Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

'Ορεινή Ερμιονίδα''

Είναι ανάγκη να καταγραφούν ακόμη και οι πιο ταπεινές κατασκευές.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Για τον απλό λόγο: Δεν είναι καθόλου ταπεινές και ασήμαντες. Έγιναν από τον άνθρωπο του μόχθου, γιατί τις χρειαζότανε να καλύψει ουσιαστικές ανάγκες του. Και σήμερα η αρχιτεκτονική, όσο μεγαλειώδης και να είναι αν δεν είναι χρηστική και αναγκαία, δεν είναι παρά επίδειξη. Μεγάλοι αρχιτέκτονες όπως ο...
....Κωνσταντινίδης και ο Πικιώνης συστηματικά ασχολήθηκαν με την λαϊκή κατοικία, τις λαϊκές κατασκευές γιατί είναι σοφά, ωραία και χρήσιμα κατασκευάσματα. Είναι όπως τα δημοτικά μας τραγούδια.
Για παράδειγμα η Ύδρα που είναι δύο Ύδρες: Η μία, η γνωστή, με τα θαυμαστά αρχοντικά της που κάλυψαν τις ανάγκες, υλικές και πνευματικές μιας μοναδικής εποχής, και η ορεινή Ύδρα με τις κατασκευές των ανθρώπων του μόχθου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα. Ξερολιθιές, στάνες, αγροτόσπιτα, περιβόλια, μονοπάτια, καλντερίμια, οχυρές θέσεις, παρατηρητήρια, υδραγωγεία, πηγές, στέρνες, ιερά, ξωκκλήσια, μοναστήρια, χαράγματα στις πέτρες, ασβεστοκάμινα, και τόσα άλλα, μπερδεμένα μέσα στο χρόνο, ποιο πρώτο και ποιο δεύτερο, τοπωνύμια  μύθοι, ιστορίες.  Δεν ξέρω ποιος κερδίζει τα περισσότερα, ή μάλλον ποιος χάνει: Αυτός που θα περιηγηθεί τον οικισμό ή αυτός που θα πάρει τα βουνά της Ύδρας;
Στα βιβλία μου προσπάθησα να καταγράψω τα βασικά της ορεινής Ερμιονίδας και τα σε μένα τότε προσιτά. Αυτό είναι το λίγο, γιατί είναι ασύνδετα με την πραγματική ζωή χιλιετιών αυτής της θαυμάσιας περιοχής της Ερμιονίδας. Γιατί άλλο είναι η φωτογραφία μιας στάνης, και άλλο η ακριβής περιγραφή του κατασκευαστή και χρήστη της.
Υπάρχουν ντόπιοι που γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα πάνω στα πανέμορφα βουνά μας που ξεκινούν από το ακρ. Ίρια, μέχρι το ακρ. Τσελεβίνια. Σήμερα και στα Δίδυμα και στο Ηλιόκαστρο και στο Θερμήσι υπάρχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι αλλά και άλλες συλλογικότητες που μπορούν να οργανώσουν μια λεπτομερή καταγραφή των ιχνών που άφησε πίσω τους ζωή χιλιετιών. Καταγραφή που θα οδηγήσει σε ένα πολύτομο βιβλίο: Η ΟΡΕΙΝΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ, ΓΗ, ΖΩΗ, ΜΥΘΟΣ. Φυσικά και δεν εννοώ έναν τουριστικό οδηγό, αλλά έργο αυτογνωσίας που θα είναι η βάση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας. Γιατί άλλο είναι μια υπερμοντέρνα κτηνοτροφική μονάδα στα Δίδυμα που παράγει κρέας, και άλλο μια μονάδα που συνεχίζει την παράδοση αιώνων και το εννοεί. Γιατί η παραγωγή που θέλει να ξεφύγει από τη μαζικότητα, πρέπει να έχει πίσω της παράδοση και μύθο.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος