Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

'' Park ''

Από κει και το πάρκο.
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Είναι μια έκταση ή επιφάνεια με φυσικά ή τεχνητά αντικείμενα και με διάφορους σκοπούς και χρήσεις. Πάρκο προστασίας αρκούδας, πάρκο για ξεκούραση, βιομηχανικό πάρκο, πάρκο για μωρά και ένα σωρό άλλα. Και το νεκροταφείο, πάρκο είναι.
Τώρα τι είναι το οικολογικό πάρκο; Τρέχα γύρευε. Ευτυχώς που δεν το είπαν και εναλλακτικό.
Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα.
Αν έχει στο πρόγραμμά του ένας συνδυασμός να φτιάξει ένα οικολογικό πάρκο, αφού πρώτα διευκρινίσει τι εννοεί, ποια η χρησιμότητά του και πώς θα διατηρηθεί εν ζωή, γιατί δεν το φτιάχνει οπουδήποτε αλλού, αλλά πρέπει να το φτιάξει πάνω από το χάλι του Σταυρού; Δηλαδή ενοχλεί να φύγουν τα σκουπίδια όλα, μαζί με τις εγκαταστάσεις και να το κάνει ο Δήμος φωτοβολταϊκά; Ή να φυτέψει λίγα πεύκα και να γίνει σε 20 χρόνια ένα ωραίο πευκοδάσος;
Προφανώς ο συνδυασμός δεν ξέρει τι είναι αποκατάσταση και...
.... παρακολούθηση ενός ρυπασμένου χώρου και με ποιες διαδικασίες μπορεί ο χώρος να επανέλθει, νομικά, στην αρχική του κατάσταση, ώστε να γίνει πάρκο ή ό,τι άλλο. Και στα 5 χρόνια δεν θα προλάβει να το κάνει πάρκο όσο και να το θέλει. Γι' αυτό το μόνο εφικτό στην 5ετία είναι η πλήρης αποκατάσταση του χώρου, χωρίς καμιά αναφορά για το τι θα γίνει μετά.
Κατά τη γνώμη μου το ελάχιστο που πρέπει να υποσχεθεί ένας συνδυασμός είναι ότι από την Πρώτη μέρα δεν θα στείλει ούτε ένα κιλό απορρίμματα, ούτε ένα κιλό ανακυκλώσιμα σε αυτόν το χώρο. Μπορεί να μη πει τίποτα για αυτόν το χώρο, μπορεί να πει ότι θα προσπαθήσει να φύγουνε τα υπάρχοντα. Δεκτή η προσπάθεια έστω και με πενιχρά αποτελέσματα. Αλλά από την Πρώτη ημέρα ούτε κιλό. Άλλοι τρόποι, αλλού, ναι.
Δεν περιμένουμε ποιος συνδυασμός θα ανατρέξει στο ιντερνετ για να γράψει τη πλέον περισπούδαστη έκθεση ιδεών για την ανακύκλωση και το χάλι του Σταυρού.
Πολιτική θέλει ο τόπος. Δηλαδή πολύ πολύ απλά πράγματα. Και για την ανακύκλωση. Ας αναγνωρίσουν οι συνδυασμοί με την αρχή PARETO τις 3-4 βασικές πηγές ημερήσιας παραγωγής ανακυκλωσίμων, και να  υποχρεώσει, αλλά και να βοηθήσει να ανακυκλώνουν καθημερινά, τα ανακυκλώσιμά τους. Πρώτα να ονομάσει, όχι θεωρίες και πυραμίδες.
Προσωπικά έχω γράψει ότι τα περισσότερα ανακυκλώσιμα, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες τα παράγουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Με αυτούς θα προχωρήσει ο Δήμος πρώτα, με πνεύμα συνεργασίας.
Αν, όπως φαίνεται κατέβουν κάπου 6 συνδυασμοί, είναι αναγκαίο ο καθένας να έχει ξεχωριστή πολιτική για τα απορρίμματα, απλά για να διαφέρει από τους άλλους; Πάμε καλά; Αυτό μας διδάσκει η κρίση;

*** Και επειδή οι συνδυασμοί τρέχουν στον κύριο Δήμαρχο για ενημέρωση, αν πραγματικά την εννοούν, να θέσουν το ερώτημα και να μας πουν την απάντηση που πήραν: Πόσα χύμα απορρίμματα άδειασε ο Δήμος μας στον χώρο του δεματοποιητή και να ζητήσουν τα ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ παράδοσης - παραλαβής. Από εδώ αρχίζει η αξιοπιστία ενός συνδυασμού. Περίεργο βέβαια αυτό που είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο, που καταδεικνύει το ποιος τα παραλάμβανε με νόμιμες διαδικασίες, ενώ δεν είχε τρόπο να τα δεματοποιήσει. Δεν απασχολεί δε καθόλου τους οικολογούντες.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος