Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

''ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΔΙΔΥΜΩΝ''

ΠΡΟΣ
ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
(υπόψη του Προέδρου κ. Ανδρικόπουλου Ηλία)
 Κοινοποίηση:
1.      Αν. Υπουργό Περιβ/ντος κ. Τσιρώνη Γιάννη
2.      Περιφερειάρχη Πελ/νήσου κ.Τατούλη Πέτρο
3.      Βουλευτές Ν. Αργολίδας
4.      Δ/νση Περιβ/ντος Αποκεντρωμένης  Δ/σης Πελ/νήσου
5.      Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελ/νήσου 
6.        Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Σφυρή Δημήτρη
7.      Πρόεδρο της ΠΕΑΠΖ Πελ/νήσου κ. Ψαρού Σοφία
                                                                                               
Κύριε Πρόεδρε,
Με απόφαση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας εγκρίθηκε η πρόταση που σας αποστέλλουμε  με κοινοποίηση στον Αν. Υπουργό Περιβ/ντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, στον Περιφερειάρχη Πελ/νήσου κ. Πέτρο Τατούλη, στους Βουλευτές Αργολίδας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο Δήμο Ερμιονίδας με σκοπό να υποδειχθούν οι απαραίτητες διαδικασίες εκπόνησης ενός σχεδίου για την αποκατάσταση της υπερ-χωματερής στο Σταυρό Διδύμων.

Τo χρόνιο θέμα ήρθε στην επικαιρότητα στo τέλος Φεβρουαρίου 2016 μετά το ξεκίνημα των εργασιών από συνεργείο της ανάδοχης εταιρείας, για την αποκατάσταση της χωματερής «Σταυρός 1» στο Σταυρό Διδύμων  δίπλα στο χώρο του δεματοποιητή,   όπου η αντιπολίτευση ζήτησε τη σύγκληση εκτάκτου  Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας για την πλήρη ενημέρωση τόσο των δημοτικών συμβούλων όσο και όλων των δημοτών. Το έργο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα της αποκατάστασης των 76 ΧΑΔΑ της Πελ/νήσου με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 Η Δημοτική αρχή όμως δεν υλοποίησε την απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Ερμιονίδας της 7ης Μαρτίου 2016 σχετικά με την εξέταση της αρτιότητας της μελέτης για τον Σταυρό Διδύμων από μελετητικό γραφείο, καθώς επίσης δεν έγιναν και οι απαιτούμενες μετρήσεις για να έχουμε την εικόνα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Στις αρχές Ιουνίου 2016, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη συναίνεση της πλειοψηφούσας παράταξης του Δήμου Ερμιονίδας. παρουσίασε μια μελέτη με πλήθος από ανακρίβειες και παρατυπίες για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ  Διδύμων , με την οποία γίνεται ουσιαστικά το θάψιμο όλων των σκουπιδιών που βρίσκονται στον χώρο της πρώην χωματερής μαζί με όλα τα δέματα των σύμμεικτων απορριμμάτων που υπάρχουν στον χώρο που εγκαταστάθηκε ο δεματοποιητής στο «Σταυρό Διδύμων» με την έναρξη λειτουργίας του τον Αύγουστο του 2010.


Ως γνωστό ο χώρος του πρώην ΧΑΔΑ  που λειτούργησε έως το 2008 συνορεύει με το χώρο του δεματοποιητή και μετά το 2011 δημιουργήθηκε η σημερινή υπερ-χωματερή,  η οποία συμπεριλαμβάνει  δεματοποιημένα και χύδην απορρίμματα σε ολόκληρη την έκταση των δύο διαφορετικών προγραμμάτων λόγω της μη απομάκρυνσης των δεμάτων και μη υλοποίησης του τότε Περιφερειακού Σχεδιασμού

Στο   Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας της 6ης Ιουνίου 2016 η παράταξη του Δημάρχου κ. Δ. Σφυρή αποφάσισε με μόνο τους δικούς της ψήφους  την αποδοχή της μελέτης η οποία μας παραδόθηκε λίγη ώρα πριν το Δημοτικό Συμβούλιο.

 Η μελέτη αυτή που αποτελεί τροποποίηση της μελέτης του 2014   για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ «Σταυρός 1» είναι επιστημονικά αβάσιμη, διάτρητη και επικίνδυνη περιβαλλοντικά και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση του χώρου.

Υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές, περιβαλλοντικές απόψεις που αμφισβητούν το θάψιμο δεμάτων σύμμεικτων απορριμμάτων ως μέθοδο αποκατάστασης. 
Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης καταψηφίσαμε την εισήγηση του Δημάρχου και ζητήσαμε να υλοποιήσει ο Δήμαρχος, όπως είναι υποχρεωμένος, την απόφαση του Δ.Σ. της 7ης Μαρτίου 2016 πριν την έναρξη εργασιών στον χώρο του ΧΑΔΑ Διδύμων.

Σχεδόν έξι χρόνια οι αρμόδιες θεσμικές υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν μπόρεσαν να βρούν μια λύση και ξαφνικά κάποιοι προσπαθούν να κουκουλώσουν τα πάντα.

Στο πλαίσιο των ενεργειών μας για να μην προχωρήσει αυτού του είδους η «αποκατάσταση»  οι  επικεφαλής των  συνδυασμών της αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας μαζί με κάτοικους Διδύμων και Φούρνων  παρευρεθήκαμε, την Τετάρτη  15 Ιουνίου 2016, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στο Ναύπλιο και καταθέσαμε στον Πρόεδρο του Π.Σ. το  Ψήφισμα της συγκέντρωσης  της 12ης Ιουνίου στα Δίδυμα που είχε γίνει για την ενημέρωση των δημοτών.

Στη συνέχεια στις 23 Ιουνίου συναντηθήκαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, επιδιώκοντας μια πλήρη, νόμιμη και οριστική λύση για το ανάθεμα των Διδύμων.

Στην ίδια συνάντηση ενημερώσαμε για το θέμα την κ. Κοτίνη Γεωργία Προϊσταμένη του Σώματος Ελεγκτών Περιβάλλοντος και την κ. Σταυρούλα Πουλή Προϊσταμένη του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ).

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Πριν όμως προχωρήσουμε  στην  πρόταση για συνολική αποκατάσταση του χώρου πρέπει  να δούμε τι προβλέπεται στη νομοθεσία  για περιβαλλοντικά ορθές λύσεις χωρίς   καταστρεπτικές συνέπειες για την  δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η νομοθεσία λοιπόν προβλέπει την  υποχρέωση διαχείρισης των αποβλήτων κατά τρόπο που να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
1.      Σύμφωνα με το άρθρο13 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου   για την   προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος  προβλέπεται πως:
Η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον, και ιδίως:
α) χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για το νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά ή τα ζώα,
β) χωρίς να προκαλείται όχληση από θόρυβο ή οσμές,
και
γ) χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς το τοπίο ή οι τοποθεσίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος   

2.      Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ν.4042/12, απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη και η ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους. Κατά προτεραιότητα ισχύει η ακόλουθη ιεράρχηση όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων :
 Α. Πρόληψη,
Β. Προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση,
Γ. Ανακύκλωση,
Δ. Άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας, και
Ε. Διάθεση.

Στόχος, υπενθυμίζεται, είναι η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων να γίνεται σε επίπεδο δήμου, με συνέπεια τη δραστική μείωση των αποβλήτων που παραμένουν σε σύμμεικτη μορφή και οδηγούνται σε επεξεργασία και σε τελική διάθεση.

3.      Σύμφωνα επίσης με το άρθρο 36 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/98/ΕΚ που  ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το νόμο 4042/2012 προβλέπονται κυρώσεις σε οποιονδήποτε γίνεται υπαίτιος παράβασης των διατάξεων του   νόμου και προκαλεί ρύπανση ή υποβαθμίζει το περιβάλλον με πράξη ή παράλειψη κατά τη διαχείριση αποβλήτων που αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κατ’ εξουσιοδότησή του εκδιδομένων νομοθετικών ρυθμίσεων (διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή της Περιφέρειας).
Αν η ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος προέρχεται από τη δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων νομικού προσώπου, το δικαστήριο κηρύσσει αστικώς υπεύθυνο εξ ολοκλήρου το νομικό πρόσωπο.
Οι πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, καθώς και τα πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση ή τη διαχείριση άλλων νομικών προσώπων του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα έχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να μεριμνούν για την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στη διαχείριση αποβλήτων.

ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 1 του ν. 3536/07 η προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας διενεργείται με ευθύνη των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2433/23-12-2010 Απόφαση του Νομάρχη Αργολίδας αναφορικά με τη: «Χορήγηση άδειας λειτουργίας στη μονάδα δεματοποίησης αστικών σύμμεικτων αποβλήτων (ΑΣΑ) του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Ν. Αργολίδας στη θέση: «Σταυρός» του Δ.Δ. Διδύμων του Δήμου Κρανιδίου Νομού Αργολίδας» την ευθύνη λειτουργίας της εγκατάστασης του δεματοποιητή έχει ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου ως καθολικός διάδοχος του ΦΟΔΣΑ Αργολίδας.
ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οι ενέργειες και οι προσπάθειές μας έχουν ως στόχο την παρουσίαση εναλλακτικών προτάσεων για την εξεύρεση νόμιμης λύσης με ενέργειες των καθ΄ύλην αρμοδίων.

 Το θάψιμο των απορριμμάτων δεν αποτελεί νόμιμη ενέργεια και ως εκ τούτου για  τα απορρίμματα στην υπερ-χωματερή θα πρέπει να επιλεγεί μία από τις δύο παρακάτω νόμιμες λύσεις:

Α) Να μεταφερθούν  από κατάλληλα αδειοδοτημένους φορείς σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις κατάλληλες για την περαιτέρω διαχείρισή τους (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ), κατά προτεραιότητα ανάκτησης και δευτερεύοντος διάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ.2 του Ν.4042/12, επισημαίνοντας ότι προτάσσεται όλων η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση ή επαναχρησιμοποίηση των απορριφθέντων ουσιών και επιστροφή τους στο ρεύμα της αγοράς.  

ή

Β) Απόφαση του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου) με την οποία  να αιτείται την αλλαγή της  Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) με Αριθ. Πρωτ: 2823/7-8-2009 του έργου για τη λειτουργία  του δεματοποιητή, όπως τροποποιήθηκε στις  23-9-2013   ( Αριθ. Πρωτ.: 20239/1258)  με νέα πρόταση για εγκατάσταση Μονάδας Μηχανικής Διαλογής σύμφωνα με τα άρθρα 5- 7 της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος με Αριθμ. Οικ.: 167563/ΕΥΠΕ  της 19 Απριλίου 2013 ( ΦΕΚ  Αρ. Φύλλου 964/ Β) για την εξειδίκευση των διαδικασιών και των ειδικότερων κριτηρίων περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων και δραστηριοτήτων των άρθρων 3, 4, 5, 6 και 7 του Ν. 4014/2011.
Η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής(ΜΜΔ) θα λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΚΥΑ της 4-12-2014 (ΦΕΚ 3339 Β /12-12-2014)  στην οποία καθορίζονται οι απαιτήσεις ( προδιαγραφές) για εργασίες επεξεργασίας στο πλαίσιο της μηχανικής−βιολογικής επεξεργασίας των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων  και καθορισμός χαρακτηριστικών των παραγόμενων υλικών ανάλογα με τις χρήσεις τους, σύμφωνα με το εδάφιο β της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του Ν. 4042/2012 (Α ́/24).
  Η προτεινόμενη μονάδα θα λειτουργήσει ως προσωρινή μονάδα διαχείρισης των δεματοποιημένων και χύδην απορριμμάτων με κύριο μέλημα την πλήρη αποκατάσταση του   χώρου της δεματοποίησης στη θέση Σταυρός Διδύμων.
 Ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας δύναται να ζητήσει γνωμοδότηση της αρμόδιας περιβαλλοντικής αρχής της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή όποιας άλλης δημόσιας αρχής προβλέπεται ρητά η σχετική αρμοδιότητα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με την υποβολή φακέλου Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ).
                                                                                          Με τιμή
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας
Γεωργόπουλος Γιάννης                  -τηλ:    6944886808
 Λάμπρου Τάσος                            - τηλ.:   6979791165
Τόκας Τάσος                                     -τηλ.:    6974654139

Λυμπερόπουλος Κώστας               -τηλ.:    6973248648