Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ




Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας γνωμοδότησε με την ψήφο των μελών του σχετικά με την έγκριση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Ερμιονίδας.
Είχε προηγηθεί η διανομή στα μέλη του Δ.Σ. της περίληψης του δημοτικού σχεδίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ακολούθησε η Συνεδρίαση της Επιτροπής διαβούλευσης και η απόφαση της Επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου μας στα συλλογικά όργανα διοίκησης του Δήμου που θεσμικά συμμετέχω.Παρουσίασα διεξοδικά τις θέσεις και τον προβληματισμό μου για αυτό το σημαντικό θέμα που αφορά όλους τους δημότες του Δήμου. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα σημεία τηςπρότασης όπως αυτή παρουσιάστηκε και συγκεκριμένα τονίσαμε την συμφωνία μας στα εξής:
α) Για την συνέχιση του προγράμματος ανακύκλωσης ως μία λύση ενταγμένη τόσο στο περιφεριακό όσο και στον εθνικό σχεδιασμό, ως μία λύση φιλική στο περιβάλλον που είναι υποχρέωση μας με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
β) Στη περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης για να εφαρμόσουν οι δημότες μας, αλλά και ευρύτερα οι κάτοικοι της Ερμιονίδας - μόνιμοι και παραθεριστές τη διαλογή στην πηγή, να κάνουν πράξη ζωής την ανακύκλωση.

γ) Στη δημιουργία δημοτικού πράσινου σημείου σε δημοτικό χώρο που είχε δρομολογηθεί η μίσθωση του κατά την προηγούμρνη δημοτική περίοδο 2011-2014 για να εγκατασταθεί τόσο η μονάδα κομποστοποίησης όσο και να χρησιμοποιηθεί για την συλλογή – συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών και η μεταφορά αυτών σε νόμιμους χώρους διαχείρισης και επεξεργασίας.
δ) Στην άμεση έναρξη εργασιών για την αξιοποίηση των χρημάτων που δόθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το Δεκέμβριο 2014 στα πλαίσια αποκατάστασης χώρων από την ανεξέλεκτη εναπόθεση απορριμμάτων. Τα περίπου 400.000 ευρώ πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας και να μη «χαθούν» εξαιτίας της παρούσας οικονομικής συγκυρίας , αλλά και της απρόβλεπτης γραφειοκρατίας.
ε) Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων απαιτείται να είναι το κύριο μέλημά μας και οι δημότες χρειάζεται να δείξουν μία ανάλογη ευαισθησία γιατί η προσαρμογή στις νέες συνθήκες δεν σχετίζεται μόνο με τον πολιτισμό μας, έχει σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μας και κατ’επέκταση του οικογενειακού μας προϋπολογισμού, γιατί η διχείριση των απορριμμάτων – αποβλήτων κοστίζει και είναι ανταποδοτική υπηρεσία και θα κοστολογηθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στους Δήμους, σε όλους μας.
Διατυπώσαμε όμως και μία σοβαρή διαφωνία γι’αυτό καταψήφισα το άρθρο/ενότητα 4 σχετικά με τη διαχείριση του υπολείμματος στο άρθρο 4, ως πρόταση είχαν διατυπωθεί πολλές εναλλακτικές λύσεις και αφορούσαν τη διαχείριση του υπολείμματος χωρίς να ξεκαθαρίζεται ποιά είναι η κύρια επιλογή της διοίκησης του Δήμου και συγκεκριμένα παρουσίαζαν πέντε προτάσεις χωρίς να συνοδεύεται από οικονομική πρόταση κόστους – οφέλους για την καθεμία από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις. Προσωπικά τόνισα ότι η πιο άμεσα υλοποιήσιμη είναι αυτή που σχετίζεται με τον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό σύμφωνα με το διεθνή διαγωνισμό που είχε προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ανάδειξη εργολάβου – ανάδοχου και την κατασκευή εργοστασίων ολοκληρωμένης διαχείρισης. Φοβάμαι ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση θα μας οδηγήσει σε μεγάλες χρονοβόρες διαδικασίες με αναποτελεσματικότητα που οξύνουν τα προβλήματα, είτε δημιουργούν «σωτήρες» αμφίβολης επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας, που συνδέονται με την νέα «μαφία» της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Επιτέλους θέλουμε μία οριστική και νόμιμη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των υπολειμμάτων και ευρύτερα των απορριμμάτων. Και το πρόβλημα αφορά την Ερμιονίδα, την Αργολίδα και φυσικά ολόκληρη την Πελοπόννησο. Στην Αργολίδα πάντως για 20 χρόνια Νομαρχία, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και Δήμοι αναζητούσαν χώρο για να εγκατασταθεί ο ΧΥΤΑ Αργολίδας και σήμερα κάποιοι μέσα σε λίγους μήνες θα βρουν χώρο για να εγκατασταθεί ο ΧΥΤΥ Αργολίδας.
Μακάρι να διαψευστώ αλλά επιτέλους θέλουμε μία μόνιμη, οριστική και νόμιμη λύση στην παρούσα περιφερειακή, δημοτική περίοδο. Και φυσικά όλοι πρέπει να διαθέτουμε ειλικρίνεια, σταθερότητα και να είμαστε προσαρμοσμένοι στην νέα κοινωνική, οικονομική πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση τόσο από άποψη περιβαλλοντική όσο και από άποψη οικονομική. Όμως και οι δύο παράμετροι αυτοί πρέπει να συνδεθούν με την αναζήτηση της γρηγορότερης, αποτελεσματικότερης λύσης στα πλαίσια κόστους – οφέλους.
Οι νεόι αυτοσχεδιασμοί και τα νέα πολιτικά παιχνίδια εύχομαι να μη μας οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα τύπου δεματοποίησης και δεματοποιητή. Ας συμβάλλουμε όλοι στην οριστική και τελική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Για τη Δημοτική Παράταξη
«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»
Ο επικεφαλής
Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας