Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

''Ανάλυση pareto ''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
 
Ας την διαβάσουν καλά όσοι πρόκειται να διοικήσουν μετά τις εκλογές για 5 χρόνια το Δήμο μας. Πέντε χρόνια είναι ένα "πενταετές", όπως λέμε, πρόγραμμα και μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω ή τα κάτω πάνω. Μέσα σε 5 χρόνια μια επιχείριση από...
... το πουθενά μπορεί να γίνει κορυφαία. Το ίδιο και ένας Δήμος. Ο Δήμαρχος είναι ένας Manager, ασκεί διοίκηση και δεν μπορεί να αγνοεί τα βασικά εργαλεία του managment. Επειδή εκλέγεται, και δεν προσλαμβάνεται με αξιοκρατικά κριτήρια, δεν σημαίνει ότι αυτόματα γίνεται σοφός. Άλλωστε από την εποχή του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, μέχρι και τον Καστοριάδη, επειδή ακριβώς εκλέγεται ως πολιτικός - manager, έχει ρόλο πολύπλοκο και πολύ πολύ δυσκολότερο από τον manager επιχειρήσεως.
Άμα το διαβάσει καλά και ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος θα καταλάβει γιατί απέτυχε η ανακύκλωση.
Καλό είναι δε να ληφθεί σοβαρώς υπ' όψιν η αρχή αυτή και στα προεκλογικά προγράμματα, γιατί 3-4 βασικά να εξαγγελθούν και υλοποιηθούν πλήρως, θα απογειώσουν τον Δήμο, ενώ αν εξαγγελθούν 50, απλά θα κάνουμε μια νέα τρύπα στο νερό.

Και να μην ξεχνάμε: Διαχειρίσιμα είναι αυτά που μπορούμε με ένα τρόπο να τα μετράμε και να παρακολουθούμε την πορεία τους.
Και τον Δήμο δεν τον κάνει το Δημαρχείο. Στον πόλεμο το επιτελείο Πρώτης Γραμμής μέσα από αντίσκηνο κατευθύνει τις επιχειρήσεις. Τουτέστιν μη μας κουβαλήσει ο μελλοντικός Δήμαρχος τον Δήμο στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Ερμιόνης και καταστρέψει την προοπτική του χωριού μας, κάνοντας τον ωραιότερο χώρο της Ερμιόνης καθημερινό πάρκιν μέσα στις αρχαιότητές μας. Υπάρχουν οι αγροτικές αποθήκες που με κατάλληλη προσαρμογή φτάνουν και περισσεύουν για Δημαρχείο.
Και τελευταίο: Μέτοχοι της επιχείρισης ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ είμαστε οι ψηφοφόροι και κατ' επέκταση οι Δημότες. Ο Εργαζόμενοι στον Δήμο είναι υπάλληλοι έναντι του Δημάρχου αλλά και των μετόχων - δημοτών. Και σκοπός βασικός κάθε επιχείρισης είναι να ικανοποιήσει πρώτα τους μετόχους της, ενώ ικανοποιεί τους υπαλλήλους της, όταν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Φυσικά και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου είναι η ψυχή, όχι του Δήμου, αλλά του δήμου ως επιχείριση, ως οργανισμού, με σκοπό όμως την ικανοποίηση των μετόχων.
Αιρετικά; Άμπα! Κοινότυπα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος


H ανάλυση κατά Pareto είναι μία τεχνική στατιστικής ανάλυσης που βοηθάει στην σωστή λήψη αποφάσεων για την βελτίωση μίας κατάστασης. Με την ανάλυση Pareto δεν επικεντρωνόμαστε σε όλες τις αιτίες ενός προβλήματος, αλλά μόνο στις πιο σημαντικές.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες, από ένα σύνολο αιτιών, που συνεισφέρουν περισσότερο σε ένα πρόβλημα;

Vilfredo Pareto
Ο Νόμος του 80/20

Την απάντηση δίνει η παραπάνω τεχνική ανάλυση, η οποία βασίζεται στον παγκόσμιο νόμο του 80/20. Ο νόμος του 80/20 είναι η βασική αρχή της ανάλυσης κατά Pareto και η οποία σημαίνει ότι:

Με μόνο 20% της προσπάθειας επιτυγχάνεται βελτίωση κατά 80% ή το 80% των παραγόντων που δημιουργούν ένα συνολικό πρόβλημα (αστοχία υλικού στην ποιότητα, προληπτική συντήρηση μηχανών, βλάβες μηχανών, πτώση ή αύξηση πωλήσεων, αύξηση κερδοφορίας ή μείωση κερδών στα οικονομικά, κατανομή πλούτου κλπ) συνεισφέρει μόνο στο 20% του συνολικού προβλήματος ή αλλιώς από όλα τα αίτια μόνο το 20% αυτών αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί τους.

Στα τέλη του 1940 ο Joseph M. Juran, ο γκουρού στην διαχείριση και διασφάλιση ποιότητας, πρότεινε την αρχή αυτή που αργότερα πήρε το όνομα του Ιταλού οικονομολόγου Vilfredo Pareto. Ο Pareto παρατήρησε ότι το 80% των εσόδων στην Ιταλία προέρχεται από το 20% του πληθυσμού και επίσης ότι το 20% του πληθυσμού κατέχει το 80% της γης. Ο Pareto έκανε και άλλες έρευνες σε άλλες χώρες και διαπίστωσε με έκπληξη ότι η αρχή του 80/20 ίσχυε παντού.

Μερικά παραδείγματα:

  • Το 20% του αέρα είναι υπεύθυνο για την ζωή στη γη, αφού αποτελείται από οξυγόνο και το υπόλοιπο 80% από άζωτο (αυτό που δεν φέρει ζωή). 
  • Το 80% των παραπόνων των πελατών προέρχεται από το 20% των προϊόντων ή των παροχών υπηρεσίας μίας επιχείρησης. 
  • Το 80% των μηχανικών καθυστερήσεων προέρχεται από το 20% των μηχανών μας. 
  • Μόνο το 20% των προϊόντων ή των υπηρεσιών, μιας επιχείρησης, δίνει το 80% των κερδών της 
  • Μόνο το 20% των πωλήσεων συνεισφέρει στο 80% των εσόδων 
  • Μόνο το 20% των ελαττωμάτων προκαλεί μείωση κατά 80% στην ποιότητα ενός προϊόντος κοκ. 
Και για να είμαστε πάντα επίκαιροι με την παρούσα κατάσταση της αγοράς, μόνο το 20% των οφειλετών μας συνεισφέρει στο 80% των απωλειών μας σε κέρδη.

Έτσι, αντί να επικεντρωνόμαστε σε όλους τους πελάτες, που μας χρωστάνε χρήματα, καλό θα ήταν να «κυνηγάμε» την πληρωμή μας από το 20% των συνολικών οφειλετών μας. Έτσι θα καταφέρουμε βελτίωση στα κέρδη μας κατά 80%.