Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

'' Ρωτώντας πας στη Πόλη ''

Από κάθε αιολικό πάρκο ο Δήμος Τροιζηνίας επωφελείται με το 2% επί των ακαθάριστων εσόδων του, ενώ και τα νοικοκυριά επωφελούνται απευθείας από τη μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ με άλλο 1%. Ο δήμαρχος Τροιζηνίας Γιάννης Σαμπάνης ανεφέρει σχετικά: «Είμαστε υπέρ των ήπιων, εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ειδικότερα τώρα, που μέσω αυτών μπορούμε να ενισχύσουμε σημαντικά την τοπική οικονομία. Αν τα πέντε αιολικά πάρκα ολοκληρωθούν, τα έσοδα του δήμου θα αυξηθούν τόσο αισθητά, που σχεδόν θα λυθεί το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Επίσης, θα είναι και μια σημαντική ελάφρυνση για κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, εφόσον η μείωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ δεν εξαιρεί κανέναν και διανέμεται ισόποσα σε όλα τα ρολόγια. Άλλωστε, ο τόπος χρειάζεται άμεσα επενδύσεις και ανάπτυξη. Σε μια τέτοια στιγμή, λοιπόν, μόνο σοφό δεν είναι να εμποδίζουμε τέτοιου είδους έργα –τα οποία και προσοδοφόρα είναι, και το περιβάλλον δεν βλάπτουν, και τη γενικότερη ανάπτυξη ενισχύουν–, μόνο και μόνο για το αισθητικό τους αποτέλεσμα. ( από παλαιό δημοσίευμα).

Ο Δήμαρχος έτσι είδε το όλο θέμα. Ως ανάπτυξη και όχι ως πρόβλημα. Αλλού το είδαν αλλιώς. Έχουν περάσει από τότε 2-3 χρόνια. Γείτονες είμαστε, Και μεις έχουμε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά στα ίδια βουνά. Δεν πρέπει να γίνει μια συνάντηση των Δήμων για αλληλοενημέρωση; Μια ημερίδα όπου θα μιλήσουν στελέχη αυτών των επιχειρήσεων, κάτοικοι, εργαζόμενοι, και οι Δήμοι να δώσουν επισήμως την μέχρι τώρα εμπειρία τους με αυτές τις επενδύσεις, και φυσικά τα πραγματικά στοιχεία που δείχνουν το οικονομικό όφελος Δήμων και κατοίκων. Τι εισπράξανε, τί έπρεπε να εισπράξουν, αν οι εταιρείες πληρώνουν πραγματικά και δεν λένε "γράφτα στο ντεφτέρι" και τόσα άλλα. Έτσι κάνει ο κόσμος, έτσι προχωράει.
Μιλάμε για αφαλάτωση στην Ερμιονίδα. Λειτουργεί μήνες τώρα η αφαλάτωση της Ύδρας. Δεν έπρεπε να ζητηθούν τα μέχρι τώρα πραγματικά αποτελέσματα για να ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε και τι μας περιμένει;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος