Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Από Ιχνηλάτες.

 Άμα δεν θέλεις λύση, όρισε μια Επιτροπή.
 
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
 
Να στα πω εγώ Θάνο που είναι και η δουλειά μου:
Τρεις κατηγορίες αποβλήτων έχουμε: Αδρανή, Μη επικίνδυνα, Επικίνδυνα. Τα Αστικά Απορρίμματα είναι μη επικίνδυνα, όμως τα "αστικά απορρίμματα" που είδαμε στον Σταυρό, ας τα στείλουν στη Γερμανία να τους πουν τι είναι.
Ο νόμος είτε για προσωρινή αποθήκευση, είτε για μόνιμη, είτε για παραμονή "ολίγων ημερών" για μεταφόρτωση, δεν επιτρέπει την εναπόθεση σε έδαφος. Με ΚΥΑ είναι καθορισμένη η επίστρωση του εδάφους με ειδικά υλικά και μεμβράνες, ώστε να στεγανοποιηθεί πλήρως η επιφάνεια υποδοχής. Στην πράξη και για να έχουν όλοι το κεφάλι τους ήσυχο, κάνουν την επίστρωση για επικίνδυνα απόβλητα και στα μη επικίνδυνα. Επί της μεμβράνης φτιάχνονται αυλάκια και δεξαμενή συλλογής των ομβρίων του χώρου. Με το νερό αυτό καταβρέχουν κάθε τόσο τα σκουπίδια που αποθέτουν. ΤΙΠΟΤΑ δεν φεύγει έξω από αυτόν τον χώρο.

Δημόσιο συμφέρον και τα περί υγείας έχουν νόημα για έκτακτες καταστάσεις, όταν δεν υπάρχει λύση άμεση οποιουδήποτε κόστους. Αλλά ο Εισαγγελέας θα πει το απλούστερο: Κύριοι είναι θέμα κόστους, για όνομα, ούτε πόλεμο έχουμε, ούτε σεισμούς και καταποντισμούς και μάλιστα σε ένα τόπο με δύο βασιλιάδες. Μπορείτε να στεγανοποιήσετε 7 στρέμματα γης με προδιαγραφές επικινδύνων αποβλήτων για σιγουριά και να κάνετε εκεί έναν ΧΥΤΑΑ = Χώρο υγειονομικής ταφής αστικών απορριμμάτων για 3 χρόνια, μέχρι να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Περιφέρειάς σας. Με τήρηση όλων των νόμων και της πρακτικής αυστηρώς. Πηγαίνετε στον Περιφερειάρχη σας να δηλώσετε αυτόν τον χώρο και να τον αδειοδοτήσει και να σας βοηθήσει. Άλλωστε η επίστρωση δεν θα υπερβεί τις 300000 ευρώ.
Πάμε στον Περιφερειάρχη, ο οποίος όμως πλέον μόνο ΧΥΤΥ = χώρο υγειονομικής ταφής υπολοίπων, μπορεί να αδειοδοτήσει, παρ' όλο που πολλοί ΧΥΤΑΑ βρίσκονται σε λειτουργία, όπως της Φυλής όπου και ζητάμε να τα πηγαίνουμε. Ο Περιφερειάρχης δεν μπορεί να αδειοδοτήσει απόθεση επί του εδάφους, νέο ΧΑΔΑ, ή ενεργοποίηση παλαιών. Γιατί τότε δεν θα είναι Περιφερειάρχης αλλά αιρετός Άρχων ασκών την ανωτάτη ελληνική μπακαλική.
Μπορεί όμως κατ' εξαίρεση να ζητήσει από ΥΠΕΚΑ να δοθεί αυτή η 3ετής άδεια λειτουργίας ΧΥΤΑΑ με τις αυστηρότατες προδιαγραφές στεγανοποίησης και λειτουργίας ΧΥΤΕΑ = χώρου υγειονομικής ταφής επικινδύνων αποβλήτων.
Μία στρώση απορρίμματα, μία ωραία στρώση χώματος. Στο τέλος της τριετίας θα είναι ένας λοφίσκος μεγίστου ύψους 4 μέτρων που θα δενδροφυτευθεί και πάει τέλειωσε.
Τώρα αν διαφωνούν οι οικολογούντες ή οι προσβλέποντες στην εξουσία με μέσο την οικολογία, ας διαβάσουν προσεκτικά στις ΠΕΡΕΜΒΑΣΕΙΣ το άρθρο του ιερέα της Κοιλάδας, του μόνου που έκανε συστηματική ανακύκλωση. Το συμπέρασμά του είναι ότι δεν γίνεται τίποτα χωρίς τη συμμετοχή πλέον της Περιφέρειας και φτάνει στο σημείο να προτείνει, αντί δεκάδων χωματερών και κινδύνου υγείας στους οικισμούς, να γίνει το καλύτερο από τα χειρότερα: Μία χωματερή μέχρι να λειτουργήσει το εργοστάσιο η Περιφέρεια με ΣΔΙΤ.
Ο γράφων αντιπροτείνει με 300000 ευρώ, να γίνει ένας πρότυπος ΧΥΤΑΑ για 3 χρόνια. Μέσα σε ένα μήνα θα είναι έτοιμος για λειτουργία, αρκεί να λειτουργήσει τέλεια, με φύλακα, επιτήρηση άγρυπνη, αποδείξεις παραλαβής, έλεγχος απορριμμάτων κ.λ.π. Να είναι σχετικά κοντά σε θάλασσα, και όχι στα όρη και στα βουνά.

