Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ Η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ




Στην τελική ευθεία μπαίνει η επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος και για την Ερμιονίδα αφού ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την κατασκευή των υποδομών για την κεντρική   διαχείριση απορριμμάτων με   ΣΔΙΤ και ανάδοχο εταιρεία την ΤΕΡΝΑ. Σύμφωνα με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου  της 5-10-2018 εξουσιοδοτείται  το αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ή κάθε άλλο αρμόδιο όργανο για να προβεί στην κήρυξη των απαλλοτριώσεων που αφορούν την εκτέλεση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ».

Το έργο χαρακτηρίζεται ως έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας και μείζονος σπουδαιότητας για την περιφερειακή ανάπτυξη και έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην πλήρωση των περιβαλλοντικών στόχων, οι οποίοι έχουν τεθεί από τις σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση στερεών αστικών απορριμμάτων.


Επίσης με την κατανομή του συγχρηματοδοτούμενου ποσού των 69,6 εκατομμυρίων ευρώ, από το τομεακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, στενεύουν τα περιθώρια να καθυστερήσει και άλλο το έργο, μετά από πέντε χρόνια έντονων αντιδράσεων και παλινωδιών.

 Ως γνωστό για τα Αστικά Στερεά Απόβλητα και τα Βιοαπόβλητα προβλέπεται η κατασκευή τριών (3) μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) με μηχανική και βιολογική επεξεργασία, τριών (3) ΧΥΤΥ για την ασφαλή διάθεση των υπολειμμάτων επεξεργασίας και δύο (2) κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης αποβλήτων (ΣΜΑ). Η συνολική δυναμικότητα των ΜΕΑ είναι της τάξης των 200.000 tn/έτος (υπολειμματικών) συμμείκτων ΑΣΑ, αλλά η ποσότητα που θα υφίσταται διαχείριση σ’ αυτές αναμένεται να μειώνεται με το χρόνο, ως αποτέλεσμα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, της ΔσΠ, και της αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης και ανάκτησης, με απώτερη προοπτική αυτή να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 100.000 tn/έτος. Οι εν λόγω μονάδες δύνανται να διαθέτουν και τμήματα μεταβατικής λειτουργίας προς αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών διαχείρισης αποβλήτων, ενώ είναι δυνατή και η διαχείριση σ’ αυτές και άλλων ρευμάτων αποβλήτων.



Στο Δήμο μας προβλέπεται η δημιουργία ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) από το δίκτυο τοπικών ΣΜΑ, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται κατά προσέγγιση σε δώδεκα (12).  



Τάσος Τόκας



Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας



Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