Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Το ελαιόλαδο είχε την τιμητική του στο Κρανίδι...

 
Γιορτή για το ντόπιο "χρυσάφι"!

Ρεπορτάζ-Φωτορεπορτάζ: Μίλτος Ιωαννίδης& Κοσμάς Γεωργίου


Έχει ονομασία προέλευσης ήδη από το 1996.
Είναι πολυβραβευμένο σε εγχώριες και Διεθνείς εκθέσεις.
Οι γευσιγνώστες το έχουν χαρακτηρίσει ως κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδο.
Φυσικά δεν μιλάμε για οποιοδήποτε ελαιόλαδο αλλά για το "χρυσάφι" της Ερμιονίδας: το ελαιόλαδο Κρανιδίου!
Γιατί όμως γίνεται αυτή η γιορτή; 
Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά του Κρανιδιώτικου ελαιολάδου που το κάνουν να ξεχωρίζει όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού;
Οι λόγοι-σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς- είναι πολλοί.
Είναι το "πάντρεμα των ποικιλιών "μανάκι" -που έχει μαλακή γεύση και μέτριο άρωμα - και "κορωνέικη"-που έχει πικάντικη γεύση και άρωμα- σε αναλογία 80% και 20% αντίστοιχα.
Ο συνδυασμός αυτών των δυο ποικιλιών, προσφέρει στους καταναλωτές ένα μοναδικής ποιότητας προϊόν που με την πάροδο του χρόνου κατέχει περίοπτη θέση στις προτιμήσεις τους!
Ένας ακόμη λόγος που η επαρχία μας παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο είναι το ξηροθερμικό κλίμα της Ερμιονίδας που θεωρείται ιδανικό για την καλλιέργεια της ελιάς.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες τις ελιάς που είναι--θυμίζουμε-- η βάση της μεσογειακής διατροφής, την ιερότητα και τον συμβολισμό που έχει αυτό το δέντρο για την Πατρίδα μας αλλά και την παράδοση της καλλιέργειας -που χάνεται στα βάθη του χρόνου- σε όλη την Ερμιονίδα τότε εύκολα κανείς οδηγείται στο συμπέρασμα για ποιο λόγο το πρωί της Κυριακής 5 Νοεμβρίου το Κρανίδι είχε βάλει τα..."γιορτινά" του:
Για να τιμήσει τον κόπο και τον μόχθο των ελαιοπαραγωγών αλλά και τη (συνολική) προσπάθεια που καταβάλλεται για την περαιτέρω προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής που διαφημίζουν τον τόπο μας.
Η διοργάνωση της Γιορτής Ελιάς&Ελαιολάδου συμβάλλει σε αυτή την--όπως προαναφέραμε-- συνολική προσπάθεια και από την στιγμή που διοργανώνεται  ανελλιπώς εδώ και έξι χρόνια τότε αυτός ο θεσμός πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να συνδυαστεί με μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που όχι μόνο θα "απογειώσουν" τα τοπικά προϊόντα--εν προκειμένω το ελαιόλαδο-- αλλά θα προσδώσουν ξεχωριστή αίγλη και δυναμική στο brandname της Ερμιονίδας...

Συνταγές, χειροποίητες δημιουργίες και υλικό από τα παλιά...

Ο επισκέπτης προσέρχεται στον χώρο της γιορτής και οι πρώτες εικόνες που αντικρίζει είναι οι ζωγραφιές των μαθητών του Γυμνασίου Κρανιδίου με θέμα την ελιά.
Βλέπει τους πίνακες και πληροφορείται την ιστορία της ελιάς και την σημασία της για την Ελλάδα.
Πως;
Μέσα από τον Οδυσσέα Ελύτη και το περίφημο...
"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις"...
Ένα...βήμα δίπλα είναι τα φωτογραφικά εκθέματα με τίτλο: "Ελιά-Λάδι: Ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο".
Παλιοί και νέοι κοντοστάθηκαν.
Οι πρώτοι συγκινήθηκαν και όπως κοίταζαν τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες αναγνώρισαν ένα γνωστό πρόσωπο "από εκείνα τα χρόνια"...
Οι δεύτεροι είδαν και θαύμασαν πως γινόταν τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 η συγκομιδή της ελιάς δίχως τα σύγχρονα μέσα της εποχής μας...
Η περιήγηση στον χώρο της γιορτής συνεχίστηκε με επόμενη στάση το "περίπτερο" της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου.
Εκεί οι πληροφορίες για τις ποικιλίες της ελιάς κέντρισαν το ενδιαφέρον όπως και τα ονόματα με τους συγγραφείς και λογοτέχνες που ζουν, κατάγονται ή έγραψαν για την Ερμιονίδα.
Ξεχωριστό και νεανικό "χρώμα" στην γιορτή έδωσαν τα παιδιά από το Γ.Ε.Λ. Κρανιδίου, το Ε.Π.Α.Λ. Κρανιδίου, το Α' δημοτικό και το 2ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κρανιδίου με τη βοήθεια των καθηγητών τους και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Εκθέματα όλα αφιερωμένα στο ελαιόλαδο-από συνταγές που έγιναν ανάρπαστες- παρουσίασαν ο καλλιτεχνικός και πολιτιστικός σύλλογος Πορτοχελίου "ΦΑΡΟΣ", ο πολιτιστικός σύλλογος Λουκαϊτίου, το λαογραφικό κέντρο Διδύμων, το λαογραφικό κέντρο Κρανιδίου, η αλληλεγγύη, οι εθελόντριες από το λαογραφικό εργαστήρι, οι πρόσκοποι,η καλλιτεχνική ομάδα Ερμιονίδας, τυποποιητές ελαιολάδου, επαγγελματίες και καταστηματάρχες, η χορευτική ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας και ο γνωστός σεφ Γιάννης Μπασιμακόπουλος.
Μετά το πέρας τον ομιλιών και των βραβεύσεων των τριών καλύτερων μαθητικών ζωγραφιών, ακολούθησε γλέντι με την παραδοσιακή ζυγια του Βασίλη Βήλου.
Ακολουθεί ροή αναρτήσεων στο "Εικονοσκόπιο" και στο Sport Ermionida με συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν on camera οι εκθέτες της 6ης Γιορτής Ελιάς και Ελαιολάδου.
Μείνετε συντονισμένοι γιατί το ρεπορτάζ συνεχίζεται....

Ποιοί παραβρέθηκαν

Την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας κ. Άρης Δημαράκης, οι Αντιδήμαρχοι Ερμιονίδας Γιάννης Αντωνόπουλος και Κέλλυ Φωστίνη, η πρόεδρος του Ν.Π. προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας, αλληλεγγύης, Πολιτισμού και παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Κέλλυ Μήτσου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας κ. Παναγιώτης Μέξης, η Πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας κ. Άννα Στρίγκου-Φωστίνη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κ. Γιάννης Κοντοβράκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θερμησίας κ. Πέτρος Σαραντόπουλος, οι επικεφαλής της Μείζονος και Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας κκ. Γιάννης Γεωργόπουλος και Τάσος Λάμπρου, ο επικεφαλής της ΠΡΟΣΥΕΡ και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τάσος Τόκας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τάσος Τζανής, ο πρώην Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής, ο Δήμαρχος του τέως Δήμου Ερμιόνης κ. Ανάργυρος Λεμπέσης, Δημοτικοί-Τοπικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.



















ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ:
ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ& Sport Ermionida.