Σημείωση: Όλοι οι πολιτικοί με ή χωρίς εισαγωγικά επιπίπτουν στις τρέχουσες υποθέσεις που είναι στο προσκήνιο που τις παρακολουθεί ο τύπος για να βρίσκονται και αυτοί στην επικαιρότητα. Στο Σχιστό του Κερατσινίου επί Χούντας αλλά και πολύ αργότερα, λειτούργησε η "ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΟΥ ΣΧΙΣΤΟΥ" με ....... τόνομα. Δέχθηκε εκατομμύρια τόνους αστικών αποβλήτων κατευθείαν στο έδαφος και κάθε τόσο τα σκεπάζανε με χώμα. Έβρεχε και η πλαγιά κατρακυλούσε, ενώ τα ρυάκια ανοίγανε...... ρεματιές στον σκουπιδότοπο. Δεν υπήρχε μέρα να μην ασχολείται ο τύπος και οι πολιτικοί με αυτή την χωματερή αλλά και τη διπλανή της ΧΑΒΟΥΖΑ ΤΟΥ ΣΧΙΣΤΟΥ, που τρέχανε τα λύματα ποτάμι στο δρόμο. Όταν την εγκαταλείψανε τη Χωματερή, την επιστρώσανε με παχύ στρώμα χώματος, την τρυπήσανε για να μαζεύουν το μεθάνιο που παράγεται στα έγκατά της, φυτέψανε και δέντρα και την κάνανε τόπο αναψυχής. Μιλάμε για ολόκληρο τεχνητό βουνό που σε μερικά σημεία το ύψος υπερβαίνει τα 100 μέτρα. Έχετε ξανακούσει τίποτα; Έχετε ακούσει τίποτα από τους Κερατσινιώτες και τους περίοικους;

Λύση;
Πρότυπος ΧΥΤΑΑ με προδιαγραφές στεγανοποίησης που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ για ΧΥΤΕΑ, αδειοδότηση μόνον για 3 χρόνια, ΜΠΕ και ΑΕΠΟ που να επιβάλλουν πρότυπη λειτουργία με πλήρη τεκμηρίωση, ασφάλεια, υγιεινή κ.λ.π. Μετά δενδροφύτευση.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος