Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

'' Σαν πολιτικός, πέστε μας την αλήθεια. ''

 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
"Οι μόνοι που δεν χάρηκαν για το άνοιγμα της γεώτρησης ( βάθους 190 μέτρων, με υψόμετρο 350 μέτρα συν, τουλάχιστον 100 μέτρα πάνω απ την επιφάνεια της θάλασσας) είναι όσοι, ο καθένας για τους δικούς του μικροπολιτικούς ή μη λόγους, είχαν συμφέρον να μην έχει νερό ένα ολόκληρο χωριό και να τροφοδοτείται με νερό από ιδιωτικά βυτία χρεώνοντας όλους τους δημότες της Ερμιονίδας."

Στα Δίδυμα έχουν κάνει νομίζω περί τις 9 γεωτρήσεις για να βρουν νερό για το χωριό τους, εκ των οποίων σήμερα με πολύ προσοχή στην υδροληψία λειτουργούν 3-4. Και είναι ανήσυχοι οι άνθρωποι, γιατί γνωρίζουν ότι δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, απλά πιάνουν από....... πιο ψηλά τα νερά, ή  με προσοχή από τις βαθιές γεωτρήσεις, γιατί γρήγορα ήλθε η θάλασσα πάνω. Ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι οριστική λύση, γι' αυτό είναι από τους πρώτους που περίμεναν τον Ανάβαλο, αλλά αντί Ανάβαλο είδαν να παρακάμπτεται το χωρίο τους και να δημιουργείται το αίσχος του Σταυρού. Είχαν και έχουν κάθε δικαίωμα και δίκιο να βρουν νερό να πιουν.
Και σεις ως Ηλιοκαστριώτες έχετε κάθε όμοιο δικαίωμα, και έπρεπε να το είχατε ασκήσει προ πολλού. Προφανώς δεν σας εμπόδισα*. Αλλά τέτοιες γεωτρήσεις δεν είναι η λύση για την Ερμιονίδα, αλλά μια λύση ανάγκης για το Ηλιόκαστρο. Και ο πιο απλός αγρότης θα σας πει ότι μακροπρόθεσμα στραγγίζουμε τα νερά της ορεινής Ερμιονίδας που υπογείως τροφοδοτούν τους κάμπους.

Ποιοι ήσαν που για το μικροπολιτικούς λόγους είχαν συμφέρον να μην έχει νερό ένα ολόκληρο χωριό; Γιατί εγώ δεν είμαι. Ονομάστε τους, αφού εσείς δεν ασκείται μικροπολιτική αλλά πολιτική. Τουλάχιστον θα μας γλυτώσετε από το να τους ψηφίσουμε.
Αντιλαμβάνομαι ότι κατάφεραν κάποιοι που είχαν νερό για πούλημα(;) και κάποιοι που είχαν ιδιωτικά βυτία(;), ότι αυτοί κατάφεραν, άγνωστο πώς, να μην έχει νερό το Ηλιόκαστρο για να παίρνει νερό από κάποιους (;) ο Δήμος, να πληρώνει (;) ιδιωτικά βυτία (;) για να σας το φέρουν και το κόστος να περνάει στον λογαριασμό ύδρευσης όλων των κατοίκων της Ερμιονίδας (εννοείτε και παλαιότερα του δήμου Ερμιόνης;). Αυτό μας λέτε.
Αφού λοιπόν είστε σύμβουλος της παρατάξεως μας και πολιτικός, οφείλετε να μας δώσετε στοιχεία δημοσίως σε μας που πληρώνουμε τον λογαριασμό της πολυδάπανης ύδρευσης του χωριού σας, από ποια αδειοδοτημένη γεώτρηση για εμπόριο νερού έπαιρνε ο Δήμος μας νερό, πόσο νερό έπαιρνε, πόσο πλήρωνε το χρόνο, με ποια ιδιωτικά αδειοδοτημένα βυτία σάς το έφερνε και πόσο τα πλήρωνε το χρόνο. Και να μας πείτε ποιοι είχαν συμφέρον από αυτήν την ιστορία, έστω για μικροπολιτικούς λόγους. Αυτό επιτάσσει η πολιτική, αν δεν δώσετε αυτά τα στοιχεία, ξαναδώστε μας τον ορισμό της μικροπολιτικής.
Δεν μπορώ να φανταστώ, ότι όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ένα παρόμοιο χωριό, τα Δίδυμα, ενδιαφέρθηκαν και έκαναν 9 γεωτρήσεις με όποια προβλήματα, εσείς δεν κάνατε καμία ως Κοινότητα, δεν κάνατε καμία και ως Δήμος Ερμιόνης, τη στιγμή που το κόστος μιας τέτοιας γεώτρησης είναι ένα μικρό έξοδο που το αντέχει ο κάθε αγρότης για το κτήμα του. Και ξαφνικά, λίγο πριν τις εκλογές κάνετε τη γεώτρηση, που είναι και η πρώτη, σύμφωνα με αυτά που λέτε.
Είχα την εντύπωση ότι είχατε νερό πόσιμο από γεώτρηση, ή από γεωτρήσεις και η γεώτρηση αυτή θα σας αυξήσει την παροχή. Επειδή σύμφωνα με τα λεγόμενά σας εμείς οι υπόλοιποι πληρώναμε κυρίως το μάρμαρο, πληροφορείστε μας σχετικά, δηλαδή κάντε πολιτική.
Και εξηγείστε μας: Αν όντως ο Δήμος, δηλαδή η παράταξή μας, σαν έφερνε καλό νερό με βυτία, γιατί αυτό το νερό να μην το έδινε σε μας στον κάμπο που αποδεδειγμένα δεν έχουμε πόσιμο, ή να το έδινε στα σχολεία που οι μαθητές αγοράζουν μπουκαλάκι, και για λόγους ισότητας να σας έφερνε από το πόσιμο της ΔΕΥΑΕΡ που πίνουμε όλοι; Τι προνομιακή μεταχείριση ήταν αυτή;

* Το μόνο που έκανα ήταν με πολλές πολλές επισκέψεις να καταγράψω στα βιβλία μου όλη την υποδομή των μεταλλείων, να καταγράψω και απεικονίσω τις αρχαιότητες, πολλές εκ των οποίων ήσαν άγνωστες, και να δώσω την εκδοχή περί ειλεών αμπέλων για το αρχαίο όνομά σας, εκδοχή που χρησιμοποιείτε πλέον και στη γιορτή του κρασιού.
Και κάτι παλιό: Όταν είχατε αντί άσφαλτο τον χειρότερο χωματόδρομο της επαρχίας, με την εφημερίδα μας, με διαβήματα, επισκέψεις σε βουλευτές, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι της τότε παρέας μας για να φτιαχτεί ο δρόμος, για τον οποίο φυσικά ουδείς από μας είχε το παραμικρό ιδιωτικό συμφέρον.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος