Σάββατο 10 Μαΐου 2014

'' Δωρεές στο ΚΥ Κρανιδίου ... ''


 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος


 
Λίγο άκομψα, και προφανώς χωρίς την έγκριση των δωρητών έγινε αναφορά σε δωρητές του ΚΥ Κρανιδίου από τον κύριο Μαχαίρα, και μάλιστα λίγο πριν την κάλπη, που όλοι πρέπει να είναι λίγο προσεκτικοί. Ε, δεν γκρέμισε και κάνας φούρνος! Εδώ παρουσιάζονται ως μεγάλοι ευεργέτες, όχι μόνον προεκλογικά, οι τον ΧΑΔΑ του Σταυρού ποιήσαντες.
Έπρεπε όμως πρώτη να αναφερθεί η μεγάλη δωρεά του αειμνήστου συμπατριώτη και φίλου Παντελή...... Μήτσου προς το ΚΥ Κρανιδίου και μάλιστα στα πρώτα δύσκολα βήματα. Και ο Παντελής δεν ήταν εκ των πλουσίων βιλαρχών, αλλά μετέχων στα κοινά της Ερμιονίδας, και μέσω της εφημερίδας μας "ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ", και είναι ο πρώτος που έγραψε και έδωσε και σχεδιαστικό παράδειγμα για φράγματα ανάσχεσης ροής των χειμάρρων μας για τον εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων.

Εκ των όσων γράφει ο κύριος Μαχαίρας βγαίνει το συμπέρασμα ότι χωρίς αυτές τις δωρεές το ΚΥ Κρανιδίου θα ήταν σε επίπεδο αγροτικού ιατρείου. Ο θαυμάσιος εξοπλισμός του, όντως προέρχεται από ιδιωτικές δωρεές και δεν το αμφισβητεί κανείς. Μήτε ο 'σοσιαλισμός' του ΠΑΣΟΚ, μήτε της ΝΔ έκαναν το ΚΥ Κρανιδίου αυτό που είναι σήμερα. Μήτε όμως και όσοι συμπατριώτες πήραν εκατομμύρια από τις πωλήσεις των κτημάτων των προγόνων τους συνέβαλαν.
Άρα ευχαριστούμε τους δωρητές, και μακάρι η νέα δημοτική αρχή να φέρει και άλλους. Και να μην ξεχνάμε ότι το Κοινόν της Ύδρας συντηρείτο από τους πλούσιους Υδραίους. Ο απλός λαός δεν πλήρωνε τίποτα.

Όμως οι σημαντικοί δωρητές στην Ερμιονίδα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν είναι πλούσιοι των εξοχικών, αλλά συμπατριώτες, ας πούμε της μεσαίας τάξης, όπου γης, που έχουν προσφέρει πάρα πολλά σε εκκλησίες, μονές, φιλόπτωχα ταμεία, ιδρύματα πολιτισμού του τόπου μας. Και ξέρω πολύ καλά τι λέω.
Όμως βάσει του ρητού " να μη ξέρει η αριστερά σου, τι ποιεί η δεξιά σου". Και εννοώ σε απόλυτα ποσά, δηλαδή αν αθροίσουμε τα ποσά των πλουσίων εξοχικάριων είναι κατά πολύ μικρότερα των συμπατριωτών μεσαίων.
Πόσο μάλλον αν πάμε και με τον κανόνα του ευαγγελίου: το δίδραχμο της χήρας, που το έδωσε στους πτωχούς, όμως ήταν όλη η περιουσία της.
Έτσι αναλογικά, αν ένας με ετήσιο εισόδημα 30000 ευρώ προσφέρει 1000 ευρώ, η δωρεά του είναι ίδιας γενναιοδωρίας με την προσφορά 1000000 από αυτόν που έχει εισόδημα ετήσιο 30000000 που δεν θεωρείται και πάμπλουτος. Με αυτό τον κανόνα λοιπόν οι δωρεές των πλουσίων εξοχικάριων είναι ελάχιστες μπροστά στις δωρεές της μεσαίας τάξης της εξ Ερμιονίδος.

Καλές οι δωρεές όλων, ο Δήμος πρέπει να τις προκαλεί, αλλά να τιμάμε και τους δικούς μας αγνώστους, ως επί το πλείστον, δωρητές.

Από τους πλουσίους των εξοχικών ο τόπος αναμένει, το ξαναλέω, σοβαρές, επενδύσεις, οι οποίες θα τους ενσωματώσουν και στη ντόπια κοινωνία με ικανοποίηση. Αναμένει πραγματική συμμετοχή στο οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ερμιονίδας. Σε αυτό τον τομέα έχει πολύ δουλειά να κάνει η νέα δημοτική αρχή.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος