Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

'' Είναι θέμα πολύ σημαντικό ''

Τα Δίδυμα και το Ηλιόκαστρο στο Πιλοτικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Aνάπτυξης των ορεινών περιοχών Αργολίδας.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Σημασία δεν έχει το αν είναι προεκλογικό ή όχι. Σημασία έχει ότι υφίσταται και επηρεάζει το μέλλον της Ορεινής Ερμιονίδας που σε έκταση νομίζω είναι η μεγαλύτερη ορεινή περιοχή της Αργολίδας που μπαίνει σε αυτό το πρόγραμμα.
Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ορεινής Ερμιονίδας δεν νοείται χωρίς νερό, δεν νοείται χωρίς κτηνοτροφία και βιολογική αγροτική παραγωγή. Δεν νοείται με τον ΧΑΔΑ του Σταυρού, δεν νοείται με το επιφανειακό σκάψιμο για μάρμαρα και χαλίκια χωρίς άμεση αποκατάσταση.
Η γνώμη μου είναι ότι δεν νοείται και χωρίς εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της περιοχής στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Όμως τα έσοδα από αυτές να πηγαίνουν στην Ορεινή Ερμιονίδα για τις ανάγκες της και την ανάπτυξή της και ΟΧΙ στον Δήμο Ερμιονίδας για να τα κάνει έργα στις τουριστικές περιοχές. Αφού η Ορεινή Ερμιονίδα υφίσταται το όποιο κόστος από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, να έχει και το κέρδος.
Δεν αποφασίζω βέβαια, αλλά προτείνω να αναλύσουν σε αυτή την βάση το θέμα οι της Ορεινής Ερμιονίδας, με τα υπέρ και τα κατά και όχι με βάση τα των οικολογούντων της τουριστικής Ερμιονίδας οι οποίοι χωρίς να τρέχει τίποτα έδιωξαν τα σκουπίδια τους για Σταυρό μεριά. Καλά και τα μονοπάτια, καλά και τα παραδοσιακά χωριά με τα παραδοσιακά (ανύπαρκτα μέχρι στιγμής στην αγορά) προϊόντα, καλά και τα βένια και τα Natura, καλά και τα ιστορικά μνημεία αλλά όλα αυτά είναι συμπληρωματικά μιας Βιώσιμης Ανάπτυξης Ορεινής Περιοχής.
Δεν μπορεί όμως η οικονομία της Ορεινής Ερμιονίδας να στηριχθεί σε αυτά που εν πολλοίς είναι και εποχιακά. Ανάπτυξη είναι να μπορούν να ζουν οι κάτοικοι από τα επαγγέλματά τους, να βρίσκουν δουλειά καλή οι νέοι στο ντόπο τους και να έρχονται και άλλοι να ανοίγουν δουλειές στον τόπο. Το βιώσιμη, πράσινη κ.λ.π. έπονται, όμως τα επιβάλλει η φρόνηση. Τι νόημα έχει να είναι η Ορεινή Ερμιονίδα παρθένα περιοχή του βένιου, με όλα τα κτήματα παρθένα σε αγρανάπαυση λόγω έλλειψης νερού, και τα χωριά της χωρίς κατοίκους; Για ποιον αυτή η βιωσιμότητα και αειφορία;
Όταν λοιπόν παρουσιάζονται τέτοιες ευκαιρίες, είναι οι κάτοικοι που τους αφορούν οι μπροστάρηδες που θα τις εκμεταλλευτούν. Φυσικά και θα προστρέξουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την ευκαιρία "Πράσινοι" και "Οικολόγοι" κάθε απόχρωσης αλλά και επιδίωξης, όχι βέβαια για να ζήσετε εσείς της Ορεινής Ερμιονίδας καλύτερα, αλλά να κερδίσουν οι ίδιοι πολιτικούς πόντους. Αν επιτρέψετε σε αυτούς να γίνουν κυρίαρχοι της ανάπτυξής σας, το χάσατε το παιχνίδι. Ρίχτε μια ματιά του τι γίνεται στο κόμμα των Πρασίνων Οικολόγων του τόπου μας για τις καρέκλες αλλά και το ζειν και θα καταλάβετε.
Εσείς ζείτε στον τόπο σας και στις Κοινότητές σας  και την τύχη σας δεν μπορεί να την καθορίζει κανένας άλλος, ούτε ο Δήμος, εκτός και αν φιλόστοργα συμπορευθεί μαζί σας. Εσείς θα θέσετε στους αρμόδιους του Πιλοτικού Σχεδίου τα προβλήματα του νερού, των καλλιεργειών, του ΧΑΔΑ, την έλλειψη μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, την έλλειψη, κακά τα ψέματα, επιχειρηματικού και συνεργατικού πνεύματος, το Σφαγείο, και ό,τι άλλο θεωρείτε ζωτικό για την ανάπτυξή σας.

Και ένα να μην ξεχνάτε: Ο τόπος σας όπως και όλη η Ερμιονίδα είναι μικρός και η πρόγονοί μας δημιούργησαν το πρότυπο της πολλαπλής ενασχόλησης το οποίο περιγράφω εκτενέστατα στο βιβλίο μου "Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ". Ο ποιμήν, έχει και ελιές, και σπέρνει, και μέλη της οικογενείας του έχουν τουριστικό επάγγελμα το καλοκαίρι κ.λ.π. Αυτό μας έχει παραδοθεί επιτυχώς. Το νερό αυτό το πρότυπο θα αναστήσει. Το "πρότυπο της ξαπλώστρας", δουλεύω λίγο στον τουρισμό ή την οικοδομή, ή στο ποιμενοστάσιο και απαιτώ τον υπόλοιπο χρόνο επιδόματα, ασφάλειες κ.λ.π. από όλους τους άλλους φορολογούμενους είναι και ήταν ξένο στον τόπο μας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος