Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Είπαν για τη 6η Γιορτή Ελιάς&Ελαιολάδου...


Τάσος Τζανής:

* "Να προωθήσουμε το ελαιόλαδο και σε άλλες αγορές ώστε να του προσδώσουμε καινούρια δυναμική..."

** "Αν δεν γίνει ο ανάβαλος τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Ως πότε οι παραγωγοί θα είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους;"


Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Τάσου Τζανή

"Δυστυχώς οι κλιματολογικές συνθήκες, χρόνο με τον χρόνο, γίνονται χειρότερες με αποτέλεσμα--ειδικά τη φετινή χρονιά-- να υπάρχει στην παραγωγή πλήρης καταστροφή από την ανομβρία.
Το φαινόμενο αυτό βέβαια δεν επηρεάζει μόνο το θέμα της ελιάς και του ελαιολάδου αλλά τον πρωτογενή τομέα στο σύνολό του, δηλαδή τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Αν σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, προσθέσουμε το γεγονός ότι κανένας από την κεντρική εξουσία, για περισσότερα από 50 χρόνια, δεν έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς τον λόγο για τον οποίο έχουμε φτάσει "σήμερα" σε δραματικό σημείο.
Όσον αφορά το θέμα του αναβάλου--και για να μην γίνονται παρεξηγήσεις-- πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα, είναι ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου Γεωργίας.
Σωστά είπε ο κ. Ανδριανός ότι υπάρχει εδώ και 3 χρόνια η μελέτη για την άρδευση της Ερμιονίδας από τον ανάβαλο στο γραφείο κάποιου υπουργού.
Όχι μόνο του τωρινού αλλά και του προηγούμενου κοκ.
Αν δεν γίνει κάτι άμεσα σε αυτό το θέμα, πολύ λυπάμαι ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν μέρα με την ημέρα...
Οι παραγωγοί είναι εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους και όλοι εμείς που είμαστε σε κάποιους θεσμικούς ρόλους, από την Κυβέρνηση μέχρι τον τελευταίο Δημοτικό Σύμβουλο θα είμαστε άξιοι της τύχης μας αν δεν πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση ώστε να λυθούν τα χρόνια προβλήματα.
Βέβαια δεν πρέπει να αφήσουμε έξω από αυτή την κατάσταση και τους παραγωγούς.
Οι παραγωγοί πρέπει εκτός από το πολύ καλό, ποιοτικό και αγνό προϊόν που παράγουν, να δουν πλέον μαζί με εμάς και μια άλλη διάσταση που αφορά την πρωτογενή παραγωγή.
Ποια είναι η διάσταση αυτή;
Το πως θα μπορέσουμε να προβάλλουμε αυτό το προϊόν και σε άλλες αγορές ώστε να του προσδώσουμε καινούρια δυναμική και καινούρια εξωστρέφεια.
Για το ελαιόλαδο Κρανιδίου, δεν φτάνουν οι αγορές που έχουμε τώρα. Είναι λίγες για να μπορέσει να επιβιώσει με αξιοπρέπεια ο κάθε παραγωγός.
Σ΄αυτό το ζήτημα εμείς έχουμε κάνει κάποιες φιλότιμες προσπάθειες σαν Περιφέρεια.
Σε επίπεδο συγκεκριμένων ειδικών τοπικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο Κρανιδίου, το ρόδι Ερμιόνης και το κρασί Ηλιοκάστρου.
Σ΄όλα αυτά παρεμβαίνουμε και χρηματοδοτούμε διότι βλέπουμε ότι υπάρχει θέληση και διάθεση για να στηριχθούν τα τοπικά προϊόντα.
Θέλω να καλέσω όλους τους αγρότες και τους παραγωγούς της Ερμιονίδας να συμμετέχουν στις εκθέσεις εκείνες που γίνονται για όλα αυτά τα τοπικά προϊόντα και είναι πολύ χρήσιμες.
Για παράδειγμα αναφέρω την έκθεση "Γεύσεις και όψεις" που διοργανώνουμε κάθε καλοκαίρι στο Πορτοχέλι έτσι ώστε να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό.
Στην φετινή έκθεση, δυστυχώς, δεν υπήρξε ούτε ένας παραγωγός ελαιολάδου.
Δεν φάνηκε ούτε ένα μπουκάλι ελαιολάδου από την Ερμιονίδα...
Τέλος και επειδή οσονούπω οι επιδοτήσεις...τελειώνουν, θέλω να κάνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκομένους, από την Κυβέρνηση, τα αιρετά πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης και τους παραγωγούς, να δούμε το θέμα πολύ προσεκτικά διότι σε διαφορετική περίπτωση, τα μαντάτα δεν θα είναι καλά..."".