γραμμάτων, όπως ο Άνθιμος Γαζής, που εξέδωσε την εφημερίδα Ερμής ο Λόγιος-ενώ παράλληλα βοήθησε στην προετοιμασία για την Επανάσταση του 1821.
Σε σημαντικά κτήρια στο κέντρο της Βιέννης θα δούμε την εξής πινακίδα:
«οι Έλληνες της Βιέννης στο μεγάλο συμπατριώτη τους Ρήγα Βελεστινλή Φεραίο για τα 200 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατό του όπως και την επιγραφή  ‘’Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά’’».
 Η Βιέννη, άλλωστε, όπως είναι γνωστό, αποτέλεσε για τον Ρήγα Φεραίο  την έδρα για την επαναστατική του δράση και θα δούμε το κτήριο όπου στεγαζόταν το τυπογραφείο των αδελφών Πούλιου, όπου ο Ρήγας Φεραίος το 1797 τύπωσε τα επαναστατικά του έργα (Χάρτα, Θούριος) σε χιλιάδες αντίτυπα με σκοπό να βοηθήσει την απελευθέρωση των Βαλκάνιων λαών.
Κορυφαίοι Έλληνες της Βιέννης, επίσης, είναι ο Στέργιος και Νικόλαος Ντούμας από τους μεγάλους ευεργέτες της χώρας που έζησαν και μεγαλούργησαν, ο Hebert von Karajan και πολλοί άλλοι εθνικοί ευεργέτες, οι οποίοι στήριξαν την Ελλάδα αλλά και αποτέλεσαν σημαντικές προσωπικότητες της κοινωνίας της Βιέννης.
 Η μετάβαση  θα γίνει  οδικώς διαμέσου  Βελιγραδίου  και Βουδαπέστης και περιλαμβάνει τρεις διανυκτερεύσεις στη Βιέννη, που θα συνδυαστούν με επίσκεψη σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης αλλά και σε εκδηλώσεις της ελληνικής παροικίας και της Εκκλησίας.