Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ:''ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΦΥΡΗ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ!''


Ο Δήμος Ερμιονίδας έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο περίπου την καταγραφή των σπηλαίων της Ερμιονίδας στην προσπάθειά του να τα αναδείξει και να τα αξιοποιήσει. Γι’ αυτό τον σκοπό συνέστησε μια εθελοντική ομάδα αποτελούμενη από τους κ.κ. Αποστόλου Πάνο, Γεωργίου Σταύρο,  Γιακουμή Πέτρο, Πέππα Αργύρη και Σπανό Κώστα, η οποία έκανε ήδη μια πρώτη καταγραφή των σπηλαίων του Δήμου μας.



Στη συνέχεια ο Δήμος Ερμιονίδας υπέβαλε έγγραφο αίτημα προς την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, ζητώντας τη συνδρομή της για τη διενέργεια αυτοψιών, τη διενέργεια ή εποπτεία ανασκαφικής και κάθε μορφής επιστημονικής έρευνας και τεκμηρίωσης στα ήδη καταγεγραμμένα σπήλαια. Η προαναφερόμενη Εφορεία είναι υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και είναι υπεύθυνη για την προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των σπηλαίων και των παλαιοντολογικών καταλοίπων που συνδέονται με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η εν λόγω Εφορεία ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Δήμου και το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 επισκέφτηκαν την περιοχή μας τα μέλη του Σπηλαιολογικού Ομίλου Ναυπλίου κ.κ. Καρούτης Δημήτρης, Φαρσαράκης Γιάννης και Ψαρούλη Βάνια, τα οποία έκαναν καταγραφή, εξερεύνηση και αυτοψία σε 4 κάθετα σπήλαια της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων, που τους υπέδειξε η εθελοντική ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας. Να σημειωθεί ότι τα μέλη του Σπηλαιολογικού Ομίλου Ναυπλίου ενεργούν κατόπιν εντολής της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας και είναι σε πλήρη συνεργασία μαζί της.


Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας επισκέφθηκε την Ερμιονίδα μια ομάδα σπηλαιολόγων της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας αποτελούμενη από τους κ.κ. Καμπούρογλου Βαγγέλη, Γιαννόπουλο Βασίλη, Κοντρολόζου Θεολόγο και Κονταξή Χρυσάνθη, από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 έως και την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016.  Η ομάδα αυτή έκανε καταγραφή, εξερεύνηση και αυτοψία σε 7 οριζόντια σπήλαια της περιοχής Διδύμων και Λουκαϊτίου, τα οποία τους υπέδειξε επίσης η εθελοντική ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας.




Επί πλέον την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 επισκέφτηκαν τα Δίδυμα ο καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αναστασόπουλος Βασίλης μαζί με την μεταδιδακτορική ερευνήτρια κ. Κουκίου Γεωργία. Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να κάνουν έρευνα και επιφανειακή εξέταση των στοών των Διδύμων χρησιμοποιώντας το Γεωραντάρ του  Πανεπιστημίου Πατρών που είχαν μαζί τους. Οι στοές των Διδύμων έχουν μια είσοδο στην πλατεία του χωριού και είναι αντικείμενο έρευνας το μήκος τους, οι διακλαδώσεις τους και η γενικότερη τοπολογία τους.

Ο εν λόγω καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια συζήτησαν με τους σπηλαιολόγους της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας για μελλοντική συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με την εν λόγω Εφορεία σχετικά με θέματα επιστημονικής έρευνας σπηλαίων.

Η ομάδα των σπηλαιολόγων της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας κατά τη διάρκεια παραμονής της στην Ερμιονίδα επισκέφθηκε, στις 24 Μαρτίου 2016, το Σπήλαιο Φράγχθι και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημ. Σφυρή στο Δημαρχείο. Σ’ αυτή τη συνάντηση οι επιστήμονες ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για τις έως τώρα έρευνές και τα ευρήματά τους καθώς και για τις μελλοντικές εργασίες που θα διενεργηθούν στα σπήλαια. Τέλος τον ευχαρίστησαν για την έμπρακτη βοήθεια (κόστος διαμονής και διατροφής των ερευνητικών ομάδων) που κάλυψε ο Δήμος.

Τα μέλη του Σπηλαιολογικού Ομίλου Ναυπλίου επανήλθαν το Σάββατο (2/4) και την Κυριακή (3/4) και εξερεύνησαν πέντε νέα κάθετα σπήλαια, μετά από υπόδειξη της Εθελοντικής Ομάδας του Δήμου Ερμιονίδας.

Η προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης των σπηλαίων της Ερμιονίδας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού πρόκειται να εξερευνηθούν από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας όλα τα καταγεγραμμένα σπήλαια του Δήμου μας και στην συνέχεια επίκειται η εκπόνηση και υλοποίηση μελετών διαμόρφωσης, συντήρησης, ανάδειξης και προβολής των σπηλαίων και των πάσης φύσεως αρχαιολογικών και παλαιοντολογικών καταλοίπων, που προέρχονται από αυτά.

Ο Δήμος Ερμιονίδας θα συνεχίσει να στηρίζει εμπράκτως την όλη ερευνητική εργασία μέχρι την ολοκλήρωσή της, επειδή θεωρεί πολύ σημαντική την ανάδειξη των σπηλαίων της περιοχής μας.