Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

'' Συζήτηση ''

Πόση ακόμα συζήτηση για το νερό;

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Καθαρά μια συνάντηση άχρηστη, με πιασάρικο προεκλογικό θέμα στο παραπέντε, στη μέση και η Πελοποννησιακή Οικολογία που για άλλα θέματα κάνει πώς δεν διαβάζει τίποτα στο τοπικό διαδίκτυο, στη μέση και ο υποψήφιός της.
Καλά, δεν διαβάζουν εφημερίδες οι δημότες, δεν παίρνουν περιοδικά, δεν μπαίνουν στο διαδίκτυο, χώρια που τουλάχιστον όλοι οι νέοι είναι υψηλής μόρφωσης.
Δεν ξέρουν, προπάντων οι αγρότες, ότι το νερό προέρχεται ...
.. από την βροχή και είναι πολύ το νερό της βροχής στον τόπο μας; Δεν βιώνουν χρόνια τώρα την πραγματικότητα: ότι τα υπόγεια νερά είναι απελπιστικά λίγα για να συντηρήσουν ακόμα και την ύδρευση των οικισμών και τις ανάγκες του τουριστικού τομέα, πόσο μάλλον της άρδευσης σύγχρονων βιολογικών κτημάτων; Δεν ξέρουν ότι με τις γεωτρήσεις φέραμε τη θάλασσα μέχρι τις Αδέρες και το Δίδυμο; Χρειάζεται επιστήμη για να τους καταδείξει ότι το νερό πηγαίνει στη θάλασσα; Δεν ξέρουν ότι το νερό της βροχής σε όλο τον κόσμο μαζεύεται με φράγματα, και υδατοδεξαμένες για άρδευση και για πόσιμο, και με στέρνες για μικρές καταναλώσεις και χρήσεις; Δεν ξέρουν ότι αυτά είναι δημόσια έργα, ή ιδιωτικά με την άδεια του δημοσίου; Ότι δεν είναι στο χέρι του καθένα μας;
ΕΝΑ είναι το θέμα: Πώς ο Δήμος Ερμιόνης, πώς οι περιφερειακοί σύμβουλοι από την Ερμιονίδα και Αργολίδα, πώς οι τοπικοί βουλευτές, πώς οι οργανωμένες δυνάμεις της αγροτιάς και του τουρισμού θα ενεργήσουν ώστε:
1). Να φτάσει το νερό του Ανάβαλου στην Ερμιονίδα το συντομότερο δυνατό.
2). Πώς αυτό το νερό θα διανεμηθεί στους αγρότες.
3). Πώς μέρος του θα μετατραπεί σε πόσιμο.
4). Πόσα φράγματα και πού στην Ερμιονίδα; Λέμε στη Τσερτζελιά, λέμε στο Θερμήσι στο Ρορό, λέμε στο Καταφύκι αλλά τα λέμε επειδή μας τα λένε επισήμως, ότι έχουν γίνει προμελέτες ή μελέτες ή γιατί βλέπουμε να τρέχει πολύ νερό. Θα είναι αποτελεσματικά; Θα είναι αποτυχία; Μήπως πρέπει να φτιαχτούν μόνον υδατοδεξαμενές όπως στον Καρατζά; Μήπως μικρότερα σε άλλες θέσεις; Πρέπει η Ερμιονίδα να απαιτήσει άμεση συνολική μελέτη, και έναρξη υλοποίησή της.
Φράγματα, Ανάβαλος, Υδατοδεξαμενές. Τελευταία λύση μεγάλου κόστους η αφαλάτωση θαλασσινού νερού.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος