Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ: ''Ξύπνησε μνήμες απο τα παλιά το Νεράϊδα....''

<<Παλιοί Ερμιονίτες, θυμούνται μέσα απο το Εικονοσκόπιο την "Νεράϊδα" που τους ταξίδευε...>>
 Το ιστορικό πλοίο "έδεσε" ξανά στην Ερμιόνη, έξι δεκαετίες μετά το πρώτο του δρομολόγιο στον Αργοσαρωνικό....

Το "Εικονοσκόπιο" όπως πάντα πρώτο στα μεγάλα γεγονότα της περιοχής έτσι και τώρα υποδέχτηκε πρώτο το Νεράιδα (το πρωί της 17ης/9/2013) στον διαδικτυακό τύπο και με νόμιμο - επαγγελματικό ρεπορταζ   ανοίγει επι της ουσίας τον φάκελο για το συμβατικό πλοίο Νεράιδα και σας μεταφέρει θύμισες που διηγούνται και μιλούν αποκλειστικά για τους αναγνώστες μας φυσικά πρόσωπα , Ερμιονίτες βιοπαλαιστές που ταξίδεψαν με το <<θρυλικό>> αυτό πλοίο....


Ρεπορτάζ για το eikonoskopionews: Μίλτος Ιωαννίδης.
"Η Νεράϊδα, σάλπαρε και πάλι! Με πολλή συγκίνηση και νοσταλγία, θυμόμαστε εκείνες τις περασμένες δεκαετίες που ως παιδιά δουλεύαμε στο λιμάνι της Ερμιόνης. Λιμενεργάτες και καβοδέτες, δέναμε και λύναμε το "Νεράϊδα". Ταξιδεύαμε με αυτό για πολλά χρόνια μέχρι που σταμάτησε τα δρομολόγια. Σήμερα το υποδεχόμαστε ξανά. Για εμάς τους παλαιότερους, αυτή η "Νεράϊδα" μας γεμίζει με συναισθήματα!".
Ο Βασίλης Γιδόπουλος και ο Απόστολος Σιφναίος, "γυρνούν τον χρόνο" πολλά χρόνια πίσω, στις δύσκολες εποχές του '50 και του ΄60. τότε που "έδεναν" και "έλυναν" το ιστορικό πλοίο "Νεράϊδα" μαζί με άλλους παλιούς Ερμιονίτες:
"Δουλεύαμε μαζί με τον Μίμη Σχοινά, τον Βασίλη Βλαχοδημήτρη, τον Φραγκίσκο Σιφναίο (πατέρα του Απόστολου Σιφναίου) και με πολλά άλλα παιδιά, στο λιμάνι της Ερμιόνης. Ένα απο τα ωραιότερα και πιο γρήγορα πλοία εκείνης της εποχής, η "Νεράϊδα", αποβίβαζε και επιβίβαζε τον κόσμο. Εξυπηρετούσε για χρόνια την περιοχή μας. 
Χαιρόμαστε που σήμερα πιάνει ξανά λιμάνι στην Ερμιόνη, ως Πλωτό Μουσείο. Να το θυμηθούμε εμείς οι παλιότεροι αλλά και να το μάθουν οι νεότεροι. Εμάς μας θυμίζει έντονα τα παιδικά μας χρόνια. Δίχως αμφιβολία, είναι η "Νεράϊδα"των ονείρων μας!".

Στο λιμάνι της Ερμιόνης βρέθηκαν σήμερα και άλλοι παλιοί Ερμιονίτες (και όχι μόνο), προκειμένου να "υποδεχτούν" ξανά  το πλοίο που τις δεκαετίες 1950-1960-1970, ταξίδευε με προορισμό του τον Αργοσαρωνικό.
"Το πλοίο "Νεράϊδα" ήταν το καμάρι του Γιάννη Λάτση" θα μας πει ο κ. Απόστολος Φασιλής και θα προσθέσει: "Ήταν ένα ασφαλές και γρήγορο πλοίο. Αυτό που θυμάμαι απο όσες φορές είχα ταξιδέψει με το "Νεράϊδα" ήταν η ωραία μουσική στο σαλόνι του πλοίου και το πόσο εξυπηρετικό ήταν όλο το πλήρωμα. Είμαι πολύ συγκινημένος που μετά απο τόσα χρόνια βλέπω ξανά στο λιμάνι της Ερμιόνης αυτό το πλοίο. Έχω όλα τα παλιά πλοία που εκτελούσαν τα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού σε φωτογραφίες. Οι θύμισες πολλές...".
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Ζαβαλάρης θα μας πει: 
 "Είμαι τυχερός γιατί πρόλαβα και εγώ να ταξιδέψω με αυτό το πλοίο. Η "Νεράϊδα" γεμίζει με όμορφα συναισθήματα εμάς τους παλαιότερους. Πανέμορφο πλοίο. Και οι αναμνήσεις που έχω είναι...
.... πολλές. Μακάρι τα νέα παιδιά να το επισκεφτούν σήμερα και αύριο,που θα είναι ανοιχτό για το κοινό".

"Αυτό το πλοίο πραγματικά, άφησε εποχή!" επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Αραπάκης.
"Είναι απο τα πρώτα πλοία μετά το "Πίνδος" που θυμάμαι απο τις εποχές που ήμουν παιδί. Έχω ταξιδέψει και εγώ πολλές φορές με το "Νεράϊδα" και με μεγάλη συγκίνηση βλέπω να έχει "δέσει" -μετά απο τόσα χρόνια-στο λιμάνι της Ερμιόνης.Αναμφίβολα ιστορική στιγμή. Εμάς τους παλαιότερους μας γεμίζει με συναισθήματα!".
Στο λιμάνι της Ερμιόνης ήταν και ο κ. Βασίλης Νάκος:
"Το "Νεράϊδα", το έζησα, το ταξίδεψα και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις" λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: 
"Mε μεγάλη συγκίνηση το βλέπω ξανά, να έχει ρίξει άγκυρα στην Ερμιόνη. Ξέρετε για εμάς τους παλαιότερους, αυτή είναι μοναδική στιγμή. Πρόκειται για ένα απο τα ωραιότερα καράβια με τα οποία "σαλπάραμε" απο τον πόλεμο και μετά...".

Ο Ιταλός που θυμήθηκε την Σοφία Λόρεν μόλις είδε το "Νεράϊδα"!

Λίγη ώρα μετά την άφιξη του "Νεράϊδα" στο λιμάνι της Ερμιόνης, το Flying Dolphin, (που εκτελεί το "σημερινό" δρομολόγιο από και πρός τον Πειραιά), έφτανε στον προορισμό του.
Έλληνες και ξένοι -στην θέα του πλοίου- το φωτογράφιζαν και όσοι δεν γνώριζαν ρωτούσαν για να μάθουν πληροφορίες.
Εκείνη την στιγμή αποβιβαζόταν απο το πλοίο ένας συνταξιούχος Ιταλός, προκειμένου να περάσει μέρος των διακοπών του στην περιοχή μας.
Μόλις είδε την "Νεράϊδα" ακούστηκε να λέει "Σοφία Λόρεν!", ενθυμούμενος την ταινία "Το παιδί και το δελφίνι" με πρωταγωνίστρια την βραβευμένη με όσκαρ, Ιταλίδα Ηθοποιό.
Όσο κι αν φαντάζει απίστευτο, ο Ιταλός, θυμήθηκε ότι το"Νεράϊδα" είχε κάνει την "εμφάνισή του" στην συγκεκριμένη ταινία που γυρίστηκε το 1957.
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι στην ταινία "Το παιδί και το δελφίνι", η Σοφία Λόρεν υποδυόταν την "Φαίδρα" μια φτωχή Υδραία "Σφουγγαρού"...

Το πλωτό μουσείο "Νεράϊδα".

Όπως προαναφέραμε, το "θρυλικό" πλοίο "Νεράϊδα" εκτελούσε τα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού απο την δεκαετία του ΄50 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ΄70.
Έπειτα απο (σχεδόν) 40 χρόνια, θα "σαλπάρει" ξανά για τους γνώριμους προορισμούς του, αυτή την φορά σαν πλωτό μουσείο.
Συγκεκριμένα, απο τις 14 Σεπτεμβρίου, το "Νεράϊδα" έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του στην ιστορία και στις αναμνήσεις.
Πρώτος του προορισμός ήταν οι Σπέτσες, στις οποίες παρέμεινε για 3 (τρεις) ημέρες και απο σήμερα μέχρι και τις 19/9 οι κάτοικοι της Ερμιονίδας, θα έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν απο κοντά μιας και θα είναι ανοιχτό για το κοινό.
Επόμενοι προορισμοί του;
η Ύδρα (20-21/9), ο Πόρος (22-24/9), τα Μέθανα (24-25/9) και η Αίγινα (26-29/9).
Στους διαδρόμους του πλοίου υπάρχουν αντικείμενα και φωτογραφίες τόσο απο τη "Νεράϊδα" όσο και απο την επιχειρηματική ζωή του Γιάννη Λάτση.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το "Νεράϊδα" υπήρξε ένα απο τα πρώτα αποκτήματα του Γιάννη Λάτση.
Από το 1974 και μέχρι το 2007 βρισκόταν "παροπλισμένο" στην Ελευσίνα. 
Η Οικογένεια Λάτση αποφάσισε την αξιοποίησή του και η μετασκευή του (που έγινε στην Κροατία) διήρκεσε 3 (τρία) χρόνια.
Το πλωτό μουσείο "Νεράϊδα" που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό "κεφάλαιο" στην σύγχρονη (επιχειρηματική) ιστορία του τόπου μας, είναι μια ευγενική χορηγία του κοινωφελούς ιδρύματος "Ιωάννη Σ. Λάτση".

  Από τις 20.30 της 17ης/9  είναι ανοιχτό στο κοινό έως τις 19/9.

''ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ Η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ''