Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ανάργυρος ο εξ αναργύρων (2)

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος 
Ας δούμε και τα δημοτικά πράγματα από κάποια απόσταση.
Ο Αγαπητός Ανάργυρος ο εξ αναργύρων βγήκε τρεις φορές Δήμαρχος Ερμιόνης. Την πρώτη παραταξιακός του ΠΑΣΟΚ. Τις άλλες δύο περισσότερο ως Ανάργυρος. Από τις πρώτες εκλογές δεν πήρε πάνω από περίπου 33%. Αυτό σημαίνει ότι οι συμπατριώτες προτιμούσαν κάποιον καλύτερο ή ικανότερο ή ό,τι άλλο. Όμως οι πολιτικοί του αντίπαλοι και στις δύο εκλογές δεν πρόβαλλαν αυτόν το καλύτερο ή ό,τι άλλο, οπότε ο Ανάργυρος στις δεύτερες εκλογές έπαιρνε πάνω από 50%. Άρα από ό,τι υπήρχε στα δημοτικά πράγματα του τόπου μας τον θεώρησαν ως καλύτερη λύση από τις υπάρχουσες, αφού ο καλύτερος, ή ικανότερος, ή ότι άλλο, ποτέ δεν εμφανίστηκε, δηλαδή οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν τον εμφάνισαν ποτέ. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.......
.....
Έτσι η νίκη του δεν ήταν απόλυτη νίκη του, όμως ήταν απόλυτη ήττα των αντιπάλων του. Και φυσικά τα περί λαού που πλανήθηκε, περί δημοτών που παραπλανήθηκαν, και τα παρόμοια, είναι για μικρά παιδιά. Γιατί είναι άλογος αυτός που θα ισχυριστεί ότι πλανήθηκε τρεις φορές το πάνω από 50% των συμπατριωτών και δεν αυτοπλανάται ο εις που το ισχυρίζεται . Άλλωστε και η Αθηναϊκή Δημοκρατία έλεγε ότι καλύτερη είναι η λανθασμένη απόφαση των πολλών, παρά η σωστή του ενός.
Ας δούμε το έργο του, και φυσικά της παράταξής του, αφού δούμε όμως πρώτα το 4ετές έργο του Δήμου Ερμιονίδας και της "παράταξής" μας. Το επιτελείο που "ίδρυσε και την παράταξη", το επιτελείο που και διοίκησε ουσιαστικά, ήταν επιστήμονες και μάλιστα εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα ή στον ευρύτερο.  Όμως το αρνητικό έργο, είναι πολύ μεγαλύτερο από το θετικό, ή από το μη έργο, την στασιμότητα δηλαδή. Γιατί η στασιμότητα είναι πολύ καλύτερη από το αρνητικό έργο. Και δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες, δηλαδή πόσιμο νερό, νερό άρδευσης, ανακύκλωση, ΧΑΔΑ Σταυρού, ούτε στα θετικά όπως τα έργα στο Φράχθι. Η γενική αίσθηση είναι ότι δεν υπήρξε όραμα και δεν υλοποιήθηκε ένα σχέδιο. Πολλά λόγια, πολλά γραπτά, πολλά βίντεο, πολλές φωτογραφίες, πολλοί παρατρεχάμενοι, πολύ παράσταση και ρεκλάμα, όμως μία βόλτα στην Ερμιονίδα πείθει ότι τίποτα δεν άλλαξε. Δεν λέω ότι όλα έγιναν χειρότερα, αλλά ότι τίποτα δεν άλλαξε.
Αντίθετα, στην Ερμιόνη ο Ανάργυρος ο εξ αναργύρων φαίνεται ότι υλοποίησε ένα σχέδιο και άλλαξε πολλά. Άλλα δεν ήταν σωστά, άλλα αποτύχανε, άλλα είχαν ίσως προτεραιότητα, άλλα αργήσανε να γίνουνε, αλλά αυτό είναι κριτική.
Η Ερμιόνη απέκτησε περιφερειακό σύστημα αγωγών των λυμάτων της και έβαλε μπρος το βιολογικό. Αυτό το έργο, με τις ατέλειες και τις καθυστερήσεις του, ήταν όντως αναπτυξιακό και παραγωγικό. Ξεβρόμισαν τα λιμάνια μας και γέμισαν τουριστικά σκάφη και οι επισκέπτες κάθονταν ευχάριστα χωρίς την ανυπόφορη μπόχα.
Ολοκληρώθηκαν οι επιστρώσεις των δύο παράλιων χώρων μας του Λιμανιού και των Μαντρακίων. Χωρίς, είναι αλήθεια, με εμπνευσμένη αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά σίγουρα με ένα σχέδιο που ήθελε ασφαλείς προκυμαίες και λιμάνια για τα πλοία, αλιευτικά σκάφη και τα τουριστικά, και εκτεταμένους χώρους για τις δραστηριότητες κυρίως των καταστημάτων του τουριστικού τομέα και της εστίασης. Κρίσεις και κατακρίσεις πολλές, αλλά υλοποιήθηκε ένα σχέδιο. Φτιάχτηκε και λιμάνι στα Μαντράκια για να πιάνουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Πιάνουν τελικά οι ανεμότρατες και μικρά τουριστικά σκάφη. Απέτυχε στον κύριο προορισμό του, αλλά ήταν μέρος σχεδίου που υλοποιήθηκε.
Ασφαλτοστρώθηκε όλη η Ερμιόνη, όμως στο πολυσύχναστο κέντρο της δεν ξεκίνησε μια πλακόστρωση και μένουν άναρχα τσιμέντα.
Ασφαλτοστρώθηκαν και συντηρούνταν κανονικά οι αγροτικοί δρόμοι. Η Ερμιόνη ήταν καθαρή, οι μπανιέρες φροντισμένες όπως και το Μπίστι. Φυσικά ξένισε η αδιαφορία για την βαμβακίαση και ικανοποίησε το ενδιαφέρον και η αποτελεσματικότητα του Δήμου Ερμιονίδας σε αυτό το θέμα.
Στα πέριξ της Ερμιόνης δημιουργήθηκε ένα νέο τοπίο με τους μύλους, και τα ξωκκλήσια. Ένας σταθερός κύκλος εκδηλώσεων τον Ιούλιο, και το κάψιμο του Γιούδα. Πολλοί δεν συμφωνούν. Αλλά το είδε ο Αγαπητός Ανάργυρος ως προβολή του τόπου και το υλοποίησε.
Εγκαταστάθηκε ο Δήμος Ερμιόνης στο Δημοτικό Σχολείο (υπερβολικό για έναν μικρό Δήμο). Όμως εγκαταστάθηκε.
Και άλλα πολλά γίνανε, στην υποδομή αθλητισμού, πολιτισμού κ.λ.π. αλλά δεν είναι να μπαίνουμε στις λεπτομέρειες, είτε θετικά είτε αρνητικά. Και στο Θερμήσι φτιάχτηκε βιολογικός που έγινε ερείπιο, αλλά έτσι έμεινε και τα επόμενα 4 χρόνια. Και στο Μπίστι ξεκίνησε πυρασφάλεια, αλλά στη μέση έμεινε και τα επόμενα 4 χρόνια. Και τα σκουπίδια καίγονταν στο Κρόθι, όμως και δίπλα μας στα Δισκούρια.
Αυτό που φαίνεται με τη πρώτη ματιά, είναι ότι υπήρξε ένα σχέδιο και ένα όραμα κυρίως του Ανάργυρου του εξ αναργύρων. Να κάνει την Ερμιόνη με κάθε τρόπο και με κάθε έργο τουριστικά γνωστό προορισμό. Να διευκολύνει την καθημερινότητα των ανθρώπων της αγροτικής και αλιευτικής παραγωγής και των εξοχικών, των καταστημάτων εστίασης και τουρισμού. Να ενισχύσει την υποδομή του πολιτισμού και του αθλητισμού. Χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ και τους ανθρώπους του, βουλευτές, στελέχη του Δημοσίου, οικονομικούς παράγοντες, ελάχιστα χρησιμοποήθηκε. Λάθη, αστοχίες, παραβλέψεις, διευκολύνσεις, πάμπολλες. Αλιεία ψήφων; Και βέβαια! Άλλωστε ποιος δε κάνει; Διπλωματία και σχέσεις; Ναι, και είναι στα συν. Αλλά με μια ματιά φαίνεται σήμερα ότι υπήρξε ένα όραμα για την Ερμιόνη και ένα σχέδιο που υλοποιήθηκε. Και αυτό φαίνεται σήμερα, που επί 4 χρόνια για ολόκληρη την Ερμιονίδα ούτε όραμα, ούτε σχέδιο είχε η Δημοτική Αρχή ούτε γέφυρες με την Περιφέρεια, τους γύρω Δήμους και την κεντρική Διοίκηση, και φυσικά πώς να υλοποιήσεις αυτό που δεν έχεις;
Πιστεύω ότι ο Ανάργυρος ο εξ αναργύρων, ως σιδεράς, ως γλετζές, ως έτοιμος να βοηθήσει τους πάντες, ως εξ αναργύρων, ήταν και είναι αυτό που λέμε παιδί του λαού, και ως εκ τούτου είχε ένα αγαθό όραμα και ένα σχέδιο για να δει την Ερμιόνη καλύτερη και τους ανθρώπους του μόχθου να προοδεύουν. Ένα όραμα και ένα σχέδιο που πήγασε από την λαϊκή ψυχή, και δεν ήταν προϊόν επιστημονικής η πολιτικής - ιδεολογικής σύλληψης.

Είθε η νέα Δημοτική αρχή να μας επαναφέρει σε ένα νέο όραμα, σε ένα νέο σχέδιο για ολόκληρη την Ερμιονίδα και σε ένα πλέγμα σχέσεων με τους γύρω Δήμους, την Περιφέρεια και την Διοίκηση.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος