Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η φρεγάτα "ΕΡΜΙΟΝΗ"του μαρκησίου Ντε Λαφαγέτ σάλπαρε ξανά.

 Γιώργος Ν. Φασιλής
Για την Αμερική σάλπαρε η "Ερμιόνη", ένα πλοίο πιστό αντίγραφο της ιστορικής γαλλικής φρεγάτας, που αποτέλεσε σύμβολο της γαλλο – αμερικανικής φιλίας, τον 18 αιώνα και ονομάστηκε "φρεγάτα της ελευθερίας'
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η "Ερμιόνη" το 1780 είχε ναυλωθεί από τον νεαρό Γάλλο αριστοκράτη Ζιλμπέρτ ντε Μοτιέρ, κατά κόσμον μαρκήσιο Ντε Λαφαγέτ, με σκοπό να μεταφέρει στις ΗΠΑ, Γάλλους στρατιώτες και χρήματα, κατά την διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης και είχε διασχίσει τότε τον Ατλαντικό σε 38 ημέρες.
Ο Ντε Λαφαγέτ έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους ήρωες της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης. Αφότου έφτασε στον νέο κόσμο με την «Ερμιόνη», πολέμησε στο πλευρό των εξεγερμένων και κέρδισε την ευγνωμοσύνη και εκτίμηση των Αμερικανών.
Η "Ερμιόνη", το καμάρι του Γαλλικού ναυτικού εκείνη την εποχή, ναυπηγήθηκε το 1779 και παρά το γεγονός, ότι ήταν σχετικά μικρή και έφτανε τα 65μέτρα, είχε γίνει γνωστή για την ταχύτητα της.
Οι εργασίες για το ακριβές αντίγραφο, ξεκίνησαν το 1997 και το κόστος ήταν 26 εκ ευρώ.
Παρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις πριν την νηολόγηση της, ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ.
Σάλπαρε ξανά η φρεγάτα του μαρκησίου Ντε Λαφαγέτ
 Το στοίχημα για την κατασκευή της έβαλαν το 1997 λίγοι λάτρεις της ναυτικής περιπέτειας: να σκαρώσουν ένα ακριβές αντίγραφο με τα υλικά, τα εργαλεία, ακόμη και τα όπλα του 18ου αιώνα



«Μας είχαν πει πολλές φορές ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Αλλά πάντα λέγαμε ότι θα διασχίσουμε τον Ατλαντικό, και θα το κάνουμε» δήλωσε με ενθουσιασμό ο Μπένεντικτ Ντόνελι, πρόεδρος του "Συλλόγου Ερμιόνης-Λαφαγέτ", ο οποίος αριθμεί τώρα 8.000 μέλη.
Το ιστορικό ταξίδι της "Ερμιόνης" για τις ΗΠΑ θα διαρκέσει 40 ημέρες,   ( 2 μέρες παραπάνω απο το ταξίδι του Λαφαγιέτ) μέσω των Καναρίων Νήσων, όπου θα καταπλεύσει στην Νέα Υόρκη στις 4 Ιουλίου, ημέρα της Ανεξαρτησίας. Στη συνέχεια,  θα ταξιδέψει πίσω στη Βρέστη, όπου  αναμένεται γύρω στις 9 Αυγούστου του 2015.

Καλό ταξίδι στην "Ερμιόνη"